2 Μαρ 2014

Οι κουβαρντάδες, οι τσιγκούνηδες και οι ιδιότροποι – Η σερβιτόρα του καφενείου της Βουλής μιλάει για όλους


kafeneio-voulis-570Με θητεία 24 χρόνων στο καφενείο της Βουλής, η Ρούλα ξέρει όλες τις παραξενιές του Κοινοβουλίου αλλά και πολλά παρασκήνια που συνέβησαν καθώς έχει σερβίρει τις πολιτικές φυσιογνωμίες της Ελλάδος από την Μεταπολίτευση και μετά...

Λίγο πριν το «βρόμικο 89» η Ελλάδα συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο «Κοσκωτά» και τότε η Ρούλα έπιασε δουλειά στο καφενείο της Βουλής και σέρβιρε τους πολιτικούς. «Ο πρώτος πρωθυπουργός που σέρβιρα ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» θυμάται η Ρούλα που μίλησε στο «Παρασκήνιο». «Ψηλός, θεωρητικός, επιβλητικός, την εποχή της πρωθυπουργίας του επισκεπτόταν τακτικά το καφενείο της Βουλής και έπινε τον καφέ του, ελληνικό χωρίς ζάχαρη, συζητώντας τις καυτές πολιτικές εξελίξεις. Πλήρωνε πάντα ο ίδιος, αμέσως μόλις τον σερβίραμε».
Όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πάει ελάχιστες φορές στο καφενείο και όποτε το επισκεπτόταν ρωτούσε τους εργαζομένους αν είναι ευχαριστημένοι από τις συνθήκες εργασίας τους. Ο κ. Παπανδρέου κάθε μεσημέρι απολάμβανε μαζί με τους συνεργάτες του ουζάκι με τη συνοδεία εκλεκτών μεζέδων στο γραφείο του, είπε η Ρούλα στην αποκλειστική συνέντευξη στο Παρασκήνιο.
Ο Κώστας Σημίτης ήταν πρωτοπόρος στις γευστικές του επιλογές και από την δεκαετία του ’90 προτιμούσε τον ιταλικό καπουτσίνο. Και μπορεί να ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός αλλά κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε επισκεφτεί το καφενείο μόλις μία φορά.
Σπάνια έδινε το παρόν στο καφενείο και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος σαν λάτρης της υγιεινής διατροφής προτιμούσε το τσάι, ζεστό ή κρύο.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι λάτρης του τσαγιού αλλά και του ιταλικού καφέ. Είναι από τους λίγους πρωθυπουργούς που δεν σνομπάρει το καφενείο και κάνει ξαφνικά την εμφάνιση του, όπως την περασμένη εβδομάδα. «Του σερβίραμε ζεστό τσάι και κουλουράκια, όμως, τα βουτήματα τα προσέφερε στους βουλευτές που έσπευσαν στο τραπέζι του και εξαφανίστηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα».
Η Ρούλα χάρις στην πολύχρονη θητεία της ξέρει τα γούστα όλων των βουλευτών. Από την νεότερη γενιά των βουλευτών, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πίνει τους περισσότερους καφέδες ενώ προτιμάει τον εσπρέσο. Επίσης πολλούς καφέδες πίνουν οι: Γιάννης Κεφαλογιάννης, Αννα Καραμανλή, Ελένη Μακρή, Μάξιμος Σενετάκης, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η Αλέκα Παπαρήγα προτιμά εσπρέσο ενώ λάτρης του ιταλικού καφέ είναι και ο Φώτης Κουβέλης που συνήθως πίνει καφέ μαζί με τους συνεργάτες του. Ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στο καφενείο πάντα βιαστικός και παίρνει ένα καφέ και φεύγει.
Από τους πιο απαιτητικούς βουλευτές που πέρασαν από το καφενείο ήταν ο Αντώνης Φούσας που έλεγε στους σερβιτόρους: «αν ο καφές που θα μου σερβίρεται δεν είναι ακριβώς γλυκύ βραστός, δεν θα τον πιώ». Επίσης ο Νάσος Αλευράς ήθελε το τραπέζι του να λάμπει από καθαριότητα και υποδείκνυε στον σερβιτόρο που να αφήσει τον καφέ του. Η Ρούλα μίλησε και για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη λέγοντας πως μπορεί να θεωρηθεί απαιτητικός πελάτης καθώς μόλις μπαίνει στο καφενείο θέλει ο καφές του να βρίσκεται στο τραπέζι.
Όταν στη Βουλή υπόκεινται βραδινή ψηφοφορία, που συνήθως είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πολλοί βουλευτές παραγγέλνουν από τα μπαρ κάνα δυο ποτήρια ουίσκι. Συνήθως τα ποτά ξεκινούν λίγο μετά τις 9 το βράδυ ενώ οι παλαιότεροι συνηθίζουν να λένε «οι καλύτερες συνεδριάσεις γίνονται στο καφενείο της Βουλής». Η Ρούλα είπε στο «Παρασκήνιο»: «Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Κάρολο Παπούλια να πίνει τσιπουράκια συντροφιά με τον κ. Βαλλυράκη που επέλεγε πάντα ουίσκι σπέσιαλ. Και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος τα πρώτα χρόνια επέλεγε ‘‘σκληρά’’ ποτά στις βραδινές ψηφοφορίες, ωστόσο, αργότερα μετά την περιπέτεια της υγείας του, παράγγελνε ένα ποτήρι γάλα και γκρίνιαζε, γιατί δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς της παρέας». Για χρόνια θυμάται τον Θεόδωρο Πάγκαλο να πηγαίνει μετά το τέλος της ψηφοφορίας από τραπέζι σε τραπέζι και να προσκαλεί τους συντρόφους να πάνε για μεταμεσονύχτια μακαρονάδα σε κάποιο κοντινό εστιατόριο.
Συχνά οι βουλευτές δίνουν «μάχη» για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό στο καφενείο και η Ρούλα είπε «παράπονο δεν έχουμε από κανέναν, κάποιοι μας αφήνουν μεγαλύτερο φιλοδώρημα, άλλοι μικρότερο και άλλοι καθόλου». Όσον αφορά τους ανοιχτοχέρηδες, αυτοί είναι: Πάνος Καμμένος, Σίμος Κεδίκογλου και Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτοί που πληρώνουν τον καφέ τους και σχεδόν ποτέ δεν ζητάνε ρέστα είναι οι: Κώστας Κουκοδήμος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Βασίλης Κικκίλιας, Ηρώ Διώτη, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Καραγκούνης, Μανώλης Κόνσολας, Γιώργος Κυρίτσης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιάννης Μιχελάκης, Νότης Μηταράκης, Μάρκος Μπόλαρης, Θανάσης Νάκος.
Σπάνια εμφανίζεται στο καφενείο ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πίνει εσπρέσο με λίγο γάλα και ειδικά στις βραδινές ψηφοφορίες των κρίσιμων νομοσχεδίων συνηθίζει να πίνει καφέ μέχρι αργά το βράδυ. Είναι πάντα βιαστικός και η Ρούλα λέει ότι ο λόγος είναι επειδή πολλοί συνάδελφοι του τον προσκαλούν στο τραπέζι τους για να προωθήσουν τα αιτήματα τους.
Ο βουλευτής Στέφανος Μάνος κάθε φορά που έπινε ιταλικό καπουτσίνο παράγγελλε και μία χούφτα φιστίκια. Πολλοί τον έχουν ρωτήσει πως τα συνδυάζει αλλά σαφή απάντηση δεν πήραν.
Το κυλικείο της Βουλής έχει εκτός από καφέδες και σάντουιτς, τοστ και διάφορα άλλα. Οι βουλευτές προτιμούν το κουλούρι Θεσσαλονίκης με δύο μικρά κομμάτια τυρί, συνήθως γραβιέρα. Σύμφωνα με τον «μύθο» το κουλούρι σερβίρεται πλέον με δύο κομμάτια τυρί επειδή ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καρράς, όταν παράγγελνε κουλούρι με τυρί ο πολιτικός του αντίπαλος και φίλος φυσικά Κώστας Γείτονας από το ΠΑΣΟΚ τού έτρωγε το μισό κουλούρι και όλο το τυρί.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος προτιμούσε τον ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη και τον συνόδευε με κουλούρι Θεσσαλονίκης με σκληρό τυρί. Η Ρούλα είπε ότι αστειευόμενος δεν άφηνε κανέναν να πάρει ούτε ένα σουσάμι από το πιάτο του.
«Η Λιάνα Κανέλλη δεν κάθεται ήσυχη ούτε στο καφενείο» είπε η Ρούλα στο «Παρασκήνιο». Μιλάει και κινείται συνεχώς ενώ σε άλλο τραπέζι παραγγέλνει τον καφέ της, σε άλλο της τον σερβίρουνε και σε άλλο κάθεται και τον πίνει. Καπνίζει συνεχώς και μιλάει μόνο πολιτικά, είναι διακομματική εντός του κυλικείου. Δίνει τον παλμό στο καφενείο, ειδικά σε κρίσιμες ψηφοφορίες.
Η Ντόρα Μπακογιάννη καθόταν πάντα με πολύ κόσμο και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να έχει μία μικρή στρατιά από συνεργάτες, βουλευτές ή δημοσιογράφους και πάντα φροντίζει η ίδια ώστε η συντροφιά της να απολαμβάνει τα καλύτερα ως καλή οικοδέσποινα.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όταν ήταν πρωθυπουργός και εμφανιζόταν στο καφενείο της Βουλής μαζεύονταν γύρω του πολλοί βουλευτές για να μιλήσουν μαζί του. Η Ρούλα είπε ότι έπινε συνήθως ένα τσάι και με επιτακτικό ύφος πλήρωνε πάντα εκείνος τον λογαριασμό όσο μεγάλος και αν ήταν, αφήνοντας μάλιστα και γενναίο φιλοδώρημα στους σερβιτόρους.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης ήταν ένας από τους «σφιχτοχέρηδες» και πάντα παράγγελλε μόνο για τον εαυτό του καφέ και χυμό πορτοκάλι και ζητούσε πάντα τα ρέστα, τα οποία μέτραγε σχολαστικά, κοιτώντας την απόδειξη της ταμειακής μηχανής.
Γύρω από το τραπέζι του Ευάγγελου Γιαννόπουλου μαζεύονταν συνέχεια κόσμος και η Ρούλα είπε ότι «ήταν επίκεντρο και η ψυχή της παρέας». Σήμερα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος έχει πάρα πολύ κόσμο γύρω από το τραπέζι του και λέει χαρακτηριστικά: «καρέκλες υπάρχουν για όλους, ακόμα και για τους ΠΑΣΟΚους». Όταν ήταν υπουργός συνίθιζε να μπαίνει στο καφενείο και να φωνάζει «όλα κερασμένα από εμένα» γιατί πετύχαμε στο τάδε υπουργείο σήμερα. Αξέχαστη θα μείνει στους θαμώνες του καφενείου η ατάκα του Κώστα Λαλιώτη προς τον Γεράσιμο Γιακουμάτο: «Μάκη, αν εσύ ήσουν στο ΠΑΣΟΚ, θα σε είχαμε κάνει μεγάλο αστέρι», αναφερόμενος στο επικοινωνιακό του χάρισμα.
Επίσης ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Βουνάτσος έλεγε καθημερινά ανέκδοτα σε όποια παρέα και αν βρισκόταν. Ψυχή της παρέας θεωρείτο παλαιότερα και ο Δημήτρης Τζοβόλας: «Συνωστίζονταν ακόμα και όρθιοι γύρω του για να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις του» εξηγεί η Ρούλα. Επίσης από τους νεότερους χιουμορίστες είναι οι: Μιχάλης Ταμήλος, Κωστής Μουσουρούλης, Θανάσης Παφίλης και ο Αδωνις Γεωργιάδης που είναι μεγάλο πειραχτήρι.
roula-kafeneio-voulhs