26 Απρ 2017

Xειροπέδες σε Ελληνα έβαλαν οι Τούρκοι... επειδή «πρόσβαλε» τον Ρ.Τ.Ερντογάν (φωτό)

Την σύλληψη και την... άμεση οδήγηση του στα σίδερα της φυλακής Ουλούντερε της επαρχίας Σιρνάκ της Τουρκίας (κοντά στα σύνορα με το Ιράκ), αποφάσισαν οι Τούρκοι για τον Ελληνα ακτιβιστή και αντιρρησία συνείδησης της Τουρκίας Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.
 
Ο Ελληνας που ζει στην Τουρκία, έχει επιβαρυνθεί με τη κατηγορία της «προσβολής του προέδρου της Δημοκρατίας» και της «παρακίνησης σε μη συμμόρφωση στους νόμους» όπως επίσης και της «προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».
 
Ο κ. Γιαϊλαλί κατάγεται από την Σαμψούντα και το 1994 κατά τη στρατιωτική του θητεία στην Τουρκία τραυματίστηκε σε μάχη με το ΡΚΚ και συνελήφθη ως αιχμάλωτος, καταγγέλλοντας ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας εγκλημάτων των Τούρκων εναντίον των Κούρδων. 
 
Όταν αφέθηκε ελεύθερος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και οδηγήθηκε στη φυλακή.
 
Είχε εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια στο τουρκικό χωριό Ρομπόσκι (στα σύνορα με το Ιράκ) για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών το 2011.
 
Έκτοτε αφιερώθηκε στον αγώνα κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, ενώ είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας ξανά όταν βγήκε να μιλήσει κατά της τουρκικής κυβέρνησης και διοργάνωσε ειρηνικές διαμαρτυρίες μετά τη «σφαγή του Ρομπόσκι», όπου τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μία ομάδα 40 Κούρδων άοπλων χωρικών, σκοτώνοντας 34 απ’ αυτούς, το 2011.
 
Ενώ ήταν στα χέρια του ΡΚΚ, το τουρκικό κράτος φέρεται να είπε στην οικογένειά του:
 
«Γνωρίζουμε ότι είστε Ρωμιοί (Έλληνες της Τουρκίας)  μην το σκαλίζετε άλλο».
 
Στη συνέχεια άλλαξε το όνομά του από Ιμπραχίμ Γιαϊλαλί σε Γιάννης Βασίλης και εγκαταστάθηκε στο χωριό Ρομπόσκι.
 
Gialeli
 
 
ΕΛΛΗΝΑΣ1