7 Μαρ 2014

Οι Γερμανοί διώκουν τους Γερμανούς μιζαδόρους του Κάντα για φοροδιαφυγή



Οι Γερμανοί διώκουν για φοροδιαφυγή τους μιζαδόρους του ΚάνταΝέες διώξεις κατά των στελεχών της γερμανικής εταιρείας Krauss Maffei Wegmann θα ασκήσει η Εισαγγελία του Μονάχου μετά τις ομολογίες των Δημήτρη Παπαχρήστου και Αντώνη Κάντα ότι τους δόθηκαν μίζες για να αποδεχθούν..
συμβάσεις οπλικών συστημάτων.
Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του Τάσου Τέλλογλου στην εφημερίδα Καθημερινή η Εισαγγελία του Μονάχου ερεύνησε -μετά από αίτημα της Αθήνας- τα σπίτια πρώην στελεχών της εταιρείας και συγκέντρωσε σημαντικά ευρήματα σε σχέση με την υπόθεση.
Η διαφορά όμως είναι ότι για δικονομικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την παραγραφή των αδικημάτων οι διώξει δεν θα ασκηθούν με την κατηγορία της μίζας αλλά της φοροδιαφυγής. Κι αυτό γιατί οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής παραγράφονται στη Γερμανία στα 10 ή και παραπάνω χρόνια ενώ η εταιρική διαφθορά στα 5.
Ετσι, τα 750.000 ευρώ που έλαβε ως «μίζα» ο Αντώνιος Κάντας δεν αξιολογούνται ποινικά στη Γερμανία, καθώς έχουν περάσει τα 5 χρόνια, όχι όμως και το πάνω από 1 εκατομμύριο που έλαβε ο Ολαβ Εσλερ, πρώην αντιπρόεδρος της γερμανικής εταιρείας, που φέρεται να μην το έχει δηλώσει.
Τον κ. Εσλερ φέρεται να γνώριζε ο αντιπρόσωπος Δημήτρης Παπαχρήστου από την εποχή των σπουδών του. Η πληρωμή του έγινε σε τράπεζα της Ελβετίας για λογαριασμό του πρώην παράγοντα της εταιρείας.
Ο Κάντας είπε στην απολογία του ότι οι δύο τον είχαν επισκεφθεί πριν από την υπογραφή της σύμβασης το 2000.
Οταν δρομολογήθηκαν οι παράνομες πληρωμές της σύμβασης, αξίας ύψους 195 εκατ. ευρώ, η εταιρεία Wegmann δεν είχε συγχωνευθεί ακόμα με τη θυγατρική της Mannesman Krauss Maffei.
Οταν όμως έγιναν οι πληρωμές, οι δύο εταιρείες είχαν συγχωνευθεί και η Krauss Maffei Wegmann είχε τη σημερινή της μορφή.
Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι ευθύνες δεν είχε μόνο η διοίκηση που συμφώνησε να γίνουν παράνομες πληρωμές σε αξιωματούχους χώρας της Ε.Ε., στην προκειμένη περίπτωση στον Αντώνιο Κάντα, αλλά και εκείνη που ανέχθηκε την υλοποίηση τέτοιων πληρωμών.http://www.koolnews.gr