14 Ιαν 2016

Μύθοι και αλήθειες για τον τζόγο στην Ελλάδα


Μύθοι και αλήθειες για τον τζόγο στην Ελλάδα

Φαίνεται ότι έπειτα από 5 χρόνια Μνημονίου στην Ελλάδα ορισμένοι αρέσκονται ακόμη στη συντήρηση και αναπαραγωγή βολικών μύθων που θα φέρουν ξαφνικά πακτωλό εσόδων στα δημόσια ταμεία και θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα σε επαχθή για τους
Ελληνες μέτρα.
Ενας από αυτούς τους μύθους που αναπαράγονται από δημοσιογράφους, βουλευτές της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ακόμη και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι ο μύθος περί παράνομου τζόγου ύψους 6 δισ. ευρώ, που, αν παταχθεί, μπορεί να αποφέρει έσοδα ύψους από 800 εκατ. μέχρι 1,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη μελέτη των πραγματικών στοιχείων αποδεικνύει ότι «άνθρακες ο θησαυρός».
Εκτίμηση
Πώς προέκυψε όμως το ποσό των 6 δισ.; Πολλοί το αποδίδουν σε μια αυθαίρετη εκτίμηση που έκανε τον Ιούλιο του 2014 ενώπιον της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, στο πλαίσιο του απολογισμού της ΕΕΕΠ για το 2013.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕΠ αλλά και του ετήσιου απολογισμού της ΟΠΑΠ ΑΕ, το 2014 η νόμιμη αγορά παιγνίων στην Ελλάδα ανήλθε στο 1,8 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 1% του ΑΕΠ της χώρας. Από αυτά περίπου το 71% ανήκει στην ΟΠΑΠ ΑΕ, που λειτουργεί αποκλειστικά 13 επίγεια παιχνίδια, μεταξύ των οποίων τα ΚΙΝΟ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΤΖΟΚΕΡ κ.λπ., καθώς και τα Λαχεία/Ξυστά. Το διαδικτυακό στοίχημα που εκμεταλλεύονται οι 24 εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ και τα καζίνα στα 288 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία το 2014, και με βάση τον ειδικό φόρο 30% επί των μεικτών εσόδων που υποχρεούνται να καταβάλλουν σε τριμηνιαία βάση όλες οι εταιρείες τυχερών παιγνίων, ο ΟΠΑΠ κατέβαλε περί τα 400 εκατ. ευρώ για τα 13 αποκλειστικά παιχνίδια του, το Σκρατς και τα λαχεία, ενώ οι 24 εταιρείες ποσό άνω των 40 εκατ. ευρώ από ένα μη αποκλειστικό παιχνίδι στο οποίο συμμετέχει και ο ίδιος ο ΟΠΑΠ και παράγει φορολογικά έσοδα κάτω από 1 εκατ. ευρώ.
Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ο μέσος όρος του νόμιμου τζόγου είναι στο 0,7% του ΑΕΠ και αφορά χώρες που θεωρητικά έχουν καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον παράνομο τζόγο. Με βάση τη θεωρία του «παράνομου τζόγου των 6 δισ.», το ύψος του τζόγου θα εκτοξευόταν στα 8 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ελληνες δαπάνησαν το 2014 εν μέσω κρίσης για τον τζόγο όσα το Bέλγιο, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ολλανδία μαζί ή 4,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, κάθε ενήλικος στην Ελλάδα ξόδεψε στον τζόγο περί τα 800 ευρώ, δηλαδή όσα Αγγλοι και Φινλανδοί μαζί.
Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη είχαν γίνει εκτιμήσεις εσόδων μόνο από τον διαδικτυακό τζόγο ύψους 500 εκατ. ευρώ, που μετά «έπεσαν» στα 300 εκατ. ευρώ και που απορρίφθηκαν ως εξωπραγματικά από την τρόικα.
Είναι γεγονός όμως ότι η ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς μέσω της έκδοσης αδειών και του αποτελεσματικότερου ελέγχου της θα της προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία και μέγεθος. Παράλληλα, με την αυξητική τάση που υπάρχει λόγω της τεχνολογίας, θεωρείται εύλογο τα μεικτά έσοδα να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τα περίπου 160 εκατ. που είναι σήμερα.
Τα έσοδα
Σε αυτήν την περίπτωση τον πρώτο χρόνο τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι πάνω από 60 εκατ. ευρώ από τον φόρο παιχνιδιών και, μαζί με τον φόρο στα κέρδη των παικτών, τα έσοδα από την αδειοδότηση και τον φόρο εισοδήματος για τις εταιρείες θα ξεπεράσουν συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ. Ετσι τα οφέλη θα είναι σημαντικά, ενώ θα υπάρξουν επιπλέον πλεονεκτήματα:
  • Τα έσοδα από αυτήν την αγορά θα είναι «εγγυημένα» και διαρκώς αυξανόμενα - ενώ θα ενισχύουν και τις ταμειακές ροές του κράτους λόγω του τρόπου και του χρόνου πληρωμής τους.
  • Θα ρυθμιστεί και θα εκσυγχρονιστεί η αγορά τυχερών παιγνίων, στην οποία μπήκαν οι βάσεις με τον νόμο 4002 το 2011, αλλά στη συνέχεια δεν έγιναν τα απαιτούμενα βήματα για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Είναι εύκολο να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή, αφού αρκούν audits όπου θα ελέγχονται τα επίσημα και βεβαιωμένα στοιχεία από τους software providers των αδειοδοτημένων εταιρειών και από τις επίσημες Αρχές που τους έχουν αδειοδοτήσει για τα μεγέθη τους στην Ελλάδα.
  • Θα δημιουργηθούν πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας που στη συντριπτική τους πλειονότητα θα αφορούν σε νέους ανθρώπους, όπου εμφανίζονται σήμερα τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ημερησια