6 Αυγ 2014

Τι αναζητούν τα νέα κράτη στον Οργανισμό της Σαγκάης…


Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, το «βασίλειο» δηλαδή της Ρωσίας και της Κίνας, ετοιμάζεται να δεχθεί στους κόλπους του με το καθεστώς «παρατηρητή», τέσσερις νέες χώρες: Την Ινδία, το Πακιστάν, τη Μογγολία και το Ιράν.

Η σύνοδος των χωρών του Οργανισμού θα γίνει στην πόλη Ντουσάνμπε, καθώς την προεδρία έχει την τρέχουσα περίοδο το Τατζικιστάν. Οι χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν εδώ και πολλά χρόνια, ενώ έχουν ήδη συμμετάσχει σε οικονομικά και πολιτιστικά προγράμματα.
Ο Οργανισμός αυξάνει την ελκυστικότητά του απέναντι στις ασιατικές χώρες συνεχώς, καθώς δείχνει σαν κάτι πολύ πιο συμβατό με τη δική τους πολιτική κουλτούρα, χωρίς τις «ακαμψίες» των αντίστοιχων δυτικών θεσμών συνεργασίας και ασφάλειας, ενώ τα θέματα του ευρύτερου τομέα της δημοκρατική διακυβέρνησης, δεν απασχολούν και τόσο πολύ
Γα κάποιους αναλυτές, ο Οργανισμός εξελίσσεται σε «αντίπαλο δέος» για το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ασίας. Αυτό είναι βέβαια εξαιρετικά πρόωρο να ειπωθεί, μάλλον αποτυπώνει τους ευσεβείς πόθους των ισχυρών μελών του Οργανισμού (Κίνα, Ρωσία), ενώ δεν απαντά και στο ερώτημα, π.χ. με ποιον τρόπο η Ινδία θα αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή στην ασφάλειά της.
Η Κίνα αποτελεί την νούμερο ένα απειλή και οι σχέσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ σαν στόχο έχουν την ανάσχεση στις κινεζικές φιλοδοξίες. Κατά συνέπεια, η ένταξη της Ινδίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, στόχο μάλλον έχει μια ακόμα επιλογή στην προσπάθεια ελέγχου της κινεζικής ισχύος, παρά την αντίδραση στην αμερικανική παρουσία στην περιοχή.
 http://www.defence-point.gr/news/?p=108713