28 Ιαν 2016

ΟΙ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ 85 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ – 16 δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα

Έσπασαν κάθε… ρεκόρ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων, αφού δεν υπάρχουν πλέον χρήματα και έτσι, μόνο σε ένα μήνα, τον Δεκέμβριο, αυξήθηκαν κατά ..
1,65 δις ευρώ, «σπάζοντας» κάθε ρεκόρ και ξεπερνώντας συνολικά τα 85 δις ευρώ!
Το συνολικό ποσό των οφειλών προς την εφορία που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέσα στο 2015 έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 13,4 δισ. ευρώ ενώ ο λογαριασμός των απλήρωτων χρεών στα Ταμεία από ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκε πέρσι κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Παρότι λοιπόν στο στόχαστρο των ελεγκτικών κέντρων είναι η μεγάλη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το 2015 δημιουργήθηκαν νέα χρέη 13,480 δις ευρώ (εκ των οποίων τα 1,647 δισ. ευρώ μόνο μέσα στον Δεκέμβριο), έναντι 13,768 δις. ευρώ το 2014, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι παρά τις ρυθμίσεις οφειλών, τα φέσια προς την εφορία συνεχίζουν να αυξάνονται. Αν προσθέσει, δε, κανείς και τα 71,533 δις. ευρώ των παλαιότερων οφειλών, μιλάμε για ένα stock 85,103 δις. ευρώ, από τα οποία είναι ζήτημα αν μπορούν να εισπραχθούν 10- 15 δις. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα τελωνεία, τα οποία δεν καταγράφονται από τη ΓΓΔΕ και υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 3,7 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό ύψος των απλήρωτων οφειλών προς το Δημόσιο ξεπερνά πλέον τα 88 δισ. ευρώ!
Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό, το οποίο υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 70 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, καθώς αφορά οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων, δημόσιων οργανισμών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, ποσά που βεβαιώθηκαν σε πλασματικούς ΑΦΜ, καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι αδύνατο να εξοφληθούν. Να σημειωθεί ότι από τα παλιά χρέη το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει 1,641 δις ευρώ (1,7 δις ευρώ ο στόχος), ενώ από τις νέες οφειλές έβαλε στα ταμεία 2,221 δις ευρώ, κυρίως μέσω των ρυθμίσεων που θεσμοθετήθηκαν πέρσι.
Αν και το νέο χρέος είναι μικρότερο (8,646 δις ευρώ), καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των πτωχευμένων, των δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και των ΑΦΜ-«μαϊμού», είναι προφανές το πρόβλημα που καλείται να επιλύσει το υπουργείο Οικονομικών, εξ ου και η ένταση της πίεσης, κατ’ αρχάς προς τους μεγάλους οφειλέτες, με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία από τις ελεγκτικές υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και ο τεράστιος όγκος υποθέσεων, επέδρασαν αρνητικά στις επιδόσεις, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των υποθέσεων που ελέχθησαν.
Συγκεκριμένα, το ΚΕΦΟΜΕΠ, που έχει αναλάβει όλες τις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής, παρά την έλλειψη επαρκούς και έμπειρου προσωπικού, ολοκλήρωσε 488 υποθέσεις (οι 102 μόνο το Δεκέμβριο), απέχοντας από το στόχο των 900 υποθέσεων. Ωστόσο, βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα 417,17 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις των 63,63 εκατ. ευρώ που υπολείπονται του στόχου των 77 εκατ. ευρώ, να θεωρείται βέβαιο ότι θα φτάσουν τελικά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων κάλυψε το στόχο των υποθέσεων προς πλήρη έλεγχο (409 έναντι 400), αλλά οι βεβαιώσεις φόρων και προστίμων υστερούν σημαντικά, καθώς περιορίστηκαν στα 540,23 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 2,6 δις ευρώ. Όσον αφορά, δε, στους μερικούς ελέγχους, ολοκλήρωσε μόλις 105 υποθέσεις έναντι στόχου 500, ενώ οι βεβαιώσεις έφτασαν 136,07 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι εισπράξεις δεν απέχουν, πάντως, από το στόχο, καθώς διαμορφώθηκαν στα 344,61 εκατ. ευρώ έναντι προσδοκίας 370 εκατ. ευρώ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάληξη των μηνυτήριων αναφορών που σχετίζονται με ξέπλυμα και μεγάλη φοροδιαφυγή. Ειδικότερα, υποβλήθηκαν 294 αναφορές προς την Αρχή για το Ξέπλυμα, για διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ και τα ποσά που αναλογούν σε αυτό το πλήθος αναφορών ανέρχεται στα 897 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες 14.218 αναφορές για χρέη άνω των 50.000, στις οποίες αναλογούν 20,148 δις ευρώ.
http://www.financialbox.gr/