31 Μαΐ 2014

Γιατί η πολιτική αριθμητική “βγάζει” Πρόεδρο της Δημοκρατίας

prodria“Αυτή η Βουλή μπορεί να ‘δώσει’ Πρόεδρο της Δημοκρατίας”  σημειώνουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου.
Μια εξέλιξη που θα οδηγούσε στην αποφυγή πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια.

Κυρίως γιατί υπάρχει ο άγραφος νόμος που θέλει όσους βουλευτές φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν (δηλαδή…τους περισσότερους, όπως φάνηκε και από το ευρω-αποτέλεσμα) να απεύχονται πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες.
Στη θέση του άγνωστου “x” τοποθετείται το πρόσωπο που μπορεί να συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή ώστε να εξασφαλισθούν τα 180 “ναι” – τόσα χρειάζονται στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Πως διαμορφώνονται οι αριθμοί
Η ΝΔ διαθέτει 125 βουλευτές – και σε λίγες ημέρες 126 αφού ο (προερχόμενος από αυτήν) ανεξάρτητος Ν. Σταυρογιάννης εξελέγη δήμαρχος και θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα υπέρ του πρώτου «γαλάζιου» επιλαχόντος.
Το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 27 βουλευτές – και σε λίγες… ώρες 29 καθώς θα ενταχθούν στην ΚΟ οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.
Η ΔΗΜΑΡ, που κλυδωνίζεται επικίνδυνα μετά την συντριβή στις ευρωεκλογές (1,2%), μετρά 14 βουλευτές.
Με ένα κατ΄αρχήν άθροισμα 169 “ναι”, απομένουν άλλα 11 που, κατά τους… πολιτικούς μαθηματικούς της κυβέρνησης, μπορούν να αναζητηθούν εντός των ΑΝΕΛ και στους ανεξάρτητους – “αυτές κι αν είναι οι ομάδες βουλευτών που απεύχονται πρόωρες κάλπες”, όπως λένε.
 http://lykavitos.gr/archives/110362