7 Απρ 2014

Απίστευτη πατέντα Θεοχάρη: On line «κατάσχεση» μισθού αντί φόρου από τα ενοίκια



mirthos-theoxaris-570Το όραμά του για την εφορία του μέλλοντος ξεδιπλώνει ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μόνο που για ορισμένους ενδέχεται να είναι εφιαλτικό.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Θεοχάρης εισάγει στο δημόσιο διάλογο μια σκέψη του που..
έχει χαρακτηριστικά «πατέντας» και ενδέχεται να δημιουργήσει τερατογενέσεις στο φορολογικό μας σύστημα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης σημειώνει πως ένας από τους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρχει ανάγκη πληρωμής φόρων πρόσθετων φόρων με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Δηλαδή, «ο φόρος ο οποίος θα έχει παρακρατηθεί να είναι αυτός που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα χωρίς να χρειάζεται να γίνει καμία επιπλέον πληρωμή. Η υποβολή της δήλωσης να είναι τυπική διαδικασία».
Υποστηρίζει ότι είναι ένα μοντέλο που έχει εισαχθεί στη φορολογική διοίκηση από τις σκανδιναβικές και αγγλοσαξονικές χώρες όπου στα εισοδήματα γίνεται ατομική παρακράτηση και όχι γενικευμένη.
Και διευκρινίζει: «Ο εργοδότης, κατόπιν οδηγιών της φορολογικής διοίκησης, ενημερώνεται για τη συνολική παρακράτηση φόρου που πρέπει να κάνει κάθε μήνα για τα συνολικά εισοδήματα, χωρίς να γνωρίζει βεβαίως το ύψος των εισοδημάτων ή την προέλευσή τους.»
Απαντώντας μάλιστα σε διευκρινιστική ερώτηση- παράδειγμα, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθαρίζει: Αν για παράδειγμα στα πρόσθετα ετήσια εισοδήματα (π.χ. ενοίκια) αντιστοιχεί ποσό 1.200 ευρώ, η εφορία θα παρακρατεί –μέσω της μισθοδοσίας τους- το ποσό των 100 ευρώ το μήνα, προκειμένου να μην υπάρχει υποχρέωση πληρωμής φόρου με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Με τον τρόπο αυτό η Εφορία θα παίρνει υποχρεωτικά τα χρήματα των φόρων σε real time και όχι μετά από αρκετούς μήνες -έως και 18 μήνες μετά. Φυσικά δεν υπάρχει απάντηση στο ενδεχόμενο να σου παρακρατούνται τα ποσά του φόρου αλλά να μην έχουν καταβληθεί ποτέ ή να καταβάλλονται με σημαντική καθυστέρηση τα ποσά των ενοικίων από έναν ενοικιαστή που πραγματικά δυσκολεύεται ή είναι κακοπληρωτής.
Φωτογραφία: Eurokinissi
http://www.koolnews.gr