20 Νοε 2015

AKP: 30% αύξηση κατώτατου μισθού κέρδισε τις εκλογές

Δεν επισημάνθηκε εγκαίρως, όμως πρέπει να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην συντριπτική επικράτηση του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία…

Είναι η υπόσχεση του Αχμέτ Νταβούτογλου για την αύξηση κατά 30% του κατώτατου μισθού, που έστρεψε μαζικά προς τους ισλαμιστές τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας στις κρίσιμες ανατολικές επαρχίες της χώρας, που ανέρχονταν στα πέντε περίπου εκατομμύρια, κρίσιμη μάζα για να κερδηθούν με την επιθυμητή διαφορά οι εκλογές.
Βέβαια, η κυβέρνηση πλέον ψάχνει τρόπους να υλοποιήσει τη δέσμευση… Το πρόβλημα έγκειται στο τεράστιο βάρος που θα πέσει στους «ώμους» μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να σπεύδει να προειδοποιήσει. Προεκλογικά όμως, προτεραιότητα έχει η επικράτηση, και στη συνέχεια… έχει ο Αλλάχ!
Με την υπόσχεση, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στο αντίστοιχο των 454 δολαρίων ανά μήνα, κάτι που θα πλήξει τον ιδιωτικό τομέα που θα επιβαρυνθεί το ισόποσο των 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της τουρκικής οικονομίας.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε, ότι η κυβέρνηση ήδη μελετά τρόπους που θα μοιράσουν το δυσβάστακτο βάρος, μέτρα που θα αφορούν τους μικρούς και τους μεσαίους (10-300 εργαζομένους). Μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνονται φοροαπαλλαγές και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μειωθεί το αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της τουρκικής οικονομίας
http://www.defence-point.gr/news/?p=141610