3 Ιουν 2018

Διευθυντής ιστορικού μουσείου Σόφιας: «Η πΓΔΜ πρέπει να ονομαστεί ή νοτιοδυτική Βουλγαρία ή Ιλλυρία»

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να Ελλάδα και πΓΔΜ να βρουν λύση για το όνομα για αυτό και εγώ προτείνω να ονομαστούν
ή Νοτιοδυτική Βουλγαρία ή Ιλλυρία».
Αυτή την πρόταση έκανε ο διευθυντής του εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας καθηγητής Μποτζιντάρ Ντιμιτρόφ.
«Εάν θέλουμε να μιλήσουμε ειλικρινά, το πραγματικό όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της “Μακεδονίας”, θα πρέπει να είναι Νοτιοδυτική Βουλγαρία», είπε ο Ντιμιτρόφ στην Novini.bg.
«Έχω  τη διάθεση να βοηθήσω τους “Μακεδόνες” να βρουν το όνομα του κράτους τους, επειδή βλέπω ότι απίθανο να βρεθεί κάποια συμφωνία. Η Ελλάδα είναι σίγουρη ότι κανένα σύνθετο όνομα που θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία δεν θα περάσει. Το όνομα θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε διαφορετικό.
Προτείνω μια ιστορική αναφορά στα ονόματα που έχουν προωθηθεί σε αυτήν την επικράτεια σε όλη την ιστορία.
Αναγνωρίσθηκε ως μέρος της Παιονίας, στη συνέχεια ως μέρος της Ιλλυρίας, όπου εκεί ζούσε ο αρχαίος λαός των Ιλλυριών, μετά, όμως,  τη δημιουργία του βουλγαρικού κράτους, στη σημερινή επικράτεια της πΓΔΜ, το 681 ήταν γνωστή ως Βουλγαρία ή Βουλγαρία του Δούναβη», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.
Σε άλλη συνέντευξή του στο  dnesplus.bg ο Ντιμιτρόφ πρότεινε ότι το όνομα των Σκοπίων θα πρέπει να γίνει Ιλλυρία.
«Μέχρι τώρα έχω προτείνει η πΓΔΜ να αποκαλείται νοτιοδυτική Βουλγαρία, αλλά τώρα τους προτείνω και το όνομα Ιλλυρία.
Όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη πήρε αυτό το όνομα παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων που ήταν εκεί ήταν Έλληνες. Έτσι δεν έχει σημασία το όνομα αλλά ο πληθυσμός που βρίσκεται εκεί. Το ίδι με την Αυστρία. Αποκαλείται έτσι αλλά στην ουσία την κατοικούν Γερμανοί. Το ίδιο με τη Μολδαβία, όπου ζουν 4,5 εκατ. Ρουμάνοι. Επομένως δεν είναι το όνομα αλλά η εθνική του ταυτότητα. Άλλωστε το 10% των “Μακεδόνων” είναι ήδη Βούλγαροι. Αυτό είναι καλό θα γίνουν περισσότεροι», είπε.
Σε ότι αφορά το όνομα Ιλλυρία δήλωσε: «Κάποιοι θα βιαστούν να πουν ότι αυτό είναι που θέλουν οι Αλβανοί. Ναι γιατί κάποιοι κάποτε αποφάσισαν ότι οι Αλβανοί είναι απόγονοί τους. Δεν είναι όμως έτσι.
Κατά τη γνώμη μου οι Αλβανοί δεν είναι απόγονοί τους. Το όνομα Ιλλυρία θα ικανοποιούσε και την Ελλάδα αφού δεν έχει το συνθετικό Μακεδονία αλλά και τους Σκοπιανούς αφού έτσι γίνονται κληρονόμοι ενός μεγάλου έθνους της αρχαιότητας».
Ο Βούλγαρος καθηγητής εξήγησε ότι η Ιλλυρία στην αρχαιότητα ήταν μια τεράστια περιοχή που κάλυπτε όλα τα δυτικά Βαλκάνια συμπεριλαμβανομένων και των τωρινών εδαφών της Σλοβενίας και Κροατίας.
"Στον 16ο αιώνα όταν άρχισαν να αναρωτιούνται τι θα γίνουν αφού αποτινάξουν από πάνω τους την κυριαρχία της Αυστροουγγαρίας και των Οθωμανών αποφάσισαν ότι ήταν κληρονόμοι  των αρχαίων κατοίκων της Ιλλυρίας, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά την ιστορική ιδέα της Ιλλυρίας".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Βατικανό αποδέχθηκε αυτή την ιδέα και χρηματοδότησε ένα κολέγιο σπουδών της Ιλλυρικής κληρονομιάς στην πόλη Σπολέτο της Ιταλίας, όπου ζούσε ένα μεγάλο μέρος Κροατών και Βούλγαρων καθολικών.
«Αργότερα στην Κέρκυρα το 1916 Κροάτες και Σλοβένοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κράτος των νοτιοσλάβων, αλλά χωρίς αυτό να γίνει τελικά, έτσι όλοι τους (Κροάτες, Σλοβένοι και Σέρβοι αποδέχθηκαν το Γιουγκοσλαβία. Έτσι κατά τη γνώμη μου το όνομα Ιλλυρία είναι προς το παρόν ελεύθερο».