22 Ιουν 2018

Τι σημαινει η συμφωνία στο Eurogroup για την τσέπη του Έλληνα πολίτη

Ποτέ οι υπερβολές δεν ωφέλησαν την Πολιτική και πάντα έβλαψαν την Οικονομία. Πρόκειται για έναν κανόνα χωρίς εξαιρέσεις. Υπ’ αυτήν την έννοια η συμφωνία του Λουξεμβούργου ήταν πολύ σημαντική, κομβική και χρήσιμη. Σημαντική διότι ολοκληρώνεται ένας οκταετής κύκλος ασφυκτικής αλλά και ιδιαίτερα επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κομβική διότι επανεισάγει την ελληνική οικονομία στο διεθνές περιβάλλον με βήματα προσεκτικά και ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» ικανό να αποτρέψει στην πρώτη φάση επικίνδυνες εμπλοκές λόγω κυρίως διεθνών συνθηκών (βλέπε Ιταλία επί παραδείγματι). Είναι όμως και χρήσιμη αυτή η συμφωνία. Διότι δεσμεύει την χώρα για δεκαετίες σε μία αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα βασίστηκε για να επιβιώσει στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική. Το κράτος ήταν και πελάτης και προμηθευτής. Η διαπλοκή είναι η εφαρμογή στην πράξη αυτής της χαλαρότητας. Η διαφθορά είναι η φυσιολογική κατάληξη της πελατειακής σχέσης.

Ο συνδυασμός δημοσιονομικής χαλαρότητας, διαφθοράς και διαπλοκής οδήγησε την χώρα στην πτώχευση.
Από την άλλη η συμφωνία του Λουξεμβούργου είναι δραματικά περιοριστική. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει για μία ακόμη γενιά να βρίσκεται υπό μία σκληρή εποπτεία από τους δανειστές της. Ο λόγος είναι απλός και ξεκάθαρος. Οι δανειστές θα επιδιώξουν να εισπράξουν και την τελευταία δεκάρα από τα ποσά με τα οποία δάνεισαν την Ελλάδα από το 2010 έως το 2018.

Παράλληλα η συμφωνία δεν είναι αρκετή για να κάμψει τις αντιστάσεις και να παρακάμψει τις αμφιβολίες των διεθνών αγορών. Αυτές όπως πάντα θα πεισθούν μόνον από τους αριθμούς και τα ποσοστά. Αυτό σημαίνει πώς η ανοχή τους ή η στήριξη τους θα εξαρτάται κάθε αφορά από τις επιδόσεις στην πράξη της ελληνικής οικονομίας. Οι διεθνείς αγορές δεν λειτουργούν με πολιτικά μοντέλα και ιδεολογικούς προσανατολισμούς. Λειτουργούν μόνον με βάση τον παράγοντα κέρδος. Είναι κυνικές και δύσπιστες. 
Η συμφωνία του Λουξεμβούργου θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη, λίγο καλύτερη ή ακόμη και θα μπορούσε απλά να μην είχε επιτευχθείΕίναι και απάνθρωπες. Οι πολίτες δεν είναι τίποτε άλλο από αριθμούς στην αγορά εργασίας. Στην καλύτερη περίπτωση είναι και καταναλωτές. Στην ουσία είναι και τα δύο. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.Για τον λόγο αυτό δεν χρειάζονται ούτε θριαμβολογίες ούτε και οδυρμοί. Αντιθέτως συνίσταται ψυχραιμία και ορθολογισμός. Η συμφωνία του Λουξεμβούργου θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη, λίγο καλύτερη ή ακόμη και θα μπορούσε απλά να μην είχε επιτευχθεί. Για τους παραπάνω τρεις λόγους η συμφωνία αυτή είναι θετικά αξιοπρεπής. Από την διαχείριση των όρων αυτής της συμφωνίας θα εξαρτηθεί το εάν αποβεί μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και μέσο ανάτασης των κοινωνικών συνθηκών.

Τα οικονομικά μεγέθη της συμφωνίας και ο αντίκτυπος της στην τσέπη του Έλληνα πολίτη
Αργά και γιατί όχι σταθερά θα αρχίσουν οι Έλληνες να βλέπουν τη διαφορά στην καθημερινότητά τους, ως αποτέλεσμα της χθεσινής-ιστορικής πράγματι- συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους στην Ευρωζώνη για την διαχείριση του χρέους της χώρας και την μεταμνημονιακή εποπτεία.

Η κατάσταση του μέσου Έλληνα αλλά και οι προοπτικές τους καθενός δεν θα μεταβληθούν από την μια ημέρα στην άλλη ή μέσα σε μερικούς μήνες.

Οι εξελίξεις στην οικονομία είναι αργές και σε κάθε περίπτωση χρειάζονται το χρόνο τους, αλλά και όλα να «πάνε καλά» σε επίπεδο εσωτερικής διαχείρισης αλλά και διεθνούς κλίματος.

Αυτά για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε.

Η συμφωνία σε γενικές γραμμές είναι θετική. 
Γιατί είναι θετική;
Μετά την συμφωνία το πρώτο πράγμα που κέρδισε ο Ελληνικός λαός είναι σταθερότητα και βεβαίως επιστροφή στην κανονικότηταΓιατί θα μπορούσε να είναι χειρότερη, εάν οι Γερμανοί «στήλωναν τα πόδια», ήταν πιο ισχυροί στη συγκεκριμένη συγκυρία και επέβαλαν επιμήκυνση των ωριμάνσεων μόλις από 3-5 χρόνια. Το πλαίσιο θα ήταν ασφυκτικό.

Η συμφωνία θα μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Βεβαίως, εάν είχε περάσει η πρόταση της Κομισιόν και της Γαλλίας για επιμήκυνση των ωριμάνσεων από 15 έως 20 χρόνια.

Θα μπορούσε όμως να μην υπάρχει και συμφωνία χθες, κληροδοτώντας στη χώρα μια νέα περίοδο αστάθειας, που θα κόστιζε στην πραγματική οικονομία και στον κάθε Έλληνα προσωπικά. 
Καλά όλα αυτά. Τώρα όμως τι γίνεται;

Μετά την συμφωνία το πρώτο πράγμα που κέρδισε ο Ελληνικός λαός είναι σταθερότητα και βεβαίως επιστροφή στην κανονικότητα. Από τις δύο αυτές παραδοχές θα προκύψουν όποια θετικά για τον καθένα από εμάς.

Μικρή αύξηση κατώτατου μισθού
Οι πρώτες παρεμβάσεις θα είναι στην επικαιροποίηση του κατώτερου μισθού. Αυτό θα γίνει το 2019 αλλά η προετοιμασία του θα γίνει από το προσεχές φθινόπωρο. Προσοχή όμως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί αρχικά περίπου σε ένα ποσοστό 3% και όχι περισσότερο. 

Δηλαδή στα 490 ευρώ καθαρά θα προστεθούν 14,5 ευρώ ανά μήνα, που βεβαίως δεν κάνουν την διαφορά. Ωθούν όμως συνολικά τις αποδοχές και μετά τις μειώσεις των μισθών καταγράφουν την πρώτη άνοδό τους συνεπεία της αγωνίας οκτώ ετών. 

Παράλληλα, η χώρα δεσμεύεται για ανηλεή μάχη της «μαύρης και αδήλωτης» εργασίας, που νοθεύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και πλήττει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ενδεχόμενη σταθεροποίηση συντάξεων 

Δημιουργεί αισιοδοξία ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα χρειαστεί άμεση περικοπή συντάξεων εκτός από τις αναπροσαρμογές που θα φέρει η εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Εάν το ασφαλιστικό σύστημα αρχίσει να στηρίζεται στις δυνάμεις του, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει καμία κυβέρνηση στο κόψιμο συντάξεων.

Φορολογία και μείωση συντελεστών
Μεγάλο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας είναι οι φόροι. Η υπερφορολόγηση γνωρίζουν όλοι ότι «διώχνει» τις επενδύσεις, «σκοτώνει» την πραγματική οικονομία και πλήττει την ανάπτυξη. Η σταθερότητα στην οικονομία και τη δημοσιονομική κατάσταση θα δώσει με μαθηματική ακρίβεια την δυνατότητα να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των φόρων. Πότε; 

Σταδιακά και με αργό ρυθμό. Η Ελλάδα μετά την συμφωνία δεν έλυσε ως δια μαγείας τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Έβαλε τις βάσεις για να τα λύσει. Τέλος, το ποιοι φόροι θα αποκλιμακωθούν πρώτοι είναι επιλογή που θα κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική της.

Τράπεζες και καταθέσεις

Το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται και κατά δήλωση των επικεφαλής των θεσμών τα χαράματα το περιβόητο Grexit απομακρύνθηκε σε σημείο, που κάποιος μπορεί να προβλέψει ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Οι καταθέσεις; Είναι πιο σίγουρες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, τα τελευταία αυτά δύσκολα χρόνια. Η λαϊκή αποταμίευση είναι ασφαλής, τα χρήματα των επιχειρήσεων εξασφαλισμένα και μπορούν οι Έλληνες να αρχίσουν και πάλι έστω τους βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς.

Αγορά και κατανάλωση

Το καλύτερο κλίμα που διαμορφώνεται στην ψυχολογία των πολιτών θα τονώσει, εκτός απροόπτου, την αγορά δίδοντας σχετική ώθηση στην κατανάλωση(λιανικό εμπόριο), το χονδρικό εμπόριο, τις μεταφορές και δυστυχώς τις εισαγωγές, που επιδεινώνουν το ισοζύγιο.

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό η ψυχολογία προσδιορίζει την κατεύθυνση και την ένταση της οικονομίας. Και η ψυχολογία από τα χαράματα της 22ης Ιουνίου έχει αρχίσει να βελτιώνεται.


Zougla Newsroom