Με αισθήματα ειλικρινούς συγκίνησης και θαυμασμού για το προσωπικό της μεγαλείο, η Μαρία Σπυράκη ενημερώνει τους θαυμαστές της για τις πρόσφατες δραστηριότητές της με αποστολή στα ηλεκτρονικά τους ταχυδρομεία.
“Δείτε εδώ μερικές από τις δράσεις μου στο Ευρωκοινοβούλιο και την Ελλάδα”, προτρέπει τους κοινό της που διψά για τα τελευταία της νέα κι εκείνη με χαρά τα μοιράζεται μαζί τους. Οχι, πλέον, δεν τα παίρνει στο μαξιλάρι της.
Tα νέα μου καθήκοντα ως Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η δουλειά μου στις Βρυξέλλες και η επιτυχία που… φέρνουν οι ομάδες! –
Συζήτηση για όλα με τη Γιάννα Παπαδάκου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες / 18-19.10
Την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στις Βρυξέλλες το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, που εστιάζει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με αξιολόγηση, σε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, σ’ ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα δώσει τα εφόδια στους πολίτες του αύριο και στην υιοθέτηση μιας σειράς καλών ευρωπαϊκών πρακτικών.
Μεταρρυθμίσεις που δεν σημαίνουν απολύσεις και αυξήσεις φόρων.
Η συζήτηση που είχαμε επικεντρώθηκε στο σχέδιο που θα εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης ως αυριανός πρωθυπουργός. Οι Επίτροποι τον υποδέχτηκαν ως τον πολιτικό που θα κερδίσει τις εκλογές και αυτόν που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, χωρίς να δίνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει.
Ομιλία μου στο εναρκτήριο forum της Κομισιόν για την Καθαρή Ενέργεια στα νησιά της ΕΕ – Παρουσία του Πρωθυπουργού
Λίγες μέρες μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό συμμετείχα στο 1ο φόρουμ της Κομισιόν για την Καθαρή Ενέργεια στα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπόντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την έναρξη του forum χαιρέτησαν ακόμα με παρεμβάσεις τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Επίτροπος Ενέργειας Miguel Arias Canete, ο Υπουργός Ενέργειας της Μάλτας Joe Mizzi, ο Pierre Jean Coulon, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Όπως τόνισα στον κ. Τσίπρα που παρακολούθησε την ομιλία μου από την πρώτη σειρά:
«Δώδεκα μέρες μετά από μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, η συγκυρία είναι τραγική αλλά και η πλέον κατάλληλη για να συζητήσουμε την ανάγκη για καθαρότερη ενέργεια και τον περιορισμό μονάδων που λειτουργούν με μαζούτ. Είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν περιστατικά όπως αυτά στο Σαρωνικό με την πετρελαιοκηλίδα που έπληξε ένα μεγάλο μέρος του παράκτιου μετώπου της Αττικής. Δεν είναι εδώ το κατάλληλο πλαίσιο για να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση, αλλά είναι προφανές ότι από αυτή την κρίση έλειψε η διαχείριση.
Ωστόσο είμαστε εδώ για να συζητήσουμε υπεύθυνες πολιτικές που θα μπορούσαν στο μέλλον να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση από το μαζούτ αξιοποιώντας τις ενεργειακές δυνατότητες των νησιωτικών περιοχών στην Ελλάδα»
2η Σύνοδος Θεσσαλονίκης υπό τη διοργάνωση του ΣΕΒΕ & Brussels Gas Forum
«Η ΔΕΗ κινδυνεύει, με ευθύνη της κυβέρνησης, να γίνει ο μεγάλος ασθενής
Οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενέργεια που επηρεάζουν το ενεργειακό σκηνικό στην περιοχή, οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, ή σε κάποιες περιπτώσεις η έλλειψη αυτών, στον τομέα της ενέργειας, και οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη μελλοντική ενεργειακή στρατηγική της χώρας ήταν οι βασικοί πυλώνες της ομιλίας μου στη 2η Σύνοδο Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, αλλά και στο Brussels Gas Forum, όπου συμμετείχα την περασμένη εβδομάδα μαζι με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλο»
Αναδρομικές Αποζημιώσεις πρ. Βουλευτών
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής και δεν χρειάζεται καμία ερμηνεία. Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται σε όλους τους πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διεκδικούν αναδρομικά και λέει καθαρά και ξάστερα ότι δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία, εφόσον επιμείνουν στο θέμα των αναδρομικών.
Η μεγάλη ανάγκη είναι για τις ευπαθείς ομάδες, η μεγάλη ανάγκη είναι για τους ανθρώπους εκείνους που δεν τα καταφέρνουν. Σαφώς δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πάρουν αναδρομικά οι βουλευτές.
Είναι διαφορετική περίπτωση οι πρώην βουλευτές από τους συνταξιούχους και είναι σαφές ότι είμαστε υποχρεωμένοι ως πολιτικό σύστημα να αντισταθμίσουμε με όλους τους τρόπους τις απώλειες που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα, οι συνταξιούχοι στηρίζουν την ελληνική οικογένεια. Σχέδιο μας είναι η ανάπτυξη, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα, είναι η στήριξη της εργαζόμενης και της μη εργαζόμενης μητέρας για να βρεί δουλειά. Είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ο συνταξιούχος δεν θα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής στήριξης της οικογένειας.
Παρέμβαση μου στο Στρασβούργο σχετικά με τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (COP 23)
«Η αγωνία για την απώλεια θέσεων εργασίας από τομείς γύρω από τους οποίους υπάρχουν δικαιώματα εκπομπών διοξιδίου του άνθρακα πρέπει να απαντηθεί με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας σε νέες τεχνολογίες.»
«Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, επίτροπε Κανιέτε,
Στη Βόννη, ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι η κλιμάκωση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της .
Και είναι αλήθεια πως ο στόχος για την κινητοποίηση 100 δις δολαρίων σε ετήσια βάση για το περιβάλλον είναι φιλόδοξος και ενδεχομένως να μην είναι αρκετός, αν και εδώ στην ΕΕ έχουμε δεμευτεί να δαπανούμε το 20% του προϋπολογισμού μας σε σχετικούς με το περιβάλλον στόχους.
Ωστόσο, είναι κρίσιμο να δούμε πώς γίνεται αυτή η εφαρμογή, ειδικά στα Κράτη- Μέλη. Η αγωνία για την απώλεια θέσεων εργασίας από τομείς γύρω από τους οποίους υπάρχουν δικαιώματα εκπομπών διοξιδίου του άνθρακα πρέπει να απαντηθεί με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας σε νέες τεχνολογίες.
Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια πολιτική που θα ενισχύει έργα και υποδομές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μια στοχευμένη πολιτική που θα δημιουργήσει βιώσιμες αγορές και έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε ελκυστικοί σε πόρους από τον ιδιωτικό τομέα.
Τα παραδείγματα είναι πολλά, η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η ενθάρρυνση της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας στις μεταφορές, η περεταίρω προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εμείς εδώ στην ΕΕ μπορουμε με ή και χωρις τις ΗΠΑ να παραμείνουμε στην ηγεσία της επίτευξης των στόχων του Παρισιού. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.»
«Να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των 63.000 Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο»
«Κυρία Πρόεδρε, κύριε Barnier, έξι μήνες μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόοδος είναι ισχνή, αλλά η σύγχυση γύρω από την πορεία του Brexit μεγάλη. Η ασάφεια στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου υπονομεύει την προοπτική της και, κυρίως, δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών. 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων 63.000 είναι Έλληνες. Είναι υποχρέωσή μας να τους παράσχουμε ασφάλεια άμεσα, ενσωματώνοντας όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική μεταβολή στη θέση τους για εκείνους και τα παιδιά τους.
Στο πεδίο του οικονομικού διακανονισμού είναι απαραίτητο να επιτύχουμε συμβιβασμό το ταχύτερο δυνατόν. Υπάρχουν χώρες όπως η πατρίδα μου, η Ελλάδα, που εξαρτούν σε ένα μεγάλο βαθμό την οικονομική τους ανάπτυξη από τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Υποχρεώσεις που ανελήφθησαν από 28 κράτη μέλη δεν μπορούν να εκπληρωθούν από τα 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Αλλιώς, τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι Έλληνες.
Τέλος, ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2017 για τον προσδιορισμό των εδρών των ευρωπαϊκών οργανισμών που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήθελα να επαναφέρω εδώ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον των αντιπροσώπων όλων των κρατών μελών, το αίτημα της Ελλάδας για τη φιλοξενία της έδρας των Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην Αθήνα. Διαθέτουμε τις υποδομές, μπορούμε να εξασφαλίσουμε στις οικογένειες των 900 εργαζομένων πρόσβαση σε πολύγλωσση εκπαίδευση, μπορούμε να συνεισφέρουμε σε τεχνογνωσία. Σας καλώ να δώσουμε αυτή την ευκαιρία στην Ελλάδα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ίσων ευκαιριών στην Ευρώπη μετά το Brexit.»
Η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων είναι ζήτημα αξιοπρέπειας
Σκέφτεστε τον 65άρη ο οποίος έκλεισε τον εργασιακό του βίο και περιμένει να ζήσει από τα χρήματα τα οποία είχε ακουμπήσει στο Δημόσιο, στο ασφαλιστικό του ταμείο, για μια ολόκληρη ζωή; Σε αυτόν πρέπει να απαντήσουμε και η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων είναι κομβικό ζήτημα. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας.
Για αυτό το λόγο θεσπίσαμε το «ΗΛΙΟΣ» και για αυτό το λόγο επιταχύναμε πάρα πολύ την απονομή των συντάξεων.
4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ευρώπης-Αρμενίας
Στις 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα μας το 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ευρώπης – Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο συνέδριο που συνδιοργανώσαμε με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, προήδρευσε ο κύριος Kaspar Karampetian, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση που ακολούθησε.
Κύριo ζήτημα που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν η Αρμένικη γενοκτονία και η αναγνώρισή της από τα κράτη του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Στον χαιρετισμό μου υπογράμμισα τις κοινές αξίες μεταξύ Ευρώπης και Αρμενίας, καθώς και τη σημαντική συμβολή της Αρμενίας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας τον προσεχή Νοέμβριο, εξέφρασα την πεποίθησή μου για την επίτευξη μίας ενισχυμένης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Αρμενίας, έχοντας πάντα ως βάση τη δημοκρατία στην αναδιαμόρφωση ενός κράτους δικαίου, στην οικονομία και την ελεύθερη αγορά.
«Ας τολμήσουμε. Αξίζει» Ομιλία μου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Επιχειρηματιών- Επαγγελματιών Γυναικών Θεσσαλονίκης
Τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΟΗΕ για την στήριξη και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, ανέπτυξα στην ομιλία μου σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επιχειρηματιών- Επαγγελματιών Γυναικών Θεσσαλονίκης με αφορμή την αδελφοποίησή του με το αντίστοιχο τμήμα της Κύπρου.
Συγκεκριμένα μίλησα για την έκθεση που προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, για το το Gender Action Plan 2016-2020 που έχει εκδώσει η Κομισιόν αλλά και για άλλες πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων όπως αυτή του ΟΗΕ που έχει ορίσει την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών ως έναν από τους 17 στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους του.
κουρδιστο πορτοκαλι