28 Νοε 2014

Για πρώτη φορά το Ισραήλ εμπλέκει την Τουρκία σε οργάνωση τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφός του

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ βρίσκεται πίσω από τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε η Χαμάς στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ιερουσαλήμ
, αναφέρουν πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών που δημοσιεύονται στον ισραηλινό και τουρκικό Τύπο.
Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση τρομοκρατίας κατά του Ισραήλ στην οποία εντοπίζεται εμπλοκή των τουρκικών υπηρεσιών και αυτό σίγουρα αποτελεί μια κρίσιμη διαφοροποίηση σε σχέση με την μέχρι στιγμής αντιπαλότητα των δύο κρατών που ακολούθησε την κρίση του Μαβι Μαρμαρά το 2010.
Οπως δήλωσε, ανώνυμα, Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας της υπηρεσίας Shin Bet: "Οι 30 συλληφθέντες προέρχονται από τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, τη Συρία και την Ιορδανία και είναι ηλικίας 23-30 ετών και όλοι τους στρατολογήθηκαν από το τουρκικό παράρτημα της Χαμάς".
Αποστολή των Παλαιστινίων ήταν να εκτελέσουν επίθεση στο γήπεδο Τέντι, της Ιερουσαλήμ, έδρα της τοπικής ομάδας Μπεϊτάρ. Επίσης, η ομάδα σκόπευε να επιτεθεί στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τις γραμμές στην περιοχή της Ιερουσαλήμ.
Στόχος των τρομοκρατών ήταν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η πρόκληση όσο το δυνατό περισσότερων θυμάτων.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς η όλη επιχείρηση ελεγχόταν από την ομάδα των στελεχών της Χαμάς που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία και βέβαια συνεργάζονται με την ΜΙΤ.
Το ότι η Τουρκία εμπλέκεται πλέον σε οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος του Ισραήλ, δίνει μία άλλη "ποιότητα" στο όλο σκηνικό: Η Αγκυρα πλέον δείχνει ότι αισθάνεται ικανή και ασφαλής να προχωρά σε τέτοιες ανορθόδοξες ενέργειεςκαι ασύμμετρες επιθέσεις στο έδαφος ενός Ισραήλ.
Στην Ελλάδα, φυσικά έχουμε υποφέρει από την - ομολογημένη - τρομοκρατική δράση, με σαφέστερη απόδειξη την παραδοχή του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ότι οι πράκτορες της τουρκικής υπηρεσίας έκαιγαν τα ελληνικά δάση στα νησιά και την Αττική σε εκτέλεση σχεδίων που θα προηγούντο τουρκικών αποβάσεων και βομβαρδισμών...
Να δούμε πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr