Ακόμη ένα Eurogroup με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα. Ακόμη μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που -κατά τις εκτιμήσεις- θα… τραβήξει πολύ. Στις 16:00 αρχίζει το ματς. Ή μήπως έχει ήδη ξεκινήσει;
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ελπίζουν ότι θα επιστρέψουν από το Λουξεμβούργο, όπου γίνεται σήμερα το Eurogroup, με μια καλή συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Μαζί τους θα έχουν φυσικά τα όσα θα γίνουν στη μετα-μνημονιακή εποχή. Τον Αύγουστο τελειώνει το πρόγραμμα και μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επιστροφή της στις αγορές. Όχι χωρίς… παρακολούθηση και με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου να χαρακτηρίζονται ήδη από τον ESM, μονόδρομος.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του newsit.gr
Πριν το Eurogroup, η έκθεση του ESM
Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει ο ετήσιος απολογισμός του ESM, υπογραμμίζεται ότι η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία για να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις αγορές» αναφέρεται συγκεκριμένα και σημειώνεται ότι παρότι η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα έχει ενισχυθεί, η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. «Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εναπομείνασες προκλήσεις πριν τη λήξη του προγράμματος, για να μπορέσει να χτίσει πάνω στα επιτεύγματά της, τη μετά-πρόγραμμα εποχή» σημειώνεται.
Μείωση συντάξεων και αφορολόγητο
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές Αρχές θέσπισαν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να παράσχουν πρόσθετες διασφαλίσεις ότι θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά αφορούν την προσαρμογή των συντάξεων από το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος από το 2020. Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, την ανάπτυξη μπορούν να στηρίξουν μέτρα όπως οι φορολογικές μειώσεις, οι στοχοθετημένες δαπάνες για πολιτικές αγοράς εργασίας, οι επενδύσεις και οι κοινωνικές παροχές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει ορισμένα κοινωνικά μέτρα το 2017, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τονίζεται ότι βρισκόταν στο 178,6% του ΑΕΠ το 2017. Για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ESM εφάρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup, στο τέλος του 2016. Ο ESM εκτιμά ότι ως το 2060 αυτά τα μέτρα θα μειώσουν τον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ, κατά περίπου 25%. Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος θα μπορούσε να εφαρμοστεί μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
– την αναμόρφωση των δανείων του EFSF με επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων και
– την περαιτέρω αναβολή τόκων και πληρωμών από 0 έως 15 χρόνια.
– την αναμόρφωση των δανείων του EFSF με επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων και
– την περαιτέρω αναβολή τόκων και πληρωμών από 0 έως 15 χρόνια.