18 Φεβ 2018

Γιατί ο κόσμος παρακολουθεί τα επιτόκια των ΗΠΑ;

Tου Mark Whitehouse
Με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ να κατευθύνονται προς τα υψηλότερα επίπεδά τους σε διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας, υπάρχει κάτι που αξίζει την προσοχή μας:
Ο υπόλοιπος κόσμος έχει δανειστεί τόσα πολλά δολάρια που οι παγκόσμιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από ποτέ.
Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έχουν πείσει τις αγορές ότι η παρατεταμένη περίοδος των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων ίσως τελικά να φτάνει στο τέλος της. Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές περικοπές και αυξήσεις δαπανών, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών υποδηλώνουν ότι η οικονομία ήδη θερμαίνεται. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές αναμένουν ολοένα και περισσότερο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σφίξει τη νομισματική πολιτική: Οι τιμές στις προθεσμιακές αγορές, για παράδειγμα, υποδηλώνουν ότι ο στόχος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα αυξηθεί στο 2% έως τον Δεκέμβριο, μια πρόβλεψη που είναι αυξημένη κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με αυτό που αναμενόταν πριν από τρεις μήνες. Δείτε πώς φαίνεται αυτό:
View

Στις ΗΠΑ, τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να βοηθήσουν την οικονομία να αποφύγει την υπερθέρμανση. Αλλά θα έχουν και μια επίδραση στο εξωτερικό, όπου οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες έχουν συσσωρεύσει ένα άνευ προηγουμένου φορτίο χρέους σε δολάρια (που συνεχίζει να αυξάνεται από τότε που το κοίταξα πριν από αρκετούς μήνες). Το Σεπτέμβριο, οι συνολικές υποχρεώσεις σε δολάρια των μη τραπεζικών οντοτήτων εκτός των ΗΠΑ ανέρχονταν σε 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ, το μέγεθος έχει αυξηθεί κατά 60% από το 2004, την τελευταία φορά που η Fed ξεκίνησε μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων. Ακολουθεί ένα γράφημα:

K2

Όλοι αυτοί οι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερες πληρωμές τόκων (εκτός εάν έχουν κλειδώσει σε μακροπρόθεσμα επιτόκια ή μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν μεταβαίνοντας σε άλλα νομίσματα). Το πώς θα εξελιχθεί αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο οικονομικά πιεσμένοι είναι. Παρόλο που το χρέος της Κίνας σε δολάρια, ύψους 523 δισ. δολαρίων, ανέρχεται μόλις στο 2% του ΑΕΠ της χώρας, είναι αρκετό για να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις ξένες τράπεζες, αν οι Κινέζοι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν (αν και από ορισμένες απόψεις δείχνουν πιο εύρωστες από το παρελθόν). Τα μεγάλα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από την πετρελαϊκή βιομηχανία λογικά θα της δώσουν τη δυνατότητα να διαχειριστεί το χρέος σε δολάρια το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 6% του ΑΕΠ, αλλά οι μεγαλύτερες πληρωμές τόκων θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες πιέσεις στο ήδη μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Σε κάθε περίπτωση, εάν και όταν η Fed "πατήσει φρένο" στις ΗΠΑ, θα επηρεάσει και τον υπόλοιπο κόσμο και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από πριν.
http://www.capital.gr/