Της ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Σκληρό παζάρι διεξάγεται μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας για τους συντελεστές ΦΠΑ, με τις δύο πλευρές να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις και ...
να αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού.
Η ελληνική πλευρά επιμένει στην εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ, με το τελευταίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να προβλέπει συντελεστές 6,5%, 10% και 21% ή 22%. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Αθήνα προτείνει:
- Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% να υπάγονται μόνο τα φάρμακα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αρκεί να αναφερθεί ότι για κάθε 1 μονάδα αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, υπάρχει επιβάρυνση 30 - 35 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία.
- Στο μειωμένο 10% να ενταχθούν ο τουρισμός, τα βιβλία, ο Τύπος και ορισμένα βασικά είδη διατροφής (ψωμί και γάλα) και η ενέργεια.
- Στον κανονικό συντελεστή 21% ή 22% να υπαχθούν όλα τα υπόλοιπα αγαθά και οι υπηρεσίες. Με αυτό το σενάριο θα προκύψουν επιβαρύνσεις σχεδόν για όλα τα τρόφιμα, τον κλάδο της εστίασης που υπάγονται σήμερα στο συντελεστή 13%. Αντίθετα μικρές μειώσεις στις τιμές θα προκύψουν για τα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα ηλεκτρικά είδη κ.λπ.
Με την πρόταση αυτή η Αθήνα πιστεύει ότι θα υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων. καθώς μεγάλος αριθμός προϊόντων και υπηρεσιών θα «μετακομίσουν» από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% σε υψηλότερο συντελεστή 21% ή 22%, ενώ παράλληλα οι εισπράξεις θα ενισχυθούν και από τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η λοταρία για τις αποδείξεις, η υποχρεωτική διενέργεια συναλλαγών με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) από κάποιο όριο και πάνω, αλλά και η επιβράβευση όσων φορολογουμένων πληρώνουν με πλαστικό χρήμα συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
Οι δανειστές εξακολουθούν να μη συμμερίζονται τις ελληνικές απόψεις. Όπως προέκυψε και από τη συνέντευξη Γιουνκερ, οι δανειστές ζητούν «καθαρό» δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 δισ. ευρώ από τους νέους συντελεστές ΦΠΑ και επιμένουν στο σενάριο των δύο συντελεστών.
Συγκεκριμένα επιμένουν στην εφαρμογή ενός συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 20% -23% με εξαίρεση τα φάρμακα και τον τουρισμό που θα υπάγονται σε έναν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 10% - 12%. Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις εν μία νυκτί για βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και όσα προϊόντα υπάγονται σήμερα σε ΦΠΑ 13%.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να διατηρηθούν οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα δηλαδή 6,5%, 13% και 23% με τη διαφορά ότι στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% να παραμείνουν μόνο τα φάρμακα, ο τουρισμός και τα βιβλία να «μετακομίσουν» στο 13% και μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα υπάγονται στο 13% να μεταφερθούν στο 23%.
ημερησια