24 Μαρ 2015

Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός για τον Mr 12% – Αποκαλύψεις για νέα συμβόλαια και αποδοκιμασία Παυλόπουλου

Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου που ως δικηγόρος συνέτασσε συμβόλαια για αμοιβή 12% από τους απολυμένους οι οποίοι θα επέστρεφαν στο Δημόσιο είτε δικαιωμένοι...
δικαστικά είτε με άλλους τρόπους (π.χ. νομοθετική ρύθμιση).
Παράλληλα, πληθαίνουν και οι επικριτικές φωνές παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επισήμως τον στηρίζει ακόμη. Εκτός από τα νέα έγγραφα συμβόλαια που ξεφυτρώνουν από παντού, το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κατρούγκαλος στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί ενέπλεξε ακόμη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο υποστηρίζοντας ότι και ο κ. Παυλόπουλος ήταν στο ίδιο υπουργείο επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, ενώ ήταν δικηγόρος και συμμετείχε σε δικηγορικές εταιρείες. Κύκλοι της προεδρίας αποδοκίμασαν εμμέσως τις δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε ο κ. Παυλόπουλος μετείχε σε δικηγορικές εταιρείες.
Τα νέα έγγραφα
Σύμφωνα με τα νέα έγγραφα, που έχουν δημοσιοποιηθεί αντίστοιχες υποθέσεις με την αρχική υπάρχουν και στο δήμο της Λάρισας και στο δήμο της Λαυρεωτικής.
Και ενώ το Βήμα και γενικότερα ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη «απειλεί» τον υπουργό με νέες αποκαλύψεις, ένα ακόμη στοιχείο ήρθε να προστεθεί στην υπόθεση καθώς ο κ. Κατρούγκαλος ουσιαστικά υποχρεώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να ακυρώσει τη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματίσει αρχικά για τις 6 μ.μ., την ώρα που έχουν προγραμματιστεί στο Βερολίνο οι δηλώσεις της καγκαλαρίιου Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο δήμος Λαυρεωτικής
Στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η οικονομική επιτροπή του δήμου Λαυρεωτικής σε συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου ανέθεσε στην εταιρεία «Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και Συνεργάτες» την εκπόνηση υπονημάτων για το θέμα της επέκτασης της αρμοδιότητας και των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Τηλεθέρμανσης δήμου Λαυρεωτικής.
Η απόφαση αφορά στον «όρισµο πληρεξούσιου δικηγόρου για την εκπόνηση εκ µέρους του ∆ήµου Λαυρεωτικής υποµνηµάτων επί των προσφυγών που ασκήθηκαν ενώπιον του Γραµµατέα Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Αττικής κατά της αρ.225/2014 απόφασης ∆ηµοτικού Συµβουλίου Λαυρεωτικής για την επέκταση της αρµοδιότητας και των διοικητικών ορίων της ∆ΕΥΑΤΗΛ».
Όσο για την αμοιβή του δικηγόρου αναφέρεται ότι «θα καθορισθεί µε απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Λαυρεωτικής, σύµφωνα µε το άρθρο 281, παρ.3 του Ν.3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα ∆ήµων και Κοινοτήτων».
Στη Λάρισα
Σύμφωνα με το larissanet.gr, το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέλαβε υπόθεση προσφυγής κατά απόφασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το θέμα της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής επιτροπής που ελήφθη στις 12 Φεβρουαρίου - όταν, δηλαδή, ο κ. Κατρούγκαλος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του - ο δήμος Λαρισαίων ανέθεσε στο γραφείο «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες» την άσκηση προσφυγής ενάντια στην απόφαση της τότε ΓΓ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γερακούδη, η οποία είχε ληφθεί στις 22 Οκτωβρίου του 2014, και με την οποία είχε κρίνει παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Λάρισας να μην αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία που αφορούσαν τις μετατροπές των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου.
Σύμφωνα με το larissanet.gr κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Λαρισαίων, κατά της συγκεκριμένης απόφασης είχαν ψηφίσει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Μαμάκος, θέτοντας, ανάμεσα στα άλλα, και ζήτημα ηθικής τάξης, για το αν και κατά πόσο είναι ηθικό το γεγονός πως θα αναλάβει τον χειρισμό μιας τόσο λεπτής υπόθεσης, αφού αφορά νομική διαμάχη με το κράτος, το δικηγορικό γραφείο ενός υπουργού. Η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής είχαν αντίθετη γνώμη και η υπόθεση ανατέθηκε στο εν λόγω γραφείο.
Αναφορικά με την υπόθεση αυτή της Λάρισας, ο κύριος Κατρούγκαλος απαντά ότι δεν κατατέθηκε στο γραφείο του, καθώς η λειτουργία του είχε ανασταλεί, αλλά σε πρώην συνεργάτη του.
Συγκεκριμένα, επισήμως, η ημερομηνία αναστολής των εργασιών του γραφείου του κυρίου Κατρούγκαλου είναι η 17η Φεβρουαρίου. Η αίτηση για την υπόθεση από το δήμο Λάρισας έχει ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου, και γι΄ αυτό αναφέρεται προς το γραφείο, ισχυρίζεται ο υπουργός, που επιμένει πως πρόκειται για τυπικό θέμα ημερομηνιών.
Η νέα «απολογία» Κατρούγκαλου
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Δευτέρα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι δεν αισθάνεται και δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και ότι θέλει να έχει τη δυνατότητα εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά να γυρίσω στη δουλειά του. Παράλληλα, έκανε λόγο για σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης, τις παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία.
Σε άλλες δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στο Mega, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε και πάλι για «σκευωρία», η οποία, όπως υποστήριξε, «έχει καταρρεύσει». Είπε ακόμη ότι περιμένει σήμερα «συγγνώμη από τους συκοφάντες» και αν αυτό δεν συμβεί θα προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής. Όπως υποστήριξε, το κίνητρο της υπόθεσης ήταν πολιτικό και είχε ως στόχο να πληγεί η κυβέρνηση και η ηθική της υπεροχή έναντι των προκατόχων της.
«Ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο για αυτούς που έστησαν την ιστορία είναι ότι την έστησαν παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Γερμανία και είχε ως σκοπό ανάμεσα στα άλλα, πέρα από το να πλήξει το κύρος της κυβέρνησης, να υπονομεύσει και το κύρος του πρωθυπουργού τη στιγμή που συνδιαλέγεται σε μια κρίση στιγμή για τη χώρα» ανέφερε.
Επί της ουσίας του δημοσιεύματος του «Βήματος» δήλωσε: «Tο άρθρο που έλεγε ότι εγώ παίρνω 12% προμήθεια για κάθε πρόσληψη απολυμένου έχει καταρρεύσει».
Ερωτηθείς αν τίθεται ηθικό ζήτημα, σημείωσε πως με τον ίδιο τρόπο που υπεράσπιζε τις ιδέες του θεωρητικά και πολιτικά με τον ίδιο τρόπο προσπαθούσε να τις εφαρμόσει και στην πράξη. «Αυτό το έκανα στις αίθουσες των δικαστηρίων μαχόμενος και το κάνω και τώρα σε εντελώς άλλο επίπεδο», είπε.
Άδειασμα Μητρόπουλου
Θέση για το θέμα που ανέκυψε με τον κ. Κατρούγκαλο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι υπήρξαν ατοπήματα και λανθασμένοι χειρισμοί από την πλευρά του.
Όπως τόνισε στον ΑΝΤ1, πρόκειται για τον κορυφαίο συνταγματολόγο, αλλά υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου κάτι που θα έπρεπε να λάβει υπόψη του: «Είναι γεγονός ότι υπήρξαν ατελής λανθασμένοι χειρισμοί εκ μέρους του αλλά είναι ο κορυφαίος των συνταγματολόγων... Yπήρξαν ατοπήματα ατελής χειρισμοί, λανθασμένοι χειρισμοί... Εδώ υπάρχει και θέμα ασυμβιβάστου πολιτικών προσώπων»
Υποδείξεις Γλέζου
Την υπόθεση Κατρούγκαλου σχολίασε και το ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο αναπληρωτής υπουργός δεν χρειάζεται συνηγόρους, είναι ικανός να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις ώστε να μην δυσκολέψει το έργο της κυβέρνησης. Μπορεί να αντιμετωπίσει τα πράγματα πολύ καλά». Παράλληλα όμως πρόσθεσε πως έχει «πειστεί ότι αυτά που λέει είναι αλήθεια».
Υποστήριξη από εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα
Τέσσερις εκπαιδευτικοί, από τα Γιάννενα, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα εδώ και έναν χρόνο, με ανοικτή επιστολή παρεμβαίνουν στην υπόθεση Κατρούγκαλου και αναφέρονται στη σχέση που είχαν με το δικηγορικό του γραφείο, επισημαίνοντας πως ποτέ δεν προέκυψε ζήτημα ανάλογο με αυτό που του καταλογίζεται.
Οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί Ιωαννίνων, Β. Κακαϊδή, Σ. Τσαγκογιάννη, Γ. Τσορώνη, Β. Τσούρη που υπογράφουν την επιστολή αναφέρουν ότι όταν συνέβη το γεγονός της διαθεσιμότητας, έπρεπε να βρουν δικηγόρο προκειμένου να προσφύγουν σε αίτηση ακύρωσης της πράξης της διαθεσιμότητας. Μέσα σε αυτή την αναζήτηση, επισημαίνουν, βρήκαν τη δικηγορική εταιρεία του κ. Κατρούγκαλου και τονίζουν:
«Ήταν από τα λίγα δικηγορικά γραφεία που μας ζήτησε για τα δικαστικά έξοδα και μόνο 250 ευρώ, ενώ άλλα γραφεία μας ζητούσαν γύρω στα 1500 ευρώ και κάποια μέχρι και 3000- 4000 ευρώ. Η συνεργασία και η ηθική υποστήριξη του ίδιου όσο και του επιτελείου του είναι κάτι που δεν περιγράφεται. Συνεπής στα λόγια του από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή. Μέχρι που ανέλαβε τον θεσμικό ρόλο, οπότε και δεν υπήρξε εκ νέου επικοινωνία μαζί του».
Για το ενδιάμεσο στάδιο των ασφαλιστικών μέτρων αναφέρουν: «Μας έλεγε ότι είμαστε απολυμένοι και ότι δεν πρέπει να πετάμε τα χρήματά μας, γιατί τα έχουν περισσότερη ανάγκη οι οικογένειές μας, ενώ άλλα δικηγορικά γραφεία ζητούσαν 1.500 ευρώ για ατομικά ασφαλιστικά».
Οι τέσσερις εκπαιδευτικοί τονίζουν επίσης, πως «ουδέποτε τέθηκε κάποια συζήτηση ούτε άμεσα ούτε έμμεσα για όλα αυτά που κατηγορείται τις τελευταίες ώρες» και προσθέτουν: «Ουδέποτε υπογράψαμε κάποιο άλλο συμφωνητικό, παρά μόνο το ιδιωτικό συμφωνητικό της εκπροσώπησής μας στην αίτηση ακύρωσης». Υπογραμμίζουν, τέλος, ότι η συναναστροφή με τον καθηγητή κ. Κατρούγκαλο ήταν πρώτιστα ανθρώπινη και δευτερεύοντος επαγγελματική, χαρακτηρίζοντας την ως «μάθημα ζωής».
http://www.koolnews.gr/