1 Σεπ 2014

Το στρατηγικό σχέδιο των δυνάμεων της Νέας Ρωσίας για την κατάληψη της Μαριούπολης

Οι δυνάμεις της Νέας Ρωσίας οργανώνουν την επίθεση τους κατά των νεοναζιστικών ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη με «στοχευμένα χτυπήματα» αρχικά, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. .....
Ήδη, η βύθιση πλοίων στη θάλασσα του Αζόφ ήταν μέρος αυτής της στρατηγικής, όπως επίσης και η κατάληψη της Νοβοαζόφσκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ οι δυνάμεις αυτοάμυνας έχουν οργανώσει περίπου 50 ομάδες, ειδικά εξοπλισμένες, οι οποίες στόχο θα έχουν να εξουδετερώσουν τους Ουκρανούς ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονται ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία της Μαριούπολης και να καταλάβουν καίρια σημεία της πόλης.
«Σκοπός των επιχειρησιακών ομάδων αυτών είναι να καταληφθούν εγκαταστάσεις ορυχείων, στρατιωτικών βάσεων, συγκοινωνιών και να απελευθερώσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες προκειμένου στη συνέχεια να κινηθούν προς την πόλη και άλλες στρατιωτικές μονάδες», αναφέρει πηγή από τις δυνάμεις της Νέας Ρωσίας, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.
Εξηγώντας τους λόγους της στρατηγικής αυτής υποστήριξε πώς «μία γενικευμένη επίθεση για την κατάληψη της Μαριούπολης θα είχε στρατιωτικές απώλειες, όπως και απώλειες αμάχων».
Φαίνεται άλλωστε πώς οι δυνάμεις αυτοάμυνας κινούνται βήμα βήμα προς τη Μαριούπολη που είναι πόλη κομβικής σημασίας για τη νοτιοανατολική Ουκρανία και βέβαια τον έλεγχο της θάλασσας του Αζόφ.
Αυτό άλλωστε δείχνει αφενός η κατάληψη της πόλης Νοβοαζόφσκ και η βύθιση δύο ουκρανικών πολεμικών πλοίων ανοιχτά της Μαριούπολης.
Τα δύο αυτά πλοία του Ναυτικού είχαν εντολές από την κυβέρνηση του Κιέβου να προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη Μαριπούπολη και με πυρά κατά των δυνάμεων αυτοάμυνας να αποτρέψουν μία κατάληψη της πόλης. Δυστυχώς, για το Κίεβο, οι ρωσόφωνοι ήταν πιο διαβασμένοι και έχουν, ως φαίνεται, καλύτερο στρατηγικό σχέδιο.       
Η κυβέρνηση του Κιέβου υφίσταται τη μία ήττα μετά την άλλη και έχει ήδη προκληθεί πανικός στο ουκρανικό στρατόπεδο. Οι Ουκρανοί στρατιώτες παραδίδονται μαζικά στις δυνάμεις της Νέας Ρωσίας και ο επικεφαλής του «Δεξιού Τομέα» Ντμίτρι Γιάρος εμφανίζεται απογοητευμένος πλέον από την κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Αναφερόμενος στις συνεχείς ήττες των ουκρανικών στρατευμάτων ο Γιάρος τις δικαιολόγησε λόγω «του χαμηλού ηθικού και του ψυχολογικού επιπέδου των μαχητών, της έλλειψης πειθαρχίας σε εκείνους που καλούνται για υπηρεσία σε ορισμένα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».
Μιλώντας στην τηλεόραση NTV επέρριψε ευθύνες και σε ανώτατους στρατιωτικούς της Ουκρανίας που, όπως είπε, «είναι ανίκανοι να εκτελέσουν μια επιχείρηση και να χαλιναγωγήσουν τα προβλήματα των εθελοντών».
Οι Ουκρανοί άρχισαν να «τρώγονται» μεταξύ τους και αυτό βέβαια διευκολύνει τις δυνάμεις της Νέας Ρωσίας να προχωρήσουν στην επέλαση του προς τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr