1 Σεπ 2014
ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα στους ΑΝΕΛ
Ενα από τα σημεία αιχμής είναι και το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η δήλωση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, ότι..
«τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, η κυβέρνηση σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις» (Real), αναφερόμενου και στους Ανεξάρτητους Ελληνες, αναμένεται να προκαλέσει κραδασμούς, καθώς δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ουκ ολίγα στελέχη του κόμματος διαφωνούν με αυτή την προοπτική, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, έχει δηλώσει επανειλημμένα όταν τίθεται θέμα προεκλογικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ πως «ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα, καθώς δεν συντρέχουν οι αναγκαίες προγραμματικές προϋποθέσεις».
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ, υπενθύμισε χθες ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κόκκινες γραμμές -«πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ» είπε χαρακτηριστικά- διαβεβαιώνοντας ότι δεν αφορά το κόμμα αυτή η σεναριολογία, για να προσθέσει πως «είναι άκυρο να βάζουμε από τώρα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών».
Κάλεσμα Τσίπρα
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού» στον οποίο θα έχουν θέση «όλοι όσοι είναι αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης».
Ο κ. Τσίπρας θα προτείνει έναν «μεγάλο συνασπισμό εναντίον της δικομματικής κυβέρνησης», ενώ θα προχωρήσει και σε «άνοιγμα», καλώντας όσους έχουν σταθεί απέναντι στα μνημόνια να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέση όλοι όσοι είναι αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης και να δώσουν τη μάχη της ανατροπής και της μεγάλης αλλαγής», λένε κεντρικά στελέχη της Κουμουνδούρου.
«Επιδίωξή μας αποτελεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο πιο ισχυρός γίνεται», σημειώνουν στελέχη του κόμματος, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθούν ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις, και εντός του Κοινοβουλίου αλλά και στην κοινωνία», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως «η βάση των όποιων συνεργασιών θα πατάει σε μια σαφή προγραμματική βάση με αντιμνημονιακό περιεχόμενο και προοδευτικό πρόσημο».
Σε ό,τι αφορά την ένταξη στα ψηφοδέλτια του κόμματος ανεξάρτητων βουλευτών, ο κ. Σκουρλέτης αφήνει την πόρτα ανοιχτή καθώς λέει πως «θα έχουν θέση όσοι συμφωνούν και δεσμεύονται από το πρόγραμμά μας, ενώ ταυτόχρονα με έναν αξιόπιστο τρόπο έχουν οριοθετηθεί απέναντι σε ακραίες αντικοινωνικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας».
Η διαφαινόμενη προσέγγιση με κόμματα και κυρίως με τη ΔΗΜΑΡ -πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου- προκαλεί ενστάσεις και σε ένα τμήμα του «οργανωμένου» ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι δημόσια εκφράστηκαν δύο διαφορετικές απόψεις από στελέχη του κόμματος. Ο βουλευτής Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «μας ενδιαφέρει οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις να συγκλίνουν με το δικό μας πολιτικό σχέδιο και η μέθοδος είναι ο προγραμματικός διάλογος, όπως αυτός που έχει ξεκινήσει με τη ΔΗΜΑΡ», ενώ ο Γ. Μηλιός απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας «με κόμματα που βρίσκονται υπό κατάρρευση, όπως η ΔΗΜΑΡ».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
εθνος