Δεν πέρασαν παρά δέκα ημέρες από τη συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και ο Αμερικανός πρόεδρος ξιφούλκησε κατά της Πιονγιάνγκ,
υποστηρίζοντας ότι...
η πυρηνική απειλή παραμένει.
Σε διάταγμα που εξέδωσε την Παρασκευή, με το οποίο επεκτείνονται για ακόμη δύο χρόνια το «καθεστώς έκτακτης κατάστασης εθνικής ανάγκης» και οι οικονομικές κυρώσεις προς τη Βόρεια Κορέα, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το πυρηνικό οπλοστάσιο «εξαιρετικά μεγάλη απειλή».
Βέβαια, μετά τη συμφωνία της Σιγκαπούρης, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «δεν υφίσταται πλέον πυρηνική απειλή από την πλευρά της Βόρειας Κορέας». Ενδεικτικό ήταν το tweet που έκανε μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ:
Στο διάταγμα ωστόσο που απέστειλε στο Κογκρέσο ανέφερε ότι «η παρουσία και ο κίνδυνος διάδοσης σχάσιμου υλικού για στρατιωτικούς σκοπούς στην κορεατική χερσόνησο και οι πράξεις και οι πολιτικές της Βόρειας Κορέας συνεχίζουν να συνιστούν εξαιρετικά μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ».
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έναντι της Πιονγιάνγκ είχε κηρυχθεί το 2008 λόγω των εντάσεων στις σχέσεις των δύο χωρών και είχε κορυφωθεί το 2017, μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι τελειοποίησε τον διηπειρωτικό πύραυλο που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές, ωστόσο είχε υποχωρήσει μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.
Στη συμφωνία αυτή η Βόρεια Κορέα δεσμεύθηκε για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου, ωστόσο οι λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί αυτή μετατέθηκαν για μεταγενέστερες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν και σε χαλάρωση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων προς το καθεστώς Κιμ.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι μόλις την Πέμπτη, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ διατεινόταν ότι η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου έχει ήδη ξεκινήσει, πράγμα που όμως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ο υπουργός Άμυνας.
Όπως τόνισε ο Τζέιμς Μάτις, μιλώντας σε δημοσιογράφους, «οι σχετικές διαπραγματεύσεις «ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει».
efsyn