5 Οκτ 2015

ΝΔ: Όλα του γάμου -διαδικασία εκλογής προέδρου- δύσκολα και στη μέση οι προγραμματικές

Στην τελική ευθεία για τον καθορισμό των λεπτομερειών της εσωκομματικής αναμέτρησης μπαίνει η ΝΔ, καθώς αναμένεται η τυπική ανακήρυξη των υποψηφίων για την ..
προεδρία του κόμματος από την ΚΕΦΕ, με τον χρόνο και τις λεπτομέρειες της αναμέτρησης να είναι επίδικα ζητήματα. Παράλληλα, η ΝΔ ρίχνει το βάρος της και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με το επιτελείο του Βαγγέλη Μειμαράκη να εστιάζει την προσοχή του (σχεδόν) αποκλειστικά στην έκφραση της αντιπολιτευτικής γραμμής του κόμματος.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Μπορεί ουσιαστικά όλοι να γνωρίζουν πως οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ είναι τέσσερεις, πλην όμως απομένει και το τυπικό σκέλος του ζητήματος, με την ΚΕΦΕ να συγκαλείται σήμερα προκειμένου να επισημοποιήσει τις υποψηφιότητες. Στη συνέχεια θα πρέπει να αναμένεται και νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, πιθανώς την Τρίτη, όπου θα έχει οριστεί και ένας εκπρόσωπος από κάθε υποψήφιο και εκεί θα γίνει συζήτηση επί της ουσίας για ζητήματα που παραμένουν αμφισβητούμενα, όπερ ο χρόνος και η διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών.
Ως προς το χρόνο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ήθελε εκλογές ει δυνατόν και αύριο, πλην όμως επιλέγει την 25η Οκτωβρίου, ως ευκταία ημερομηνία, με την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητά να δοθεί χρόνος στους υποψηφίους, αντιπαραβάλλοντας την 15η Νοεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν θα είχε πρόβλημα ούτε με την 1η ούτε με την 8η Νοεμβρίου, αν και ο μαραθώνιος της Αθήνας στις 8/11 είναι ενδεχομένως ένας ανασχετικός παράγοντας. Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς το «πότε» των εκλογών.
Αναφορικά με τη διαδικασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχουν ζητήσει ανοιχτό προσκλητήριο στα μέλη και στους φίλους του κόμματος, με αρκετά εκλογικά κέντρα, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζητά και ηλεκτρονική ψηφοφορία που όμως είναι δύσκολο να γίνει. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΕΦΕ, σε κάθε καλλικρατικό δήμο θα στηθεί τουλάχιστον μια κάλπη, πλην όμως αυτό ενδέχεται να μην είναι αρκετό. Παράλληλα, υφίστανται και τεχνικές δυσκολίες στην οργάνωση των εκλογών, καθώς εξοπλισμός που έχει παραγγελθεί είναι σε εκκρεμότητα, ενώ δυσκολίες συναντά και η ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας.
Σε πρώτο πλάνο οι προγραμματικές
Όπως και να έχει, σε πρώτο πλάνο μπαίνουν για το επόμενο τριήμερο οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μην θέλει σε καμία περίπτωση να παραμελήσει τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ για τη συζήτηση αναμένεται να είναι οι εκπρόσωποι της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Βρούτσης, παρά το γεγονός πως οι 2 πρώτοι είναι και υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συναντήθηκε μαζί τους κατ’ ιδίαν και τους ζήτησε να εκπροσωπήσουν τη ΝΔ στη συζήτηση, κάτι που οι ίδιοι απεδέχθησαν. Μάλιστα, ο κύριος Μεϊμαράκης θα έχει σήμερα στις 12:00 νέα συνάντηση μαζί τους στο γραφείο του στη Βουλή, με τη συμμετοχή και του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, έτσι ώστε να καθορίσουν και την στάση της ΝΔ ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο κύριος Μεϊμαράκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως η ΝΔ δεν θα χαριστεί στην κυβέρνηση, καθώς επιτέλους «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κυβερνήσει», όπως είναι η επωδός σε γαλάζιους κύκλους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η άνευ όρων συναίνεση έχει τελειώσει και από εδώ και στο εξής θα αντικατασταθεί από μια εικόνα πλήρους και σκληρής πόλωσης.
«Βαρομετρικό χαμηλό» μεταξύ Μεϊμαράκη και Σαμαρά
Είναι πλέον σαφές πως οι σχέσεις Μεϊμαράκη-Σαμαρά δεν διάγουν και τις καλύτερες μέρες τους. Το Σάββατο, μετά την ορκωμοσία στη Βουλή, ούτε καν χαιρετήθηκαν, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Μανώλη Κεφαλογιάννη να τους φέρει κοντά, ενώ και συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εξέφραζαν απορία για τη στάση του κυρίου Μείμαράκη να μην απευθύνει ούτε χειραψία στον πρώην πρωθυπουργό.
Πάντως, την Κυριακή, οι δύο προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, όταν συναντήθηκαν στα ορεινά της Βουλής. Ο πάγος όμως δεν έλιωσε και αυτό αποδεικνύεται από τις διαφορετικές διαρροές περί του τι και σε τι ύφος συζητήθηκε. «Πρόεδρε, προς θεού, δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που ειπώθηκαν χθες στα ΜΜΕ» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, με τον Αντώνη Σαμαρά να απαντά «εντάξει Βαγγέλη», ενώ σύμφωνα με το περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο διάλογος ήταν σύντομος: «Γεια σου Αντώνη», «Γεια σου Βαγγέλη».
Αποκαλυπτήρια Τζιτζικώστα με την πρώτη του συνέντευξη
Την πρεμιέρα του στις συνεντεύξεις με το…καπέλο του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ έκανε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος πάντως δεν πρόκειται να υπερεκτεθεί στα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα το επιτελείο του καταρτίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες των περιοδειών του.
«Η εποχή των ηγετών, έτσι όπως τους ξέραμε στο παρελθόν και, πολύ περισσότερο, όπως προσπαθούν κάποιοι να μιμηθούν σήμερα με αποτελέσματα ανάλογα κάθε κακής απομίμησης, έχει περάσει» σημειώνει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, ενώ αποκαλύπτει πως δέχθηκε πιέσεις να μην είναι υποψήφιος, με βασικό επιχείρημα το κώλυμα εκλογιμότητάς του έως το 2019. Ως αντίβαρο του κωλύματος εκτιμά πως «είναι πολιτική προτεραιότητα ο νέος πρόεδρος του κόμματος να μπορεί να δίνει τις μάχες στην κοινωνία. Εκεί ακριβώς που ηττηθήκαμε».
Τέλος, ως προς το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος σημειώνει τα εξής: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η κεντροδεξιά παράταξη της χώρας και αυτό που σχεδιάζω εγώ είναι να γίνει και σύγχρονη. Αυτό σημαίνει κοινωνικός φιλελευθερισμός, ώστε να έχουν πραγματικά όλοι την ευκαιρία τους να πάρουν τα εφόδια για να βρουν τη θέση τους σε μια οικονομία που παράγει πλούτο, προκειμένου με τη σειρά της να υποστηρίζει τα δικαιώματα όλων. Αυτή η κοινωνία έχει λόγους να τροφοδοτεί τη συνοχή της, να είναι περήφανη για τον εαυτό της και να υποστηρίζει την εθνική της οντότητα με έναν σύγχρονο πατριωτισμό, που δεν έχει μόνο αναμνήσεις, αλλά ζωή και σχέδια για το μέλλον. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει, καθώς πέρα από την κρίση, βιώνουμε μια παρακμή από τις χρόνιες βλάβες που προκάλεσαν η αναξιοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η διαφθορά, η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας. Αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σταθεί απέναντι σε όλα αυτά όπως αναλογεί στη σύγχρονη Κεντροδεξιά, οι πολίτες θα της δώσουν και την εντολή να τα κάνει πράξη».
http://www.koolnews.gr/