9 Νοε 2017

Κουβέντα για την «ταμπακιέρα» από τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, προέβη σε μια εκτενή δήλωση σχετικά με την προοπτική ανάληψης των καθηκόντων του ως πρόεδρος στον Ολυμπιακό, λόγω της κατά τον νόμο επιβεβλημένης αποχώρησης του Βαγγέλη Μαρινάκη.


Αναλυτικά η δήλωσή του:


«Πρώτα πρέπει να γίνει τυπικά Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός για να συζητήσει την πρόταση του προέδρου του Ολυμπιακού κυρίου Βαγγέλη Μαρινάκη. 

»Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι το οποίο είναι σαφές και από τη δήλωσή μου, ότι πρόκειται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη θέση του. Επίσης, κάτι που είναι σημαντικό για την πόλη: μη θεωρήσει κανείς ότι επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβω πρόεδρος του Ολυμπιακού, θα αφήσω τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος της πόλης έστω και στο 1% απ' ό,τι τα ασκούσα προηγουμένως. 

»Θα είμαι σταθερά στον δήμο. Όπως ξέρετε οι δημοσιογράφοι του Πειραιά, μένω και στην πόλη πλέον. Τον Ολυμπιακό τον γνωρίζω καλά, ήμουν 21 χρόνια εκεί, γνωρίζω την ΠΑΕ, γνωρίζω το ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αφιερώσω ώρες που θα μου στερηθούν από τη δουλειά μου ως δημάρχου της πόλης. Είναι κάτι που μπορεί να συνδυαστεί. Θα είναι για λίγο διάστημα, είμαστε όλοι βέβαιοι, οπότε δεν νομίζω ότι θα είναι κάτι πολύ σημαντικό ή κάποια αλλαγή για τη θέση μου ως δήμαρχος της πόλης».

Η ταμπακιέρα: Ο δήμαρχος Πειραιά δεν ξεκαθάρισε δύο πράγματα. Το πρώτο αφορά στο γράμμα του νόμου, ο οποίος επιβάλλει στο άτομο που θα διαδεχτεί τον μέχρι και προχθές πρόεδρο της ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη να διαθέτει τις κατά τον νόμο προδιαγραφές για την ανάληψη καθηκόντων πρόεδρου ΠΑΕ.

Δηλαδή, να διαθέτει αποδεδειγμένα το οικονομικό εύρος για να αντεπεξέλθει σε αυτήν τη διαδικασία.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι υποχρεωμένος όχι μόνο να αποχωρήσει από τα διοικητικά της ομάδας, αλλά και να μεταβιβάσει-πουλήσει το μετοχικό κεφάλαιο που διαθέτει στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ο διάδοχός του οφείλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στο τίμημα, το οποίο πρέπει να συνάδει με την πραγματική εμπορική αξία αυτού του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο νόμος τα προβλέπει όλα αυτά για έναν και μοναδικό λόγο: για να μην υπάρχουν περιθώρια τοποθέτησης «αχυράνθρωπου» στην προεδρία της ΠΑΕ. 

Τα δεύτερο στοιχείο στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πειραιά είναι ο χρόνος. 

Ο Γιάννης Μώραλης ισχυρίζεται ότι η θητεία του στην προεδρία της ΠΑΕ θα είναι σύντομη και προσωρινή. Εκ των πραγμάτων προκύπτει πως η δίκη του Βαγγέλη Μαρινάκη θα οριστεί κάποια στιγμή εντός του 2018, ενώ η διάρκειά της αναμένεται να είναι μακρά, διότι το κατηγορητήριο είναι πολύπλοκο και η εξέταση των μαρτύρων εξαιρετικά χρονοβόρα.

Όλα τα παραπάνω προϊδεάζουν ότι το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας θα είναι πολύ περισσότερο από αυτό που προβλέπει ο δήμαρχος Πειραιά.

ζουγκλα