Η παράνομη μίσθωση κατοικιών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με τον τζίρο να ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές....
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Εθνος της Κυριακής, η μίσθωση γίνεται συνήθως μέσω ιστοσελίδων όπως Airbnb, Tripping, Homeaway, Onefinestay και άλλες οι οποίες έχουν παραρτήματα και στην Ελλάδα και ήδη βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εισαγγελέων στις ΗΠΑ.
Ειδικά στη χώρα μας, ο τζίρος από την παράνομη μίσθωση κατοικιών μέσω διαδικτύου ξεπερνάει το 1.000.000.000 ευρώ και οι φορείς του τουριστικού κλάδου πιέζουν για ελέγχους των ιστοσελίδων όπου καταχωρούνται ακίνητα προς ενοικίαση.
Συνήθως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επαφή ενοικιαστή και ενδιαφερόμενου γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ η πληρωμή γίνεται συνήθως μέσω Pay Pal ή χέρι με χέρι κατά την ενοικίαση και χωρίς το κράτος να μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη φοροδιαφυγής.
Η διαδικασία είναι απλή: Ο ιδιοκτήτης κάνει καταχώρηση του σπιτιού του εντελώς δωρεάν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, παραθέτοντας φωτογραφίες καθώς και το χρόνο μίσθωσης και τις παροχές. Με βάση το ποσό της κράτησης, η προμήθεια της ιστοσελίδας μπορεί να είναι 3% που καλύπτει τα έξοδα πληρωμής, ενώ ο επισκέπτης πληρώνει από 6% έως 12% .
Η πρόσφατη παρέμβαση του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για την ιστοσελίδα Airbnb άνοιξε πρόσφατα ξανά το θέμα με τις «μαύρες βίλες» βάζοντας στο στόχαστρο και την Ελλάδα όπου επίσης λειτουργεί η συγκεκριμένη ιστοσελίδα.