21 Απρ 2017

Γλιτώνουν τον «κόφτη» 60% οι συνταξιούχοι αγρότες που εργάζονται

Αναβάλλεται έως το 2024 ο «κόφτης» για τους αγρότες • Οσοι συνταξιοδοτηθούν θα μπορούν να καλλιεργούν χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της σύνταξής τους 
Της
Αγγελικής Μαρίνου

Γλιτώνουν από τον «κόφτη» του 60% χιλιάδες συνταξιούχοι αγρότες που εξακολουθούν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα, παρότι ο νόμος ορίζει γενναίες περικοπές για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται.
Το υπουργείο Εργασίας κατάφερε να δημιουργήσει συνταξιούχους δύο «ταχυτήτων», καθώς το «ψαλίδισμα» κατά 60% της σύνταξης όσων συνεχίζουν να δουλεύουν αφορά τους συνταξιούχους όλων των πρώην ταμείων, πλην του ΟΓΑ.
Οι αγρότες που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από φέτος έως το 2024 θα μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν το μισό και πλέον της σύνταξής τους. Κι αυτό διότι με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου, ο «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί κανονικά για όσους βγουν από 1/1/2025 και έπειτα, καθώς από τότε η συμμετοχή εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης στο συνολικό ποσό της σύνταξης θα προσεγγίζει και εν συνεχεία θα ξεπερνά το 60%, δηλαδή το ποσοστό περικοπής της σύνταξης.
Παλιό καθεστώς
Εως τότε θα ισχύσει το παλιό καθεστώς, δηλαδή οι συνταξιούχοι αγρότες θα μπορούν να καλλιεργούν κατά το μεταβατικό διάστημα (2017 έως 2024).
Η διευκρίνιση αυτή έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο, αφού έως τις 15 Μαΐου λήγει η προθεσμία των φετινών δηλώσεων για τις ενισχύσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να πρέπει να αποφασίσουν εάν θα μείνουν στο χωράφι ή αν θα πάρουν τη σύνταξή τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ που υποβάλλονται εντός του 2017, το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:
α) Κατά ποσοστό 93,80% από το ποσό που προκύπτει με βάση τις γενικές, τις ειδικές ή τις καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, όπως αυτές εφαρμόζονταν μέχρι του ισχύ του ν. 4387/2016, με την επιφύλαξη του άρθρου 40.
β) Κατά ποσοστό 6,20% από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.
Τα ανωτέρω ποσοστά μεταβάλλονται (αυξομειώνονται) τα επόμενα χρόνια, ώστε καταληκτικά από 1/1/2031 και εφεξής να χορηγείται μόνο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον ν. 4387/2016. Υπενθυμίζεται ότι για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται -πλην ΟΓΑ- προβλέπονται περικοπές κατά 60% της σύνταξής τους, ενώ μικρότερες περικοπές θα υποστούν όσοι εργάζονταν ήδη τον Μάιο του 2016, καθώς διέπονται από τις προηγούμενες διατάξεις.
δημοκρατια