1 Ιουλ 2018

Η ποντιακή διάλεκτος θα διδάσκεται από τον Σεπτέμβριο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

– Ντε φτας;=Τί κάνεις;

– Ντό ίνετε;= Τί γίνεται;
Σε λίγο καιρό, οι φοιτητές του ΔΠΘ θα «καλατσέβουν» (μιλάνε) Ποντιακά.
Η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο της Θράκης μετά τη προχθεσινή Συνέλευση των Καθηγητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., που επικύρωσε την απόφασή της και οριστικοποίησε την εισαγωγή από το νέο Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Σπουδών 2018-2019 ενός νέου μαθήματος με τίτλο «ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ Ι & ΙΙ» στο χειμερινό εξάμηνο (Γ΄) και στο εαρινό εξάμηνο (Δ΄) με επόπτη καθηγητή τον Ηλία Κ. Πετρόπουλο.
Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και νέος αντιπρόεδρος του Τμήματος, ο κος Ηλίας Πετρόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής την πρόταση κατέθεσε ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος σε αγαστή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. «Ελπίζουμε ότι η εισαγωγή ενός τέτοιου μαθήματος θα συμβάλλει στη διατήρηση, την επιστημονική μελέτη και την εμβριθέστερη έρευνα της ποντιακής διαλέκτου.» Η πρόταση κατατέθηκε από τον Σύλλογο των Φοιτητών, το έναυσμα, όμως, δόθηκε από τους ίδιους τους καθηγητές, από τους κ.κ. Πετρόπουλο, Χαρατσίδη, Σαλακίδη, καθώς τους άκουγαν στα διαλείμματα των παραδόσεων να συζητούν μεταξύ τους στα ποντιακά.
«Το Τμήμα μας είναι το κατ’ εξοχήν και καθ’ ύλην αρμόδιο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της χώρας μας για την διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου διότι τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ευρύτερη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου.» ανέφερε ο κος Πετρόπουλος.

Το διδακτικό υλικό υπάρχει ήδη έτσι από τον Οκτώβριο θα διδάσκεται στο 2ο Έτος. «Επειδή η Ποντιακή έχει πάρα πολλά ιδιώματα, κάθε χωριό και το δικό του ιδίωμα, εμείς θα διδάξουμε το στάνταρτ της ποντιακής διαλέκτου το οποίο παρέχεται και περιγράφεται μέσα από το εγχειρίδιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Όσα παιδιά θελήσουν αργότερα να εντρυφήσουν περισσότερο, θα μπορούν να το κάνουν. Στόχος μας είναι να τους δώσουμε μια βάση, να ξεκινήσουν από κάπου. Φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση».