2 Ιουλ 2015

ΝΕΟ ΣΟΚ ΑΠΟ MOODY’S: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε «Caa3» και εκτιμά ότι δίχως τη στήριξη των πιστωτών η χώρα θα χρεοκοπήσει


moody

Ο οίκος Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, το τρίτο μετά από την Fitch και την S&P, σε «CAA3» από «CAA2», ενώ έθεσε την οικονομία της ..
χώρας σε επιτήρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.
Eιδικότερα, υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε «Caa3» από «Caa2», θέτοντας παράλληλα την εν λόγω αξιολόγηση σε καθεστώς περαιτέρω υποβάθμισης.
Η υποβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι δίχως τη στήριξη των πιστωτών της Ελλάδας, η χώρα θα χρεοκοπήσει. «Οι πιθανότητες οριστικής ρήξης μεταξύ Αθήνας και δανειστών παραμένουν αρκετά υψηλές» τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον οίκο, τους τελευταίους μήνες απεικονίζεται η απόσταση μεταξύ του τι θα ζητήσουν από την Ελλάδα οι επίσημοι δανειστές της για να συνεχίσουν να την βοηθούν και τι οι ελληνικές αρχές μπορούν να κάνουν για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους για περαιτέρω οικονομικώς και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην επίτευξη μίας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για τη χώρα» αναφέρει η Moody’s.
«Για να αποφευχθεί η αθέτηση της πληρωμής του ιδιωτικού χρέους, πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία με τους πιστωτές του επίσημου τομέα» αναφέρει η Moody’s. Ακόμη όμως και εάν υπάρξει συμφωνία, η εφαρμογή της ενέχει αρκετές προκλήσεις, λόγω των πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών.
Παράλληλα, η Moody’s επισημαίνει ότι παρά τη σημαντική συρρίκνωση του ελλείμματος, η χώρα έχει επιτύχει μικρή πρόοδο στην εφαρμογή μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά το χρέος, η Moody’s προειδοποιεί ότι αυτή τη στιγμή είναι μη βιώσιμο. Για να καταστεί διαχειρίσιμο, η Ελλάδα οφείλει να επιτύχει μεγάλα πλεονάσματα για αρκετά χρόνια, προσθέτει.
Αναφορικά με το δημοψήφισμα, το «ναι» θα αυξήσει την πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αποτρέποντας τη στάση πληρωμών.
Όμως, το «ναι», συμπληρώνει, θα συνεπάγεται μία βραχύβια πολιτική αναταραχή, η οποία ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
Στο ενδεχόμενο του «όχι», η Moody’s εκτιμά ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα αυξηθεί, οδηγώντας τη χώρα εκτός Ευρωζώνης. «Η πιθανότητα για συμφωνία εάν επικρατήσει το όχι, είναι περιορισμένη» τονίζει καταλήγοντας.