8 Σεπ 2014

Νυστέρι στη γάγγραινα του ποδοσφαίρου


Κόκκαλης-Μαρινάκης-ΒαρδινογιάννηςΠαλαιότερα για να αποδώσουν τους χαρακτήρες των οπαδών των ομάδων του ΠΟΚ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) χρησιμοποιούσαν ένα απλό παράδειγμα: εάν κάποιος φίλαθλος πήγαινε στο γήπεδο και καθόταν στη θέση του οπαδού του..
Ολυμπιακού, αυτός θα τον πλάκωνε στο ξύλο και θα τον σήκωνε με το ζόρι. Ο φίλαθλος του ΠΑΟ θα φώναζε την Αστυνομία για να λύσει το πρόβλημα, ενώ αυτός της ΑΕΚ θα άλλαζε θέση.
Αυτή η παραστατική περιγραφή χαρακτήρων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι να ατονήσει σε επίπεδο φιλάθλων, επανήλθε όμως στα «αθλητικά στέκια», από την πλευρά της ηγεσίας κατά κύριο λόγο του Ολυμπιακού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επί προεδρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει να επιδείξει πλείστα παραδείγματα «τσαμπουκά».
Ο «νεοτσαμπουκάς» του Ολυμπιακού δεν αφορούσε τις θέσεις των φιλάθλων στο γήπεδο, αλλά την παρουσία της ομάδας στις εγχώριες εκδηλώσεις, όταν μάλιστα αυτές οδηγούν στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Καλή ως ιδέα η αγάπη για τον Ολυμπιακό, αλλά καλύτερα τα εκατομμύρια από τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Για να εισρεύσουν, όμως, τα εκατομμύρια πρέπει η ομάδα να κερδίζει πρωταθλήματα και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως εκτός γηπέδου, με τη διαιτησία, τις ομάδες-«φίλους», την απόλυτη κυριαρχία στα κέντρα των αποφάσεων. Η παντοδυναμία του Ολυμπιακού είναι αδιαμφισβήτητη, μόνο που τώρα αυτή θα δοκιμαστεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Μετά από τις συνεχείς καταγγελίες οι δικαστικές αρχές κινητοποιήθηκαν, ο κοριός της ΕΥΠ έπιασε δουλειά, με αποτέλεσμα 187 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, διαιτητές αλλά και παράγοντες ομάδων θα κληθούν να απολογηθούν για τις κακουργηματικές κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, των παραβάσεων σχετικών με κατοχή και χρήση εκρηκτικών, της απάτης, της δωροδοκίας-δωροληψίας κ.α.
Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης έχει λάβει προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί στις 15 Σεπτέμβρη. Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, το ελληνικό ποδόσφαιρο για μια ακόμη φορά βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Λίγο πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, η γερμανική εφημερίδα «Franfurter Allegemenie» με άρθρο της κάνει εκτενή αναφορά στον Ολυμπιακό και τον πρόεδρό του, Βαγγέλη Μαρινάκη, με τίτλο «Ο Ολυμπιακός πρέπει να κερδίσει».
Αναφέρει: «Μια νέα υπόθεση διαφθοράς ανακινείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Το επίκεντρο είναι ο κύριος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ο Πέτρος Κωνσταντινέας είναι ένας ακέραιος διαιτητής που έχει ένα αρτοποιείο στην πόλη της Καλαμάτας. Μια κρύα μέρα του Ιανουαρίου του 2012 κάποιος μπήκε στο μαγαζί του και τον αναγνώρισε αμέσως. Και ήξερε ότι δεν είχε έρθει για ψωμί… ‘‘Δώσε μεγάλη προσοχή. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε αύριο. Το κατάλαβες;’’ του είπε.
‘‘Θα είμαι δίκαιος. Θα σφυρίξω ό,τι βλέπω και ο καλύτερος θα κερδίσει’’, απάντησε ο Κωνσταντινέας. Ο άνθρωπος που τον είχε επισκεφτεί στο αρτοποιείο ήταν ο Θεόδωρος Κουρίδης, πρώην γενικός σύμβουλος της ΕΠΟ. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός έχασε από την Ξάνθη 1-0 παρά τη σαφή του κυριαρχία. Στον Πειραιά είχαν εντοπίσει τους ενόχους γρήγορα: διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας. Λίγες μέρες αργότερα, άγνωστοι έριξαν πέτρες στον φούρνο του Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα. Υαλοπίνακες γκρεμίστηκαν. Χειρότερα; Ακριβώς έναν μήνα μετά το εν λόγω παιχνίδι, άγνωστοι έβαλαν εκεί μια εκρηκτική συσκευή. Η βόμβα εξερράγη και σημαντικές υλικές ζημιές προέκυψαν. Εξοργισμένος ο Κωνσταντινέας, σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διαιτησία. Είναι σαφές ότι τα νήματα για όλα αυτά τα κινούσε ένας: ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Πειραιώς»…
Αυτά και άλλα πολλά έγραψε η γερμανική εφημερίδα, ενώ πριν από αυτήν είχε ασχοληθεί και η αγγλική «The Sun». Eπίσης, ξένοι ποδοσφαιριστές που είχαν περάσει από τη χώρα μας (Σισέ) είχαν εκφραστεί αρνητικά για ό,τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πριν από το 1996 και ειδικά στην περίοδο από το 1980 και μετά, όταν και έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο, υπήρχε η αίσθηση της επιρροής του Παναθηναϊκού στα κέντρα εξουσίας. Οχι ότι ήταν μόνο αίσθηση. Σαφώς και ο Παναθηναϊκός υπερτερούσε σε επιρροή, ειδικά σε επίπεδο ΕΠΟ. Σαφώς υπήρχαν περίοδοι που έκανε… επιθετική χρήση αυτής της επιρροής. Ωστόσο, ό,τι συνέβαινε πριν από το 1996 δεν είχε καμιά σχέση με ό,τι άρχισε να συμβαίνει μετά. Κι αυτό προκύπτει και από μια απλούστατη ματιά στην κατανομή των πρωταθλημάτων. Από το 1980 έως και το 1983 πρωταθλητής ο Ολυμπιακός, όπως και το 1987. Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής το 1984, το 1986, το 1990, το 1991, το 1995 και το 1996. Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια το 1989, το 1991, το 1992 και το 1993. Ενδιάμεσα πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ το 1985 και η Λάρισα το 1988.
Από το 1996 μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός δεν έχει πάρει το πρωτάθλημα μόνο το 2004 και το 2010. Και στις δύο περιπτώσεις, το σερί έσπασε ο Παναθηναϊκός.
Δεν είναι τυχαίο πως στην πρώτη περίπτωση συνδυάστηκε με την κυβερνητική αλλαγή τον Μάρτιο του 2004, η οποία είχε φέρει στο προσκήνιο μια αίσθηση επερχόμενων αλλαγών στον διοικητικό χάρτη του ποδοσφαίρου. Στη δεύτερη περίπτωση, το 2010, συνδυάστηκε με τη διαδικασία αποχώρησης του Σωκράτη Κόκκαλη από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, που είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2009.
Τι έγινε, όμως, το καλοκαίρι του 1996; Σύμφωνα με την… εκδοχή της πλευράς του Ολυμπιακού, ο Σωκράτης Κόκκαλης «βαρέθηκε» να βάζει λεφτά και να του… κλέβουν τα πρωταθλήματα. Ετσι, πήρε τον Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ για το αγωνιστικό και στη συνέχεια προχώρησε σε αυτό που θεωρούν σχεδόν οι πάντες ως την πιο σημαντική «μεταγραφή» του.
Ανέθεσε στον Θωμά Μητρόπουλο (το «πρώτο πιστόλι της πιάτσας», όπως είχε αναφέρει τότε σε πρωτοσέλιδό του ο «Φίλαθλος»), ιδιοκτήτη του Αιγάλεω, τις σχέσεις με τα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου και κατά δήλωση του ίδιου του Κόκκαλη, τον έχρισε και «σύμβουλο σε θέματα διαιτησίας». Αυτό πρακτικά μεταφράστηκε σε διοικητική αλλαγή στην ΕΠΑΕ το καλοκαίρι του 1997 και τον Νοέμβριο της νέας χρονιάς και στην ΕΠΟ. Με Αλημίση και Αλεξανδρίδη να προηγούνται του Βασίλη Γκαγκάτση, που θεωρείτο ο «σκιώδης πρόεδρος» μέχρι να αναλάβει και επίσημα τον ρόλο το 2001.
Είναι η περιβόητη εποχή της «Παράγκας». Γνωστός ο όρος εδώ και χρόνια. Περιγράφει ένα σύστημα που σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν κατά καιρούς και που βασίστηκαν σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών παραγόντων, έφτασε να ελέγχει κάθε εξέλιξη που αφορούσε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Συνοψίζεται στην περίφημη φράση, που αναφέραμε και παραπάνω, «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να νικάνε και οι άλλοι να πάνε να…», που ακούστηκε σε μια από τις υποκλαπείσες συνομιλίες και αποδίδεται στον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά, Γιάννη Σπάθα.
Τι σημαίνει, όμως, «Παράγκα»; Πρώτα απ’ όλα προήλθε από τον τίτλο του γνωστού μυθιστορήματος «Η καλύβα του μπάρμπα-Θωμά». Αναφερόταν στα γραφεία του Θωμά Μητρόπουλου επί της Οδού Καβάλας στην Αθήνα. Το «καλύβα» απλά έγινε «παράγκα». Από εκεί, σύμφωνα και με βίντεο που εμφανίστηκαν στις εκπομπές που αναφέρουμε παραπάνω, περνούσαν σχεδόν όλοι όσοι είχαν διοικητική σχέση με το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή και πολλοί παράγοντες της διαιτησίας.
Σύμφωνα, πάντα, με τις καταγγελίες, η «Παράγκα» μπορούσε να επηρεάζει μέχρι και να καθορίζει τις ομάδες που ανέβαιναν ακόμη και από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες, ενώ η «ειδίκευσή» της ήταν ο έλεγχος της διαιτησίας.
Με την «Παράγκα», όμως, δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλήρες σύστημα, που μπορούσε να υπόσχεται τα πάντα και τα περισσότερα να τα κάνει πράξη, στον ισχυρό. Ενα σύστημα που μετά από ένα σημείο λειτουργούσε, πάντα σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί δημόσια από διάφορους παράγοντες, αυτόνομα και απλά αναζητούσε το σε ποιον θα προσκολληθεί.
Για παράδειγμα, πολλοί θεωρούν ότι το διάστημα της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό, που συνέπεσε με τη διαδικασία αποχώρησης Κόκκαλη, αν δεν την προκάλεσε, το σύστημα επιχείρησε να προσκολληθεί σε αυτόν που φαινόταν σαν το νέο «αφεντικό». Και ότι το τελευταίο, δεν το άφησε ανεκμετάλλευτο. Για μικρό χρονικό διάστημα, όμως.
Το καλοκαίρι του 2010 συντελείται μια άλλη μεγάλη αλλαγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ισχυρός πολυμετοχικός Παναθηναϊκός περιέργως με την κατάκτηση του νταμπλ στην ουσία διαλύεται μέσα σε καβγάδες ανάμεσα σε Βαρδινογιάννηδες, Βγενόπουλο, Πατέρα και Γιαννακόπουλους. Την ομάδα, τελικά, διασώζει η «Παναθηναϊκή συμμαχία» με τον Γιάννη Αλαφούζο. Την ίδια ώρα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αγοράζει την ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Σωκράτη Κόκκαλη και εμφανίζεται ως ο νέος δυνατός παίκτης.
Ωστόσο, μέσα σε έναν χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού του 2011, βγαίνει στο προσκήνιο το γνωστό σκάνδαλο «Κοριόπολις». Το ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από τις δημοσιεύσεις των διαλόγων-προϊόντα υποκλοπών από τον «υπερ-κοριό» της ΕΥΠ, που ήταν πλέον επίσημα στοιχεία σε δικαστική έρευνα που είχε ξεκινήσει. Στο επίκεντρο ο Βαγγέλης Μαρινάκης, είτε ο ίδιος, είτε μέσω αναφορών-επικλήσεων άλλων παραγόντων στον ίδιο.
Συζητήσεις για ορισμούς διαιτητών κατά το δοκούν, για ανάγκη προστασίας κάποιων που είχαν εκτεθεί με τις διαιτησίες τους υπέρ του Ολυμπιακού και πολλά άλλα. Και για πρώτη φορά τόσο έντονα, το… άρωμα του στοιχήματος. Η διαφθορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με την επίσημη δικαστική έρευνα πλέον, μπαίνει σε άλλο επίπεδο. Πλέον, εκτός από την εύνοια στον ισχυρό, υπάρχει το θέμα του στοιχήματος και των αγώνων που «στήνονται». Αλλωστε, το κατηγορητήριο που οδήγησε σε προφυλακίσεις προσωρινές ή μη, παραγόντων όπως οι Μπέος, Τσακογιάννης, Ψωμιάδης και άλλοι, βασικά αφορά ζητήματα χειραγώγησης αγώνων.
Όπως και στην περίπτωση της πρώτης «Παράγκας», έτσι και τώρα, όσα βγαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη δημοσιότητα απλώς επιβεβαιώνουν πράγματα που λέγονταν και ακούγονταν πολύ καιρό. Στους διαλόγους που έπαιξαν σε ράδιο και τηλεόραση και παρουσιάστηκαν σε εφημερίδες, φέρονται να συνομιλούν μεταξύ τους ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, για το ποιος διαιτητής θα παίξει το Παναχαϊκή – Καλλονή, πότε και σε ποιο ματς πρέπει να χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένος διαιτητής και άλλα ωραία…
Επιπλέον, η διοίκηση του Ολυμπιακού εμφανίζεται, πάντα σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, να ζητάει από τη διοίκηση του Πανιωνίου να πάρει προπονητή τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, με την πρώτη να είναι διατεθειμένη να πληρώσει ακόμη και το μισό του συμβολαίου.
Εμφανίζονται μεσάζοντες να ζητάνε από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού να ασχοληθεί με αποφάσεις δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ για υποθέσεις που αφορούν ομάδες ακόμη και της Γ΄ κατηγορίας! Και πάλι βάσει των ίδιων δημοσιεύσεων, σε κάποιες περιπτώσεις να ισχυρίζονται όσοι εμφανίζονται στους διαλόγους, ότι τα θέματα… τακτοποιήθηκαν. Στη νέα δικαστική έρευνα, αναφέρεται ότι πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό που προσδιορίζεται ενδεχομένως ως «εγκληματική οργάνωση», για να μιλάνε μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν τηλέφωνα περασμένα στο όνομα αλλοδαπών μεταναστών, πιο συγκεκριμένα Πακιστανών και Κινέζων…
Την ίδια στιγμή, βρίσκεται καιρό σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, για το περίφημο θέμα των «στημένων» πινάκων διαιτητών. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι πίνακες διαιτησίας καταρτίστηκαν στην ουσία από τη διοίκηση της ΕΠΟ, βάσει των στόχων που είχε για προσεταιρισμό Ενώσεων, ενόψει εκλογών. Στην υπόθεση εμπλέκονται σχεδόν όλοι οι ανώτατοι παράγοντες της Ομοσπονδίας. Με λίγα λόγια, από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανένας…http://www.paraskhnio.gr