23 Ιουλ 2015

Ανιστόρητο και γελοίο το παιχνίδι των οπαδών της δραχμής



Μία χώρα αντιφιλελεύθερη, αντιδυτική και με έντονα παρασιτική νοοτροπία, στο μέτρο που αφήνει να φεύγουν τα καλύτερα παιδιά της δύσκολα θα..
βγει από το τέλμα, όσα δανεικά και αν πάρει. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι' αυτή. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.


Αρθρογράφος στο Mises Institute, ο οικονομολόγος Ράσελ Λαμπέρτι, οπαδός της Αυστριακής Σχολής Οικονομικής Σκέψεως, γράφει, μεταξύ άλλων, και τα εξής πολύ ενδιαφέροντα: «Η Ελλάδα δύσκολα θα βγει από την κρίση της και, με δεδομένη τη σημερινή κυρίαρχη κουλτούρα της, η χρεοκοπία της είναι το πιθανότερο σενάριο. Όταν κάνω λόγο για κουλτούρα δεν αναφέρομαι ούτε στο ντύσιμο, ούτε στη μουσική, ούτε στις παραδόσεις και, κυρίως, ούτε στο φαγητό.
Ομιλώ για την αντικαπιταλιστική κουλτούρα που διέπει τη χώρα, η οποία ως εκ τούτου δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την ελευθερία. Και αυτό είναι πρόβλημα...».

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της αντιφιλελεύθερης κουλτούρας, ο αρθρογράφος προβλέπει ότι η Ελλάδα –όπως χώρες σαν την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, την Γκάνα, τη Ζιμπάμπουε και άλλες– δεν πρόκειται να διδαχθεί πολλά πράγματα από την κρίση, κάτι που συμβαίνει όταν ο κρατισμός και η νοοτροπία του επιδοτούμενου πολίτη αποτελούν κυρίαρχη ιδεολογία.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι η λιτότητα ή η χρεοκοπία, ούτε το ευρώ ή η δραχμή. Σαφώς, δε, δεν είναι ο αποκλεισμός της από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όλα αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά σε μία κουλτούρα που, αντί για την ελευθερία, προκρίνει τις νοθευμένες αγορές, τη μόνιμη κρατική εξάρτηση και τον άκρατο συντεχνιασμό... Ακόμα χειρότερα, στη σημερινή κρίση η κουλτούρα αυτή διώχνει από την Ελλάδα και τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας της, τα οποία αναζητούν νέους τρόπους για να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τα προσόντα και τη δημιουργικότητά τους», γράφει.
για τη συνέχεια Euro2Day