6 Ιουν 2018

Εμφύλιος στη ΝΔ της Θεσσαλονίκης

Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα του Μ. Κυριζίδη για τον δήμο, παρά τις προειδοποιήσεις Καλαφάτη
Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης
Υπό κατάρρευση η δημοτική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη,
μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάκη Κυριζίδη για τον δημαρχιακό θώκο, κάτι που τον έθεσε αυτομάτως εκτός δημοτικής ομάδας, όπως πρόσφατα προειδοποίησε ο επικεφαλής της και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και δύο εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει», οι κ. Γωγάκος και Ράπτης.

Το ενός λεπτού επαγγελματικό βίντεο για την επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Θετικά», που προβλήθηκε χθες στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου, αποκαλύπτει ότι ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης σκεφτόταν από καιρό να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ο νεαρός δικηγόρος, που μεταξύ άλλων στο πρόγραμμά του προτείνει «απαγόρευση πορειών στο κέντρο της πόλης και πραγματοποίησή τους στη Νέα Παραλία», αποφάσισε να απογαλακτιστεί από τον βουλευτή της Ν.Δ. Α' Θεσσαλονίκης και επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρο Καλαφάτη και να ηγηθεί ενός συνδυασμού που θα έχει, όπως είπε, αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυριζίδης, καθισμένος σε ένα ψηλό σκαμπό και υπακούοντας στις οδηγίες του επικοινωνιολόγου Περικλή Πηλίδη, που στο παρελθόν ηγήθηκε της καμπάνιας του Απόστολου Τζιτζικώστα, σημείωσε ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η πόλη διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους» και κατηγόρησε τον Γιάννη Μπουτάρη. Αν και ο ίδιος ανήκει στη Ν.Δ. και, όπως δήλωσε, δεν παραδίδει την κομματική ταυτότητά του, παρουσίασε την υποψηφιότητά του και κάλεσε: «Οποιος κομματικός μηχανισμός μπορεί, να στηρίξει». Σε ερώτηση της «δημοκρατίας» εάν θα χτυπήσει την πόρτα της Ν.Δ., απάντησε: «Με χαρά άκουσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Ν.Δ. δεν θα δώσει κομματικά χρίσματα. Πιστεύω ότι θα το τηρήσει».
Η Σπυράκη διαψεύδει ότι θα κατέβει για δήμαρχος
Διαψεύδει η Μαρία Σπυράκη δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Με ένα tweet της η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. σημειώνει ότι «η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είμαι υποψήφια δήμαρχος. Προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου στην Ευρωβουλή και να ανταπεξέρχομαι στα καθήκοντα της εκπροσώπου».

Η κυρία Σπυράκη επιδιώκει έτσι να δώσει τέλος στη φημολογία περί καθόδου της στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως αντίπαλος του Γιάννη Μπουτάρη. Οι σχετικές φήμες πήραν διαστάσεις με αφορμή και την έντονη δραστηριότητά της στη Θεσσαλονίκη και ειδικά με την εκδήλωση που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο οι βλέψεις της, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή και πρόθεσή της είναι να συμπεριληφθεί στις λίστες της Ν.Δ. στη συμπρωτεύουσα για τις εθνικές εκλογές.
www.dimokratianews.g