15 Ιουλ 2018

Ρουσφέτι Σαμαρά στον… άγνωστο Φρουζή το 2009

  • Η σχέση Φρουζή και Σαμαρά το 2009
  • Η «διακριτική στήριξη» για τον αποχαρακτηρισμό του πατρικού σπιτιού του Φρουζή στο Ηράκλειο Κρήτης
  • Ο φάκελος αναπομπής της υπόθεσης έχει κάνει «φτερά» από το υπουργείο Πολιτισμού..
Αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις που είχαν Σαμαράς και Φρουζής, σχέσεις μάλιστα που έφταναν σε σημείο να «υποστηρίζουν» ρουσφέτια, έφερε στο φως η εφημερίδα Documentο.
Η εφημερίδα σε αποκλειστικο δημοσίευμά της αποκαλύπτει την επιστολή με την οποία το 2009 ο τότε αντιπρόεδρος της Novartis ζητούσε από τον τότε υπουργό Πολιτισμού να μεσολαβήσει ώστε να αποχαρακτηριστεί από διατηρητέο μνημείο το πατρικό του σπίτι στο Ηράκλειο και τη… διακριτική στήριξη που λάμβανε από τον Αντώνη Σαμαρά.
Συγκεκριμένα, το πλήρες ρεπορτάζ του Documento, αναφέρει τα εξής:
«Ο κ. Σαμαράς όχι μόνο γνωρίζει τον Κώστα Φρουζή αλλά η πρώτη επαφή έγινε το 2009. 0 κ. Σαμαράς ήταν τότε υπουργός Πολιτισμού και ο τότε αντιπρόεδρος της Novartis του έστειλε επιστολή ζητώντας «την κατανόηση βοήθειάς σας ένα προσωπικό μου θέμα» και «διακριτική στήριξη» για τον αποχαρακτηρισμό του πατρικού σπιτιού του στο Ηράκλειο Κρήτης. Πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψαν στο Documentο ότι ο φάκελος αναπομπής της υπόθεσης έχει κάνει φτερά από το υπουργείο.
Γιατί ενδιαφέρει;
Τον κ Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά δήλωνε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής την 21η Φεβρουαρίου 2018 εξαπολύοντας μύδρους κατά πάντων και καταγγέλλοντας ότι η υπόθεση της Novartis αποτελεί σκευωρία.
Ο κ Φρουζής όπως έχει αποκαλύψει το Documentο σύμφωνα με εσωτερικά
έγγραφα της Novartis ήταν μεταξύ των συμβούλων της ομάδας σκέψης think tank που φέρεται να ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα όμως όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documentο ο κ Φρουζής επιδίωξε ήδη από το 2009 να συναντήσει τον κ Σαμαρά όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Πολιτισμού.
Δεν ήταν αίτημα για διεξαγωγή κοινωνικής εκδήλωσης. Ηταν αίτημα για παροχή βοήθειας για ρουσφέτι: «Θα επιθυμούσα μια ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί σας ώστε πολύ συνοπτικά να ζητήσω την κατανόηση βοήθειά σας σ’ ένα προσωπικό μου θέμα» αναγράφει ο κ Φρουζής στην επιστολή -είναι μεταξύ των κατασχεμένων από τις διωκτικές αρχές εγγράφων του κ Φρουζή και της Novartis- προς τον τότε υπουργό Πολιπσμού Αντ Σαμαρά.
Παραμένει άγνωστο αν ο κ Σαμαράς αποδέχτηκε το αίτημα για συνάντηση.
Η επίμαχη βοήθεια που ζητάει ο κ Φρουζής αφορά το πατρικό του σπίτι στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για ακίνητο που ο ίδιος ήθελε να γκρεμίσει αλλά οι προθέσεις του σκόνταψαν προσωρινά όπως αποδείχτηκε στην άρνηση της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς αλλά και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ΚΑΣ-ΚΣΝΜ που χαρακτήρισαν το κτίριο διατηρητέο.
Αποτέλεσμα των γνωμοδοτήσεων από τα αρμόδια όργανα ήταν σε ΦΕΚ της 8ης Απριλίου 2009 το ακίνητο να χαρακτηριστεί μνημείο διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της Παλαιάς Πόλης του Ηρακλείου χρονολογημένο περίπου στα μέσα του 20ού αιώνα. Το ΦΕΚ φέρει την υπογραφή του τότε αρμόδιου
υπουργού Αντ. Σαμαρά.
Ο κ Φρουζής καταθέτει αίτηση θεραπείας προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση και στο πλαίσιο αυτό αποστέλλει σχετικό αίτημα προς τον κ Σαμαρά. Περίπου έναν μήνα μετά η υπόθεση αναπέμπεται εκ νέου από τη Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς -το έγγραφο θεωρείται και από τον Αντ Σαμαρά- στο ΚΑΣ-ΚΣΝΜ το οποίο λίγους μήνες πριν είχε χαρακτηρίσει το ακίνητο διατηρητέο με οριακή πλειοψηφία 10 ψήφοι έναντι 9. Μετά την εκ νέου αναπομπή της υπόθεσης στο ΚΑΣ-ΚΣΝΜ αυτό αλλάζει άρδην την απόφαση του την περίοδο υπουργίας του κ Σαμαρά αφού γνωμοδοτεί ομόφωνα να μη χαρακτηριστεί τελικά διατηρητέο το ακίνητο.
Αξιοπερίεργο είναι ότι όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΠΟ ο φάκελος αναπομπής της υπόθεσης έχει εξαφανιστεί απο τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.
Το ιστορικό
Στις 17 Μαΐου 1995 μέσω γονικής παροχής ο Κ Φρουζής λαμβάνει την ψιλή κυριότητα του πατρικού σπιτιού του στο Ηράκλειο το οποίο ανήκε στη μητέρα του και ακολούθως την επικαρπία αυτού μετά τον θάνατό της το 2006. Τον Σεπτέμβριο του 2002 στο πλαίσιο μελέτης από την Πολεοδομία σχετικά με τα κτίρια που θα χαρακτηρίζονταν διατηρητέα στην βαρύνουσα από αρχιτεκτονική άποψη παλαιά πόλη του Ηρακλείου εξετάστηκε και το συγκεκριμένο ακίνητο χτισμένο το 1935.
Αίτηση κατεδάφισης και κήρυξη μνημείου
Η πρόθεση του κ Φρουζή ήταν να κατεδαφίσει το ακίνητο και γι αυτό στις 16 Μαΐου 2008 αποστέλλει αίτημα προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης προκειμένου να εγκριθεί η κατεδάφιση του ακινήτου. Στις 30 Μαΐου 2008 n υπηρεσία απαντά ότι απαιτούνται και άλλα δικαιολογητικά, όπως «πλήρης σειρά σχεδίων αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης όπου θα απεικονίζονται τα κτίσματα τα οποία όπως διαπιστώθηκε ανήκουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους».
Στις 10 Νοεμβρίου 2008 η υπηρεσία αποστέλλει ενημέρωση προς πς αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού να μην προβούν σε κατεδάφιση ή οποιαδήποτε οικοδομική παρέμβαση μέχρι να εκδοθεί η απόφαση χαρακτηρισμού του ακινήτου.
Τελικώς η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης προτείνει «τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως μνημείου, διότι «αποτελεί δείγμα κτιρίου της ιστορικής εξέλιξης της πρόσφατης αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής κληρονομιάς, εντός των Ενετικών Τειχών της πόλης του Ηρακλείου».
Στις 22 Ιανουαρίου 2009 η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς εκφέρει διαφορετική άποψη, αφού εισηγήθηκε μη χαρακτηρισμό του ως μνημείου «διότι έχει υποστεί μη αναστρέψιμες επεμβάσεις και κατεδαφίσεις στις όψεις του, με αποτέλεσμα την πλήρη
αλλοίωση της αυθεντικότητας και της μορφής του…». Πέντε ημέρες μετά ο κ. Φρουζής ενημερώνει τη διεύθυνση όπ συμφωνεί με την απόφαση.
Κι ενώ όλα έδειχναν πως άρχιζαν να βαίνουν καλώς για τον κ. Φρουζή, ακριβώς μια εβδομάδα μετά τα πάντα ανατράπηκαν από το ΚΑΣ-ΚΣΝΜ το οποίο γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού του ακινήτου ως διατηρητέου με οριακή πλειοψηφία.
Αξιοσημείωτο είναι και το mail -επίσης συμπεριλαμβάνεται στα κατασχεμένα
αρχεία- που αποστέλλει προς τον κ. Φρουζή ο δικηγόρος του Μιχαήλ Σεργάκης. Πέρα από το ιστρορικό της υπόθεσης ο κ. Σεργάκης αναφέρει πως κατόπιν επικοινωνίας του με το υπουργείο «προκύπτει ότι έχασες ένα διαδικαστικό βήμα διότι δεν κατέθεσες εμπροθέσμως αντιρρήσεις κατά της θετικής εισήγησης των ΚΑΣ-ΚΣΝΜ και ήδη το ακίνητο σου “είναι χαρακτηρισμένο”».
Ενώ λοιπόν σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο κ. Φρουζής είχε το δικαίωμα να υποβάλει ένταση/αντιρρήσεις, αυτός δεν προχώρησε προς αυτή την οδό «διότι (όπως μου είπες) βρισκόσουν σε προφορική επικοινωνία με το ΥΠΠΟ».
Δεν γνωρίζουμε, εφόσον ευσταθούν όσα αναγράφει ο κ. Σεργάκης, με ποιον από το υπουργείο Πολιτισμού είχε προφορική επικοινωνία ο κ. Φρουζής και τι είδους επικοινωνία ήταν αυτή που σύμφωνα με τον δικηγόρο του τον ώθησε να μην αξιοποιήσει το συγκεκριμένο νομικό του δικαίωμα, εντούτοις οτις 4 Ιουνίου 2009 στέλνει επκπολή προς τον υπουργό Αντ. Σαμαρά.
Η επιστολή στον Σαμαρά
Η επιστολή, που γράφεται σε επιστολόχαρτο της Novartis από τον τότε αντιπρόεδρο της κ. Φρουζή, αναφέρει:
«Αξιότιμε κε. Υπουργέ, Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Φρουζής, Αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, και παιδικός φίλος του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου.
Θα επιθυμούσα μια ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί σας πριν τις 17/6 ( 18/6 είναι το επόμενο ΚΑΣ- ΚΣΝΜ) ώστε πολύ συνοπτικά να ζητήσω την κατανόησή/ βοήθεια σας σ’ ένα προσωπικό μου θέμα.
Πρόκειται για ένα ακίνητο ιδιοκτησίας μου που από λάθος χειρισμούς (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΠΟ που δεν μου γνωστοποιήθηκαν, προθεσμίες που δεν τηρήθηκαν) η επιτροπή του ΚΑΣ-ΚΣΝΜ “παραπλανήθηκε” και παρά την εισήγηση για μη χαρακτηρισμό της ΔΝΣΑΚ του ΥΠΠΟ γνωμοδότησε με οριακή πλειοψηφία 1 0-9. Αποτέλεσμα, το πατρικό μου στο Ηράκλειο Κρήτης να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί άδικα ως Διατηρητέο.
Είμαι βέβαιος κ. Υπουργέ ότι θα βρεθούν λίγα λεπτά ώστε να μπορέσω να εκθέσω το πρόβλημά μου ζητώντας τη διακριτική σας στήριξη».
Περίπου έναν μήνα μετά, την 1η Ιουλίου 2009, η υπόθεση αναπέμπεται προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο έγγραφο που εγκρίνεται και από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά: «Αναπέμπουμε το φάκελο της υπόθεσης, που αναφέρεται στο θέμα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το ειδικό όργανο (ΚΑΣ-ΚΣΝΜ)…».
Τελικά, στις 23 Ιουλίου 2009, η γνωμοδότηση του ΚΑΣ-ΚΣΝΜ μεταβάλλεται και η αρχική οριακή πλειοψηφική γνωμοδότηση μετατρέπεται σε ομόφωνη γνωμοδότηση αποχαρακτηρισμού του κτιρίου.
Η απόφαση του οργάνου εκδίδεται την περίοδο που ο κ. Σαμαράς είναι ακόμη υπουργός Πολιτισμού.
Η ομόφωνη γνωμοδότηση οδηγεί τελικώς στην ανάκληση της προηγούμενης υπουργικής απόφασης που υπογράφηκε από τον κ. Σαμαρά,ο «διότι επανεξετάζοντας στο θέμα διαπιστώνεται πλάνη περί τα πράγματα ως προς την πληρότητα των τασσόμενων προϋποθέσε ων του άρθρου 6, παρ. 1γ του Ν. 3028/2002″.
Η τελική υπουργική απόφαση υπογράφεται από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο την 1 η Ιουλίου 2010 και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ στις 23 Ιουλίου 2010.
Επιστολή και στη γραμματέα του Κων. Μητσοτάκη
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός πως ανάμεσα σε επίμαχα κατασχεμένα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα το Documentο συμπεριλαμβάνεται μια εισήγηση που απέστειλε το 2009 η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στον κ. Φρουζή. Την εισήγηση αυτή ο κ. Φρουζής φαίνεται πως την αποστέλλει προς την τότε γραμματέα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αφού στην επιστολή αναγράφεται χειρόγραφα «προς: κα Κυπραίου».
«ΠΡΟΣ: ΚΑ ΚΥΠΡΑΙΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΟΥΖΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ NOVARTIS
HELLAS»
Στο κάτω μέρος του εγγράφου που ο κ. Φρουζής φαίνεται να έχει αποστείλει στην κ. Κυπραίου υπάρχει και ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης: «Στη συνέχεια μετά από θετική εισήγηση της Δ/νσης Νεώτερης Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από ΚΑΣ». Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που ο κ. Φρουζής απευθύνθηκε προς την κ. Κυπραίου, αφού όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Documentο το ίδιο είχε πράξει τον Δεκέμβριο του 2007, όταν σε επιστολή που της είχε αποστείλει είχε επισυνάψει το βιογραφικό του, «ώστε να φανώ ίσως χρήσιμος στην κα. Μπακογιάννη και κ. Κυριάκο Μητσοτάκη».
Το χρονικό της διακριτικής στήριξης
16 Μαίου2008: Ο Κ. Φρουζής υποβάλλει αίτημα κατεδάφισης του ακινήτου προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης
Τέλη 2008 αρχές 2009 (δεν αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία): Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης προτείνει τον χαρακτηρισμό του ακινήτου ως μνημείου
22 Ιανουαρίου 2009: Η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς εισηγείται μη χαρακτηρισμό του ακινήτου ως μνημείου
29 Ιανουαρίου 2009: Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ΚΑΣ-ΚΣΝΜ γνωμοδοτεί με ψήφους 10 έναντι 9 υπέρ του χαρακτηρισμού του ακινήτου ως διατηρητέου

altsantiri.gr/