28 Μαΐ 2018

ΙΤΑΛΙΑ:Nα κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία, θα ζητήσει ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων

Η αυστηρή στάση του προέδρου προκάλεσε τη οργή του επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, που χαρακτήρισε «ακατανόητη» την άρνηση του ..
προέδρου και αργά το βράδυ δήλωσε ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Σέρτζιο Ματαρέλα. Ειδικότερα ο  Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος. Ωστόσο ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα.
Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών και γερουσιαστών. Κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει να επιτευχθεί.
Σημειώνεται ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, αντιθέτως, υπερασπίσθηκαν τις θέσεις και τους χειρισμούς του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα. 
Η προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία δεν τελείωσε στην πραγματικότητα ποτέ και προδιαγράφεται πολύ σκληρή. «Il palazzo contre la piazza» (τα παλάτια της εξουσίας κατά του δρόμου»: αυτό θα είναι, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές το leitmotiv μίας καμπάνιας που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.
Ηδη ο Σαλβίνι έδωσε τον τόνο : «Εάν ένας υπουργός ενοχλεί τις ισχυρές εξουσίες που μάς κατέσφαξαν, αυτό σημαίνει ότι είναι ένας καλός υπουργός».
«Μείνετε στο πλευρό μας, έχουν εναντίον μας ανθρώπους στους επάνω ορόφους, αλλά και πολλούς άλλους που μας υποστηρίζουν», είπε ο Ντι Μάιο απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.
Μία ατμόσφαιρα που καθόλου δεν καθησυχάζει τις αγορές, εξαιρετικά νευρικές ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με νέα πτώση 1,54%. Το spread έφθασε κατά την διάρκεια της ημέρας τις 217 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013, για να κλείσει στις 206 μονάδες.