5 Μαΐ 2018

Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, τι;..

Αυτοψία στην Ξάνθη...

Το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς, όπως όλη η Ελλάδα, το Ολβιο Ξάνθης έψηνε κι έτρωγε. Είτε σε αυλές είτε στον ποταμό Νέστο που βρίσκεται δίπλα, οι κάτοικοι απολάμβαναν την όμορφη ημέρα.

«Μας...


πήρε τηλέφωνο μια φίλη και μας ρώτησε τι συνέβη στον Γερμανό. Δεν είχαμε ιδέα. Γυρίσαμε και είδαμε τον καπνό», λέει στο Protagon η Γεωργία Ντάκου, ο πρώτος άνθρωπος που συναντούμε στο χωριό, δυο ημέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά.

Βρίσκεται στο χωράφι της, απέναντι ακριβώς από το εργοστάσιο μπαταριών της SUNLIGHT, και ποτίζει τις καρυδιές.

«Είναι το πρώτο πότισμα του φετινού καλοκαιριού. Θα το κάναμε χθες, αλλά μας είπαν να μην κάνουμε αγροτικές εργασίες. Αν ανησυχούμε; Όχι, δεν ανησυχούμε. Συνεχίζουμε κανονικά τη ζωή μας, κάνουμε τις δουλειές μας».

Βλέπαμε τις εικόνες του εργοστασίου που κάηκε στην τηλεόραση και στους ιστότοπους και πιστεύαμε ότι ο κόσμος στην περιοχή θα έχει πανικοβληθεί. Κι όμως, οι κάτοικοι είναι ήρεμοι, σταθεροί στις καθημερινές τους δραστηριότητες και συνήθειες. Το μόνο που θα τους ανησυχούσε στα σοβαρά θα ήταν να χάσουν κάποιοι συμπολίτες τους τη δουλειά τους. «Ο Γερμανός», όπως λένε το εργοστάσιο, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ, πατήστε εδώ