12 Σεπ 2016

Τα τρία πολιτικά αφηγήματα του Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Αποφασισμένος να γυρίσει το πολιτικό κλίμα εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία του Σαββάτου και τη συνέντευξη της Κυριακής επιχείρησε να παρουσιάσει
στους πολίτες μια σειρά επιχειρημάτων, τα οποία συνέτειναν σε τρία πολιτικά αφηγήματα. Ανεξαρτήτως του πόσο πειστικά είναι αυτά τα αφηγήματα, το πολιτικά αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρωθυπουργός φιλοτεχνεί μαι ολόκληρη πλατφόρμα επιχειρηματολογίας, με την οποία θα διεκδικήσει την επανεκλογή του όταν αποφασίσει να στήσει κάλπες.

Τα τρία πολιτικά αφηγήματα Τσίπρα στη φετινή ΔΕΘ είναι: ο τρόπος σωτηρίας της οικονομίας, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία και η επιχείρηση ηθικής, όχι πολιτικής αποδόμησης της Νέας Δημοκρατίας:

Να πώς θα βελτιωθεί η οικονομία:
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έμεινε σε ευχολόγια, ούτε σε θεωρητικές κατασκευές περί «μεγαλύτερου ή μικρότερου κράτους», όπως αυτές που μας σερβίρουν επί χρόνια σχεδόν όλα τα κόμματα. Σχεδίασε έναν «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση, ο οποίος, ακόμα και για κάποιον που δεν τον πιστεύει, ούτε τον χάρτη ούτε τον Τσίπρα, είναι υπαρκτός και κατατεθειμένος στους πολίτες με μια σχετική σαφήνεια: Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και η κυβέρνηση κατάφερε να μην χρεωθεί ο ελληνικός λαός άλλα 3,5 δισ.  ευρώ. Τώρα η κυβέρνηση πηγαίνει με σχέδιο στη δεύτερη αξιολόγηση, για αυτό και η λύση είναι κοντύτερα από ποτέ. Σήμερα οι περισσότεροι που κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πιέζουν για γρήγορη λύση. Κομβικό σημείο είναι η απόφαση του Eurogroup τον Μάιο για πλαφόν 15% του ΑΕΠ κάθε χρόνο στην αποπληρωμή του χρέους. Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση τελειώνει στο τέλος του 2016, το είπε και το ΔΝΤ που απείλησε με αποχώρηση αν δεν ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις εντός του 2016. Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα η Ελλάδα πέτυχε να μειώσει τα πλεονάσματα από τα υψηλά ποσοστά για τα οποία είχε δεσμευθεί η ΝΔ. Με βάση τα παραπάνω η ανάπτυξη το 2017 και το 2018 θα είναι μεγάλη.

ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα από την αριστερά ως τη σοσιαλδημοκρατία:
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το κλίμα για την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά fora έχει αλλάξει καθοριστικά υπέρ της χώρας μας. Το άνοιγμά του προς τη σοσιαλδημοκρατία περιελάμβανε γενναίες ποσότητες καλών λόγων για την Ευρώπη, τους δανειστές και τη Μέρκελ. Ο Τσίπρας εξήρε το ρόλο της καγκελαρίου στην υλοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας- Τουρκίας για το προσφυγικό, και σε άλλο σημείο της συνέντευξης πρόσθεσε ότι δεν έχει δεχθεί πιέσεις από τη Μέρκελ για να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες.

Για το προσφυγικό, ο «σοσιαλδημοκράτης» Τσίπρας δεν δίστασε να απονείμει ευθέως κι απεριφράστως τα εύσημα στους δημάρχους, τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας για τον τρόπο με τον οποίο περιφρουρούν τη νομιμότητα. Λίγο ακόμα και θα κήρυσσε ιδιώνυμο το έγκλημα των λαθρομεταναστών...

Φυσικά, ένας καθώς πρέπει σοσιαλδημοκράτης δεν μπορεί να μην αναφερθεί στην οικονομία: «δίνουμε μια πολύ σημαντική διευκόλυνση στους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα ξέρουν ότι θα έχουν POS, θα εισπράττουν από το πλαστικό χρήμα, χωρίς να φοβούνται ότι κάθε ευρώ που θα μπαίνει μέσα θα πηγαίνει σε παλαιότερες εισφορές. Δηλαδή, θα μπορούν να κινηθούν οι επιχειρήσεις, να πληρώσουν μισθούς, εισφορές και προμηθευτές. Η συζήτηση στη χώρα τα τελευταία 7 χρόνια, από το 2009 και μετά, που ξέσπασε η κρίση χρέους , εστιάζεται στα δημόσια οικονομικά . Εστιάζεται, δηλαδή, στους υπουργούς Οικονομικών και όχι στους υπουργούς και στα υπουργεία της ανάπτυξης. Πρέπει να μιλήσουμε για την οικονομία, επιτέλους. Πρέπει να μιλήσουμε όχι για το πώς θα περικόψουμε δαπάνες, πως θα καταφέρουμε, αλλά πως θα παράξουμε πλούτο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα».

Και από το προεκλογικό «δεν πληρώνω», πέρασε χθες με μεγάλη ευκολία σε σοσιαλδημοκρατικού τύπου καταγγελίες της φοροδιαφυγής: «το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι τα μεγάλα βάρη τα επωμίζονται αυτοί που είναι έντιμοι. Διότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα, όχι πλειοψηφία βέβαια, αλλά μεγάλη σχετικά ποσοστιαία στην ελληνική οικονομία -σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που φοροδιαφεύγει και φοροαποφεύγει».

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, βρήκε την ευκαιρία να διαχωρίσει το νεοφιλελευθερισμό από τη σοσιαλδημοκρατία, ισχυριζόμενος ότι για τους σταθμούς που δεν πήραν άδειες, την ευθύνη έχουν οι επιχειρηματίες που «κάνοντας έναν επιχειρηματικό υπολογισμό με βάση τα δικά τους συμφέροντα, δεν θέλησαν να μπουν και να αγοράσουν άδειες».

Εξίσου πρωτότυπη πιρουέτα ήταν η αντιστροφή της πραγματικότητας για τη ρήση Μπαλτά περί «αριστείας: «πρέπει να  δούμε τα πράγματα και να ανοίξουμε έναν μεγάλο διάλογο για την παιδεία χωρίς προκαταλήψεις, διότι ακούω τσιτάτα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην αριστεία». Πως ξεκίνησε  αυτό; Με μια κουβέντα που είχε ένα φιλοσοφικό περιεχόμενο. Να δούμε στην πράξη τι σημαίνει αυτό. Δηλαδή τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη λογική του ότι πρέπει να βγάζουμε άριστους φοιτητές και μαθητές. Ο Μπαλτάς είπε ότι θέλουμε να έχουν όλοι το δικαίωμα στην αριστεία. Αυτό είπε στην πραγματικότητα».

Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει κι άλλη σοσιαλδημοκρατία εκτός εκείνης που θέλει να εκφράσει ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός ήταν αμείλικτος: «Αδιανόητη η στάση της κυρίας Γεννηματά. Επέλεξε να είναι παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας… Το αίτημα, όμως, του διαλόγου για την έξοδο από την κρίση, για την προγραμματική ανασυγκρότηση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας είναι επίκαιρο. Και εμείς παίζουμε σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συνάντηση και τον διάλογο αυτόν».

Πολιτικά και ηθικά ξεπερασμένη η Νέα Δημοκρατία στη συνείδηση του πολίτη
Δεν υπήρξε αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που να μην υπηρετεί τη νέα στρατηγική «ηθικής αποδόμησης» του βασικού πολιτικού του αντιπάλου.

Η πρώτη του αναφορά ήταν στην πρώτη ερώτηση της συνέντευξης, αμέσως: «Ο κύριος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν πρωτοεξελέγη δήλωσε ότι θα διαχειριστεί την αντιπολιτευτική  ρητορική και  τακτική χωρίς βιασύνη. Λίγες μέρες αργότερα, κάτω από την πίεση ισχυρών εξωθεσμικών παραγόντων και βεβαίως μπροστά στην επικείμενη διαδικασία της αδειοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και της εξέτασης των θαλασσοδανείων ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης, άλλαξε άρδην γραμμή…».

Στη συνέχεια, μιλώντας για τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές, ανέφερε: «Δεν ξέρω αν είναι γνωστό, αλλά η εικόνα είναι αντίστροφη από την εικόνα που υπήρχε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις στη σχέση Ελλάδας-Θεσμών. Εξ όσων γνωρίζω, στην πέμπτη αξιολόγηση κυρίως η ελληνική κυβέρνηση καθυστερούσε -η τότε κυβέρνηση Σαμαρά- και οι θεσμοί πίεζαν. Τώρα η σχέση μας είναι διαφορετική. Εμείς πιέζουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το παρακράτος των Εξαρχείων, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Αφού ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει τον νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πρέπει κάπου να τον εφαρμόσει. Εντάξει, θέλει να τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια. Αλλά ούτε εκεί τον εφήρμοσε τον νόμο ο προκάτοχός του. Διότι αυτή η κατάσταση που περιγράφετε δεν είναι δημιούργημα του ενάμιση χρόνου, οι μολότοφ στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη είναι κάτι που το έχουμε τα τελευταία 15 χρόνια. Και να σας πω και κάτι άλλο: εάν κάποιος προσπάθησε και έβαλε χέρι σημαντικό στα Εξάρχεια, ήταν η δική μας κυβέρνηση… Λοιπόν, από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει και ο κύριος Μητσοτάκης κάτι να πει για θρέψει ένα κοινό ευυπόληπτων και συντηρητικών πολιτών που βλέπουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παλαντζάρει σε ζητήματα νομιμότητας, με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο».

Σε επόμενη ερώτηση, για τις τηλεοπτικές άδειες, βρήκε νέα ευκαιρία να επιτεθεί «ηθικά» κι όχι προγραμματικά στον αρχηγό της αντιπολίτευσης: «Έρχεται τώρα ο κύριος Μαρινάκης και δίνει όσα, για τρία champion league, για να εκπέμψει. Και έρχεται ο Μητσοτάκης και του λέει «τζάμπα αγόρι μου, γιατί να μας δώσεις 75 εκ. θα στα επιστρέψουμε πίσω». Για σκεφτείτε το αυτό. Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος σε αυτό τον τόπο 27 χρόνια τώρα να πάει κόντρα σε μια από τις κορυφές του τριγώνου της αμαρτίας. Γιατί αυτό ήταν το σύστημα τόσα χρόνια τώρα».

Η συζήτηση παρέμεινε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και σε κάποια στιγμή περιεστράφη στο ΕΣΡ, όταν ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση πολιτικής ηθικής εναντίον του κ. Μητσοτάκη: «Όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση πίστευα ότι θα έχω σύμμαχο τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη. Είναι ένας νέος άνθρωπος. Ο κύριος Μεϊμαράκης είχε υποσχεθεί ότι θα μπει το ΕΣΡ και πιστεύω ότι θα το έκανε αν έμενε.  Ο κύριος Μητσοτάκης το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να μπλοκάρει το ΕΣΡ. Για να στηρίξει ποιους; Αυτούς οι οποίοι είχαν μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια να είναι πάνω από το νόμο. Κάποιοι από αυτούς, επαναλαμβάνω, είναι επιχειρηματίες που έχουν παραγωγικές δραστηριότητες».

Στη συνέχεια του ζητήθηκε να συγκρίνει τη ΝΔ του Καραμανλή με τη ΝΔ του Μητσοτάκη, κι ο Τσίπρας απάντησε: «... έχει μεγάλες διαφορές. Είναι ένα κόμμα το οποίο επί της περιόδου του Καραμανλή,  σας θυμίζω ότι είχε πολύ έντονη αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και από εμένα προσωπικά. Η στρατηγική του ήταν ο  μεσαίος χώρος και αργότερα έγινε ένα κόμμα που υιοθέτησε τον Άδωνι  τον Γεωργιάδη και τον κύριο Βορίδη».

Απαντώντας σε γενικότερη ερώτηση για τον αρχηγό της ΝΔ ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «ο κύριος Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει μια νέα πνοή, ένα νέο ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου και να υπερβεί το όνομα του. Αλλά, δυστυχώς με τη στάση του αποδεικνύει ότι αυτό που είναι, είναι ότι ακριβώς σηματοδοτεί τη συνέχεια ενός παλιού πολιτικού συστήματος, μιας οικογένειας που 70 χρόνια τώρα είναι στην πολιτική ζωή του τόπου. Άρα ότι πιο παλιό. Και ταυτόχρονα υπερασπιστής του παλιού, ενός πολιτικού συστήματος το οποίο ήταν διαπλεκόμενο - και θέλει να συνεχίσει να είναι με ιδιωτικά συμφέροντα», ενώ σε απάντηση για τον ΕΝΦΙΑ, υποστήριξε ότι η πρόταση Μητσοτάκη σημαίνει απολύσεις: «Έρχονται κάποιοι τώρα και σας λένε 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ, 800 εκατομμύρια και άλλα 250 που θα επιστρέψουν στους καναλάρχες, πάνω από 1 δις. Πώς θα γίνει αυτό; Δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο δημόσιο. Απολύσεις στο δημόσιο ή μείωση συντάξεων ή περικοπές στα νοσοκομεία και στην παιδεία, γιατί δεν το λέμε;».

Ίσως η πιο σημαντική επικοινωνιακή του φιγούρα ήταν όταν επιχείρησε να δείξει ότι ακόμα και ο... Βαρουφάκης ήταν καλύτερος από τον Μητσοτάκη: «το α΄ εξάμηνο, κατά την άποψή μου, δεν πήγε χαμένο. Η δυναμική με την οποία και η κυβέρνηση, αλλά και ο ελληνικός λαός, ανέδειξε το δίκιο του. Μπορεί να οδήγησε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό στο τέλος, αλλά δημιούργησε ένα άλλο κλίμα μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην εικόνα της χώρας στην Ευρώπη. Μην ξεχνάτε, το στερεότυπο που κυριαρχούσε, μέχρι να γίνει η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα,  ήταν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, μαζί τα φάγανε, ευθύνονται, δεν δουλεύουν. Αναδείχθηκε μια εικόνα ενός λαού που πληρώνει άδικα τα σπασμένα των κυβερνήσεών του».
http://www.politically.gr/