Του Βασίλη Καπούλα
Ανω κάτω τα Σκόπια καθώς Ζάεφ και Αλβανοί «πήραν κεφάλι» και συγκεκριμένα του διαπραγμετευτή Ναουμόφσκι
μετά τις δηλώσεις του και βάζουν την «δική τους σφραγίδα» με πρόταση περί «Βαλκανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας» αφήνοντας σύξυλους τους Σλάβους.
Η ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr είχε αναφέρει προ ημερών ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η αλβανική κοινότητα είναι κατά της επίτευξης συμφωνίας με τα υπάρχοντα ονόματα του ειδικού διαπραγματευτή .
Τώρα έκανε την εμφάνιση του το Κίνημα της Ιλλυρίδας, ένα αλβανικό πολιτικό κίνημα που δεν είναι ευρέως διαδομένο αλλά το οποίο εκφράζει μια μεγάλη μερίδα των Αλβανών της ΠΓΔΜ , προβαίνοντας στην δική του πρόταση για την ονομασία της χώρας.
«Ζητούμε από τις σχετικούς διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι έχουν εντολή από τον ΟΗΕ να επιλύσουν τη διαφωνία του ονόματος της χώρας μας, να εισακούσουν την πρότασή μας. Το νέο όνομα αντικατοπτρίζει την πραγματική εδαφική συνοχή.
Αυτό είναι «Βαλκανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία» ,τονίζει η ανακοίνωση της αλβανικής ένωσης που δημοσιεύθηκε σε όλα τα ΜΜΕ .
Το σχέδιο των Αλβανών παρουσιάζει την ύπαρξη δύο ομοσπονδιών μέσα στην ίδια χώρα .
Την ομοσπονδία της «Μακεδονίας» και της «Ιλλυρίδας».
Βέβαια κομβικό ρόλο σε όλο αυτό διαδραμάτισε και το νομοσχέδιο διέυρυνσης της αλβανικής γλώσσας κάτι που δεν υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας.
Το νομοσχέδιο αυτό έδινε κατευθυντήριες γραμμές προς την δημιουργίας συνομοσπονδίας.
«Με αυτό το σχέδιο θα υπάρξει, σύμφωνα με τους Αλβανούς, ένας ορθός καταμερισμός των δύο εθνοτήτων στο νέο ομοσπονδιακό κράτος και θα «ηρεμήσουν» οι εθνοτικές έριδες για να ξεκινήσει η επιθυμητή οικονομική ανάπτυξη για το σύνολο της χώρας, με τα συνήθη πρότυπα διαβίωσης για μια αξιοπρεπή ζωή.
Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση θα υποστηριχθεί από όλους τους πολίτες της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση των Αλβανών.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο μήνες , κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά είχαν μεταφέρει δήλωσή του, με αναφορά στην ονομασία «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία», την οποία είχε προτείνει ο ίδιος.
Υποστηρίζει, ότι αυτή η ονομασία «πράγματι δεν συντηρεί ούτε αναπαράγει τον αλυτρωτισμό. Και γι’ αυτό τη θεωρώ σωστή. Και κυρίως σταθεροποιητική για την περιοχή. Και για τα ίδια τα Σκόπια…».
«Δεν ξέρω αν θα δεχθούν οι Σκοπιανοί αυτήν την ονομασία, πλην εάν η Ελλάδα αποδεχθεί την εθνικότητά τους, για να διατηρηθεί ο μακεδονισμός, μόνο που έτσι θα διατηρηθεί και ο αλυτρωτισμός στον οποίον επιδίδονται.
Θεωρώ, ότι το θέμα της εθνικότητας είναι πλέον σοβαρό από την ονομασία της χώρας τους. Επειδή, για Γερμανούς συζητούμε, και για Γερμανία, και κανείς από όλους τους λαούς δεν αναφέρεται σ’ αυτούς ως Ντοϊτσλανδούς, όπως είναι η επίσημη ονομασία της χώρας τους. Το ίδιο και με τους Αλβανούς, που η χώρα τους είναι η Σκιπερία», είχε δηλώσει ο κ.Σαμαράς.
Εφόσον εισέλθει στην ατζέντα του ανεκδιήγητου Νίμιτς η αλβανική πρόταση, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην , διότι οι Αλβανοί έχοντας «φωνή και υπόσταση» στην ΠΓΔΜ, (αφού αποτελούν το 47 % των κατοίκων της.) θα επηρεάσουν αποφασιστικά το όλο ζήτημα , προς το συμφέρον της Ελλάδος …από σπόντα .
Οι Σλάβοι των Σκοπίων, οι οποίοι διαχρονικά προσπάθησαν να υλοποιήσουν σχέδιο από την εποχή της Αυστροουγγαρίας το 1912-13 , για να δημιουργηθεί «μακεδονικό» κράτος , το οποίο υιοθέτησε στην συνέχεια ο Τίτο ,….θα βρεθούν διχασμένοι και ίσως αν συνεχίσουν έτσι και «διαλυμένοι»…από τον αλβανικό παράγοντα.
Το «καταλυτικό στοιχείο» στο ζήτημα της ονομασίας είναι οι Αλβανοί τους οποίους ήδη έχει προσεγγίσει το ελληνικό ΥΠΕΞ ….απλά θα αναμένουμε τις εξελίξεις οι οποίες θα είναι καταιγιστικές λόγω της ευκαιρίας των Αλβανών να « βάλουν για πρώτη φορά τα πράγματα στην θέση τους», μετά το 1991.
Χάος στα Σκόπια: Καίνε σημαίες της ΕΕ – Στα μαχαίρια Αλβανοί και Σλάβοι
Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στα Σκόπια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο περί εισαγωγής της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης του κράτους και οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα έκαψαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτήριο του κοινοβουλίου στα Σκόπια και διαδήλωσαν ειρηνικά, παρά του ότι έκαψαν τη σημαία της ΕΕ, σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση.
Οι Αλβανοί που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού των Σκοπίων, θα έχουν το δικαίωμα βάσει του νόμου να χρησιμοποιούν την αλβανική γλώσσα μαζί με τη σλαβική των Σκοπίων σε όλα τα κρατικά ιδρύματα.
Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι η διγλωσσία θα εξασθενήσει τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους.
Οι βουλευτές των Σκοπίων ενέκριναν το νόμο, αυτόν το μήνα, ενώ το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρισε την ψηφοφορία.
Τέλος ο Ναουμόφσκι από τις διαπραγματεύσεις με Νίμιτς!
Αλλάζουν τα δεδομένα στις συναντήσεις που θα πραγματοποιούν από εδώ και στο εξής Ελλάδα και Σκόπια με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Telma, τις δύο χώρες θα εκπροσωπούν πλέον οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.
Στην πρώτη συνάντηση με τον Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, τις δύο χώρες εκπροσώπησαν οι πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι.
Ο τελευταίος, ωστόσο, προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Ακολούθησε το «άδειασμα» από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος τόνισε πως οι δηλώσεις Ναουμόφσκι, έγιναν «για εσωτερική κατανάλωση» και δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις Σκοπίων – Αθήνας.
Τέσσερις ημέρες μετά, το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Telma υποστηρίζει πως τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνουν από εδώ και πέρα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και τα επιτελεία τους.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τόσο την Ελλάδα, όσο και τα Σκόπια. Επιπλέον, γίνεται λόγος για τη συνάντηση που είχαν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη και την κοινή «υπόσχεση» να έχουν στενή συνεργασία.
Την ίδια ώρα, τα… βλέμματα είναι στραμμένα στο Νταβός, όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης (24.01.2018) στις 16.00 ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.
pentapostagma.gr/