30 Μαΐ 2018

Ο απίστευτος τρόπος που βρήκαν οι Βρετανοί για να κλέβουν στα σούπερ μάρκετ

Οι πωλήσεις καρότων αυξάνονται ραγδαία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι «κλέφτες» προσποιούνται ότι αγοράζουν αυτό το φθηνό λαχανικό ενώ συσκευάζουν πιο ακριβά φρούτα όπως το αβοκάντο, σύμφωνα με μία εγκληματολόγο.


Τα καρότα είναι το φθηνότερο λαχανικό κατά βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί Βρετανοί χρησιμοποιούν τα ταμεία αυτοεξυπηρέτησης προκειμένου να γλυτώσουν χρήματα. Τι κάνουν; Παίρνουν π.χ. αβοκάντο και τα ζυγίζουν, χτυπώντας στη ζυγαριά το προϊόν ως καρότα.

Οι Βρετανοί αγόρασαν 800 εκατομμύρια παραπάνω καρότα πέρυσι σε σχέση με το 2013.

Η λέκτορας εγκληματολογίας Εμελίν Τέιλορ, από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε στους Times: «Συνεργαζόμουν με λιανοπωλητές σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις κλοπές αντικειμένων όταν ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ ανακάλυψε πως είχε πουλήσει περισσότερα καρότα από όσα είχε στοκ. Μπερδεμένο με αυτή την εξέλιξη, οι υπεύθυνοι εξέτασαν τα αποθέματά τους και διαπίστωσαν πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι πελάτες είχαν αγοράσει 18 κιλά καρότα σε μία μόνο επίσκεψη. Δυστυχώς, δεν επρόκειτο για μια ξαφνική αλλαγή προς της υγιεινή διατροφή, αλλά ένα πρώιμο σημάδι ενός νέου τύπου τυχοδιωκτών».

Η Βρετανία έχει 50.000 ταμεία αυτοεξυπηρέτησης και περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια λίρες σε αγαθά εκτιμάται ότι κλέβονται μέσω αυτών κάθε χρόνο.

Η κλοπή από αυτού του είδους τα ταμεία έχει γίνει τόσο συνηθισμένη που σχεδόν το 25% των αγοραστών παραδέχθηκε πως έλαβε τουλάχιστον ένα αντικείμενο χωρίς να το πληρώσει.

Η εγκληματολόγος λέει πως οι Βρετανοί που διαπράττουν μια «εκπτωτική κλοπή» μπορεί να μην το θεωρούν καν ως κλοπή. Και πρόσθεσε: «Αυτή η συμπεριφορά θεωρείται ως εξαπάτηση του συστήματος ή ένας τρόπος για να κοροϊδέψουν το σύστημα».

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν 4 κατηγορίες αυτών των ατόμων:

  • Οι τυχαίοι αγοραστές που δεν μπορούσαν να βρουν ένα αντικείμενο για σάρωση ή δεν το συνειδητοποίησαν ότι το είχαν.
  • Αυτοί που αλλάζουν ετικέτες ή λένε ότι αγοράζουν ένα άλλο είδος αντί γι’ αυτό που πήραν
  • Αυτοί που δικαιολογούν την κλοπή λέγοντας πως οι λιανοπωλητές κερδίζουν πολλά χρήματα
  • Και οι απογοητευμένοι – οι αγοραστές που δικαιολογούν την κλοπή λόγω διαφόρων ζητημάτων στο κατάστημα, όπως το χαλασμένο barcode.