11 Απρ 2014

Δεξιά, κέντρο, δεξιότερα: Ο νέος εσωτερικός πόλεμος της ΝΔ

Το ζήτημα Μπαλτάκου και η αναγκαστική έξοδος του ακραίου Φαήλου Κρανιδιώτη από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα για τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει στο επόμενο..
διάστημα να αποφασίσει αν θα στρίψει το τιμόνι της ΝΔ περισσότερο δεξιά ή προς το κέντρο την ώρα που μια μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της παράταξης.
Το πρώτο μέτωπο 
Το πρώτο μέτωπο έχει ήδη δημιουργηθεί: Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με δηλώσεις τους έκαναν σαφές ότι η ΝΔ πρέπει να μείνει στον κεντρώο χώρο. Εμμεσα, και οι τρεις, αποδοκίμασαν τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο ο οποίος αν μη τι άλλο έφερε στο φως ένα πρόσωπο της ΝΔ ακραίο, εθικιστικό, «αντικομμουνιστικό» όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τάκης Μπαλτάκος και καθόλου μετριοπαθές.
Ντόρα: Η ΝΔ δεν χωράει φασιστοειδή
Μπαλτάκος, Κρανιδιώτης και άλλα στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού βρέθηκαν την Παρασκευή 11 Απριλίου στο στόχαστρο της Ντόρας Μπακογιάννη. Χωρίς να τους κατονομάσει, φυσικά, η πρώην υπουργός δεν μάσησε τα λόγια της. Χαρακτήρισε την υπόθεση Μπαλτάκου «ατυχέστατη» αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί:
«Η υπόθεση Μπαλτάκου θόλωνε, για να μην πω σκίαζε τη ΝΔ. Η ΝΔ δεν ήταν ποτέ και δεν είναι κόμμα που είχε συνομιλίες με την άκρα δεξιά και τη Χρυσή Αυγή. Το 1974 έκανε το διαχωρισμό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η ΝΔ δε χωράει φασιστοειδή», τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Ακόμη, διέψευσε τα σενάρια υποψηφιότητας της για τις ευρωεκλογές και συμφώνησε με την κριτική της Μαριέττας Γιαννάκου για τη σταυροδοσία, λέγοντας ότι και εκείνη είναι επιφυλακτική για τον σταυρό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα
«Η υπόθεση Μπαλτάκου έχει κλείσει» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσέθεσε ότι η «συμπεριφορά του τέως κυβερνητικού στελέχους ήταν απαράδεκτη και πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός που τον απέπεμψε άμεσα».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα, η ιδεολογική της ταυτότητα είναι δεδομένη» για να προσθέσει ότι «υπάρχει μία ομάδα πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Μετριοπαθείς, που αποστρέφονται τον ακραίο πολιτικό λόγο, που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρακτική πολιτική και που αισθάνονται ότι δεν εκφράζονται από κανένα κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τους εκφράσει καλύτερα από κάθε άλλο κόμμα».
Και ο Αβραμόπουλος κεντρώος
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται στην ίδια τροχιά. Εχει ταχθεί έγκαιρα υπέρ της στροφής του κόμματος προς το Κέντρο και έχει ξεκαθαρίσει ότι με δεξιά ατζέντα δεν κερδίζονται στην Ελλάδα οι πολιτικές μάχες.
Ποιοί έχουν «δεξιά ατζέντα» στο Μέγαρο Μαξίμου
Η υπόθεση Μπαλτάκου και Κρανιδιώτη έφερε στο προσκήνιο μια υπόγεια συζήτηση στη ΝΔ, η οποία αναδεικνύει μια πραγματικότητα για την οποία όλοι ήξεραν αλλά δεν μιλούσε κανείς: την παρουσία στελεχών στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά τα οποία βρίσκονται εκί από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης και κλίνουν σε μια σκληρή, δεξιά ατζέντα.
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η μετατόπιση 500.000 ψηφοφόρων από τον συντηρητικό χώρο στο ακροδεξιό μόρφωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου σήμανε συναγερμό στη ΝΔ και ειδικά σε αυτά τα στελέχη.
Οπως είχε κάνει παλιότερα ο συντηρητικός πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ο οποίος επιβλήθηκε στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «κλέβοντάς» της την ακροδεξιά ατζέντα -δηλαδή την πάταξη της λαθρομετανάστευσης και τη μηδενική ανοχή στην παρανομία- έτσι και οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αποφάσισαν να «κλίνουν προς τα Δεξιά» προκειμένου να επαναπατρίσουν τους χαμένους ψηφοφόρους. Αυτό που εξομολογήθηκε ο Τάκης Μπαλτάκος στην συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, ότι ρόλος του ήταν να φέρει πίσω τους δεξιούς ψηφοφόρους που έφυγαν στη Χρυσή Αυγή, έχει βάση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και είναι απόλυτα θεμιτό σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη η οποία επιθυμεί να προσεγγίσει όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.
Η επόμενη μέρα στη ΝΔ
Αυτή η συζήτηση για τη δεξιά ή κεντρώα φυσιογνωμία της ΝΔ δεν άνοιξε ξαφνικά από το πουθενά. Δύο μείζονα γεγονότα την καθιστούν απαραίτητη και επείγουσα:

  • 1. Η πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να αλλάξει φυσιογνωμία, ίσως και όνομα στη ΝΔ, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Τα σενάρια για ένα νέο κόμμα με την επωνυμία «Νέα Ελλάδα», τα συντηρεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αναμένεται να ξεδιπλωθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Δεν μπορεί να αφήνουν ασυγκίνητους τους άλλους «παίκτες» εντός της ΝΔ, όπως τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο -για να αναφερθούμε μόνο σε όσους έχουν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις.
  • 2. Η πιθανή αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της ΝΔ μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αν η ΝΔ ηττηθεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και καθήσει εκ νέου στα θρανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιθανότατα ο Αντώνης Σαμαράς θα θελήσει να αφήσει την καρέκλα του αρχηγού σε κάποιο άλλο στέλεχος δικής του επιλογής. Αν, αντίθετα, η ΝΔ κληθεί να κυβερνήσει εκ νέου σε κυβέρνηση συνεργασίας και πάλι ο Αντώνης Σαμαράς δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει εκ νέου πρωθυπουργός και η σκυτάλη θα περάσει σε άλλο πρόσωπο.
Και για τις δύο περιπτώσεις η μάχη έχει ήδη ξεκινήσει την υπόγεια διαδρομή της στη ΝΔ.
Οι ενδιαφερόμενοι
Συνοπτικά θα λέγαμε -γιατί είναι ακόμη νωρίς- ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για την επόμενη ημέρα είναι:

  • -Μια κεντρώα συνιστώσα, με σύνθημα ένα καθαρά κεντροδεξιό κόμμα, η οποία θα συγκεντρωθεί γύρω από το πρόσωπο ενός νεότερου στελέχους π.χ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
  • - Μια συντηρητική συνιστώσα, για την οποία εργάζονται αθόρυβα τόσο ο Μάκης Βορίδης, όσο και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.
Προς το παρόν, όλα δείχνουν, ότι ως τότε θα παραμείνει πολιτικός κυρίαρχος στη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, αφού και στις δημοσκοπήσεις ως σήμερα η πρωθυπουργική του θητεία διαγράφεται επιτυχημένη.
 http://www.iefimerida.gr/node/150751#ixzz2yZEeAAnX