18 Σεπ 2017

Δεν παίζονται στην κυβέρνηση: Ετοιμάζουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και έχουν ως εναλλακτικό σχέδιο την αύξηση του φόρου στα καύσιμα

Στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο απλά δεν… παίζονται. Βλέποντας πώς υπάρχει υστέρηση στα έσοδα ετοιμάζουν νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες οχημάτων. Αυτό κατά ένα σενάριο σημαίνει αύξηση...
των τελών κυκλοφορίας και κατά ένα δεύτερο, σε περίπτωση που υπάρξει αντίδραση από τους δανειστές νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, κάτι που θα επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες πληροφορίες έρχονται τρεις σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Αυτές αφορούν στις μειώσεις στο κόστος για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν πριν από το 2005, μεγαλύτερες μειώσεις για οχήματα άνω των 2.000 κυβικών πριν το 2005, αύξηση των κλιμακίων από 11 σε 18 και αλλαγή τελών κυκλοφορίας ανά 100 κυβικά. Εξομάλυνση διαφορών στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων πριν και μετά την 1η Νοεμβρίου 2010.
Ουσιαστικά γίνεται μια προσπάθειες οι περίπου 50.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με μεγάλο κυβισμό άνω των 2.000 κυβικών που απέσυραν τις πινακίδες κυκλοφορίας να τις πάρουν πίσω. Έτσι θα μειωθούν σημαντικά τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες αυτοί.
Παράλληλα ωστόσο με την αύξηση των κλιμακίων και την αλλαγή των τελών ανά 100 κυβικά θα εξομαλυνθούν οι διαφορές τελών μεταξύ των οχημάτων. Με τον τρόπο αυτό δεν θα πληρώνουν τα ίδια τέλη εκείνοι που έχουν αυτοκίνητο 1.072 κυβικών με εκείνους που έχουν αυτοκίνητο που έχουν όχημα 1.357 κυβικών.
Τα κλιμάκια θα είναι διαφορετικά. Από 1.072 ως 1.200 κυβικά τα τέλη θα είναι 125 ευρώ και από 1.201 ως 1.357 κυβικά τα τέλη θα είναι 145 ευρώ. Εξομάλυνση θα υπάρξει και για τα οχήματα πριν και μετά την 1η Νοεμβρίου 2010. Τώρα φαίνεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε ότι αφορά στα αυτοκίνητα των οποίων τα τέλη υπολογίζονται με βάση τους ρύπους.
Αυτό που διαρρέεται πλέον ότι βγαίνει εκτός κάδρου είναι οι εμπορικές αξίας των αυτοκινήτων. Τα πιο ακριβά αυτοκίνητα δηλαδή θα έχουν τα ίδια τέλη με τα… σαραβαλάκια.
Όλο πάντως το πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει στόχο την αύξηση των εσόδων για τα δημόσια ταμεία από τα τέλη κυκλοφορίας και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για σχέδιο απονομής δικαιοσύνης όσον αφορά στη χρήση και την κατοχή των οχημάτων. Κανείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν είδε τα τέλη κυκλοφορίας διαφορετικά από την αύξηση των εσόδων.
Οι πληροφορίες λένε μάλιστα πώς σε περίπτωση που υπάρξει αντίδραση από τους δανειστές σε ένα αύξηση των τελών κυκλοφορίας το εναλλακτικό σχέδιο είναι η αύξηση του φόρου των καυσίμων κίνησης (αρχικά σε βενζίνη, πετρέλαιο), το οποίο μάλιστα αναμένεται να επιβληθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018…
Με αυτόν τον τρόπο και η κυβέρνηση θα βάλει χρήματα στα ταμεία (και πολλά μάλιστα) και παράλληλα ικανοποιείται το πάγιο αίτημα, η επιβάρυνση στους κατόχους των αυτοκινήτων να γίνεται ανάλογα με τη χρήση του αυτοκινήτου και και όχι απλά με την κατοχή. Δηλαδή, όσα περισσότερα χιλιόμετρα κάνει τόσο μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχει.
Το θέμα βέβαια είναι ότι όταν αυξάνονται τα καύσιμα στις μεταφορές, αυξάνονται τα πάντα και κυρίως τα αγαθά πρώτης ανάγκης. Αλλά ποσώς ενδιαφέρει αυτό την κυβέρνηση.
http://www.pentapostagma.gr/