4 Οκτ 2015

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΟΚ! Τι δίνει και τι ελπίζει η κυβέρνηση – Τα 10 από τα 200 μέτρα που έρχονται


ÂÏÕËÇ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏ (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)
Από το αυριανό Eurogroup μέχρι το επόμενο στις 9 Νοεμβρίου το οικονομικό επιτελείο θα δίνει αγώνα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών και να πάρει τα πρώτα 2 δισ.
ευρώ που περιμένει για να πληρώσει δόσεις στο ΔΝΤ, αλλά και υποχρεώσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, το σκηνικό που διαμορφώνεται λίγο πριν το τετ α τετ Τσακαλώτου – Σόιμπλε αύριο στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν πηγές κάθε πλευράς περιγράφεται ως εξής:
1. Η κυβέρνηση καίγεται να πάρει όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα τώρα και να αναβάλει τα πιο δύσκολα για μετά τον Νοέμβριο.
2. Η ΕΚΤ θέλει να δοθεί προτεραιότητα στο να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση για να μην ξεκινήσει το 2016 με κούρεμα καταθέσεων στην ευρωζώνη
3. Η Κομισιόν και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί βάζουν πλάτη, ρίχνουν γέφυρες και γράφουν κείμενα και προτάσεις, όπως έκαναν και τον Αύγουστο, για να κλείσει η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο το συντομότερο δυνατόν
4. Κι οι τρεις θεσμοί έχουν λόγους να ρίχνουν συμβιβαστικοί. Διαρρέουν πως θέλουν να δώσουν χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση να προλάβει τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ μέτρα και μεταρρυθμίσεις μορούν να περιμένουν για τον Ιανουάριο.
5. Το Βερολίνο δεν έχει μιλήσει ακόμα, αλλά όλοι διαβλέπουν ότι θα ζητήσει να επιβληθεί σκληρή γραμμή για πλήρη εφαρμογή του προγράμματος χωρίς καθυστερήσεις.
Πάντως, το κερασάκι στην τούρτα είναι το νέο Μεσοπρόθεσμο, που προβλέπει δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, κατάργηση φοροαπαλλαγών και φόρο από το πρώτο ευρώ για όσους ξεπερνούν τα 800-1.000 ευρώ τον μήνα, σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου κλπ.

Τα 10 από τα 200 μέτρα που έρχονται
Στο μεταξύ, από τα 200 μέτρα που έρχονται, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει άμεσα τα εξής:
1. Τις αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια, την εκχώρηση χρεών σε ιδιώτες και τους πλειστηριασμούς σε βάρος δανειοληπτών.
2. Λίστες οφειλετών και κατασχέσεις-εξπρές για χρέη στην εφορία και σε μισθούς ή συντάξεις μόλις απο τα 1.000 ευρώ.
3. Επέκταση των αναδρομικών ελέγχων 10ετίας από την εφορία σε περισσότερους και σπάσιμο τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών από δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
4. Κατάργηση των 100 δόσεων, υψηλότερες και ακριβότερες δόσεις για όσους ήδη τις ρύθμισαν.
5. Κατάργηση εξαιρέσεων και επιβολή τεκμηρίων και για άνεργους, ανήλικους κλπ πυο είχαν εξαιρεθεί από τον κώδικα φορολογίας.
6. Νέες μειώσεις συντάξεων μέσα στο 2015, κύριων και επικουρικών, ώστε να εξοικονομηθούν 450 εκατ. ευρώ για φέτος και 1,8 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά.
7. Μαχαίρι 50% στο επίδομα θέρμανσης.
8. Αύξηση στο αγροτικό πετρέλαιο τον Οκτώβριο και εξαίρεση της πλειονότητας των αγροτών από τις όποιες φοροαπαλλαγές διατηρηθούν.
9. Νέες ανατροπές στη συνταγογράφηη φαρμάκων.
10. Είσπραξη του αυξημένου ΦΠΑ παντού, όπως και του ΕΝΦΙΑ χωρίς εκπτώσεις.