14 Μαρ 2014

H Ουκρανία αποθήκη των πυρηνικών απόβλητων της Δύσης ;


plantΥπό το φως των γεγονότων στην Ουκρανία πολυάριθμα άρθρα σχετικά με τα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ στην Ουκρανία έκαναν την εμφάνισή τους.Ένα από αυτά ,σύμφωνα με κάποια στοιχεία,πιθανόν να είναι και ...η απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων στην χώρα που επέζησε από την τραγωδία του Τσερνομπίλ.

Η εφημερίδα Pravda Ru ερευνά αν οι πληροφορίες αυτές είναι αξιόπιστες.
Σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την τωρινή ουκρανική κυβέρνηση για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων στις δυτικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Κίεβο θα εισπράξει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία της με αντιπαροχή την παραχώρηση περιοχής για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων.
Ένας αναγνώστης της Pravda Ru μας έγραψε-Στη Νότια Ιταλία και στη Σαρδηνία βρίσκονται αποθηκευμένα ραδιενεργά υλικά που πρόκειται να σταλούν στην Ουκρανία.Κοντέινερς που καταφθάνουν από την Συρία θα σταλούν στην Ουκρανία ,περιμένουν την αντιπολίτευση να καταλάβει την εξουσία.Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τους χωρικούς που εργάζονται σε αυτές τις περιοχές.Οι Ιταλοί είναι φλύαροι και πρόθυμοι να αποκαλύψουν τον προορισμό αυτών των επικίνδυνων φορτίων.
Εξάλλου το Maxpark ,μέσο κοινωνικής δικτύωσης,δημοσίευσε ότι φορτηγά με στρατιωτικά και πυρηνικά απόβλητα βρίσκονται ήδη στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας εν αναμονή της υπογραφής της συμφωνίας αποθήκευσης.Δημοσιογράφος της Pravda Ru πήρε συνεντεύξεις από εμπειρογνώμονες για να διαπιστώσει αν πραγματικά η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε αποθήκη πυρηνικών απόβλητων των δυτικών γειτόνων της.
Ο βουλευτής του Ουκρανικού Κόμματος των Περιφερειών Oleg Tsarev δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων στην Ουκρανία είχαν ξεκινήσει πριν από τα γεγονότα.
Αυτές οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με τον Γιουσένκο αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Είναι πολύ πιθανό ότι και η νέα κυβέρνηση θα έρθει σε επαφή μαζί τους. Αλλά δεν έχω ακόμα σχετική ενημέρωση. Αυτό το πρόγραμμα ήταν στα σκαριά. Στην περιοχή του Τσερνομπίλ γινόντουσαν προετοιμασίες μια και η περιοχή είναι ήδη μολυσμένη. λέει ο Tsarev επισημαίνοντας πως η πληροφορία για τα φορτηγά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα δεν μπορεί να ευσταθεί μια και αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι χρονοβόρες.
Δεν έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει επίσημες δηλώσεις για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων στην Ουκρανία. Σύμφωνα πάντως με τελευταίες πληροφορίες οι αρχές της χώρας ήραν την απαγόρευση μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κρατικής Αρχής Πυρηνικού Ελέγχου της Ουκρανίας. Αλήθεια πόσο πιθανό είναι αυτή η άρση της απαγόρευσης να οδηγήσει στη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων από τις γειτονικές χώρες στην Ουκρανία ;
Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ,λέει ο Ρώσος δημοσιογράφος και συγγραφέας Vladimir Gubarev,πρώτον γιατί υπάρχει μόνο η περιοχή του Τσερνομπίλ και είναι πλήρης και δεύτερον γιατί τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ουκρανία δεν μπορούν να επεξεργαστούν τα ραδιενεργά απόβλητα γιατί δεν διαθέτουν τέτοιες μονάδες. Τέτοια εργοστάσια υπάρχουν μόνο στη Ρωσία ,την Γαλλία και τις ΗΠΑ ενώ η Ιαπωνία μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε την κατασκευή παρόμοιων μονάδων. Χημικά όπλα από την Συρία δεν μπορούν να ταφούν στην Ουκρανία. Αυτή είναι άλλη μια μπλόφα για να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα. Υπάρχει σκέψη να κατασκευαστεί μια αποθήκη πυρηνικών απόβλητων στο Τσερνομπίλ αλλά για τα απόβλητα της περιοχής και όχι για εισαγόμενα,μια και αυτά τα υλικά θα πρέπει να μεταφερθούν δια ξηράς πράγμα πολύ επικίνδυνο που ούτε η Γερμανία ,ούτε οι άλλες χώρες θα το επιτρέψουν.
Σύμφωνα με τον Gubarev ,η Ουκρανία σήμερα δεν έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει αποθηκευτικούς χώρους για τα πυρηνικά απόβλητα..Δεδομένης της κατάστασης στη χώρα δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν ούτε σε 10 χρόνια μία τέτοια κατασκευή.
Όταν πρόκειται για την κατασκευή χώρων αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων οι εγκαταστάσεις είναι πανάκριβες και με πολύ αυστηρά κριτήρια οικοδόμησης μια και οι προδιαγραφές της απαιτούμενης μακροχρόνιας αποθήκευσης τηρούνται αυστηρά κάτω από την επίβλεψη της ΙΑΕΑ .Τέτοιες εγκαταστάσεις υπάρχουν στην Γαλλία και Σουηδία,την Γερμανία και την Ιαπωνία.
Η διάθεση τέτοιων αποθηκών για πυρηνικά απόβλητα σε τρίτους μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια στη χώρα αλλά η κατασκευή τους κοστίζει πολύ και γίνεται κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές.Η Ουκρανία πρέπει να δουλέψει πολύ για να το πετύχει υπογραμμίζει ο Gubarev.Kαι κάτω από τις παρούσες συνθήκες η χώρα έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο σημαντικά θέματα όπως το δάνειο του ΔΝΤ που δένει τα χέρια της κυβέρνησης εμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Της Maria Smytkova
Aπόδοση Ε.Α.
pravda.ru

http://gorga.gr/