17 Ιουλ 2018

Ποια μεγάλη ελληνική εταιρεία πήγε να πάρει το ρωσικό λόμπι στην Ελλάδα - Ποια πρόσωπα είναι στο στόχαστρο των Αμερικανών

Το ρωσικό διευθυντήριο εκτός απ’ τα μοναστήρια, τις Μητροπόλεις και τους βουλευτές είχε βάλει στο στόχαστρο και ζωτικούς τομείς της ελληνικής επιχειρηματικής ζωής...
Η εφημερίδα kontranews αποκαλύπτει σήμερα πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο από το πανίσχυρο ρωσικό λόμπι για την εξαγορά του μεγαλύτερου ελληνικού κατασκευαστικού Ομίλου.
Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία του Γιώργου Μπόμπολα και τον εμφύλιο ανάμεσα στους βασικούς μετόχους, ένας ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Ρωσία και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό του ρωσικού λόμπι στη χώρα μας, ανέλαβε πρωτοβουλία για την εξαγορά της.
Στην κατεύθυνση αυτή εξασφάλισε κεφάλαια από Ρώσους ολιγάρχες που διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και μαζί με ένα μεγαλοστέλεχος της εταιρείας μεθόδευσαν την εξαγορά της. Το κόλπο χάλασε μετά την αποφασιστική στάση των αδελφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι αγόρασαν πακέτα μετοχών, ανατρέποντας τις ισορροπίες στον Άκτωρα.
Η εξαγορά ενός μεγάλου κατασκευαστικού Ομίλου είναι απόφαση στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους. Γιατί με όχημα μια μεγάλη ελληνική εταιρεία θα επιχειρήσουν να μπουν σφήνα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τις συναλλαγές της ρωσικής διείσδυσης.
Τις δραστηριότητες του ρωσικού λόμπι στην Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Μάλιστα ο Αμερικανός πρέσβης, με προηγούμενη θητεία στην Ουκρανία, δίνει ο ίδιος κατευθύνσεις για συνεχείς έρευνες που αφορούν στη ρωσική διείσδυση στις Μητροπόλεις, τα μοναστήρια, σε ζωτικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως ενέργεια και λιμάνια και κυρίως τις επαφές τους με κόμματα και βουλευτές.
Τα κλιμάκια των Αμερικανών υπηρεσιών σε Ελλάδα και Κύπρο ερευνούν εξονυχιστικά 14 ύποπτες εταιρείες οι οποίες έχουν στηθεί από συνεργάτες δύο ηγουμένων του Αγίου Όρους και επιχειρηματίες που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Μόσχα και Ρώσους ολιγάρχες.
Οι εταιρείες αυτές, που έχουν έδρα στην Κύπρο, τροφοδοτούνται από ύποπτα ρωσικά κεφάλαια που λειτουργούν ως πλυντήρια για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προορίζεται για τις ανάγκες της ρωσικής διείσδυσης.
Οι Αμερικανοί εμφανίζονται ενοχλημένοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες σε Αθήνα και Λευκωσία οι οποίες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην kontranews καλά πληροφορημένη πηγή, έχουν εξασφαλίσει μια ιδιότυπη ασυλία στη διακίνηση μαύρου χρήματος από εταιρείες που συνδέονται τόσο με ελληνικά μοναστήρια όσο και με διάφορους επιχειρηματικούς παράγοντες που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη χρηματοδότηση της ρωσικής διείσδυσης στη χώρα μας.
Κλιμάκια των αμερικανικών υπηρεσιών είχαν μαρκάρει στην κυριολεξία το λεγόμενο διευθυντήριο του ρωσικού λόμπι στην Ελλάδα αποτρέποντας την εξαγορά και άλλων βουλευτών που προέβλεπε το σχέδιο προκειμένου να προκληθεί πτώση της κυβέρνησης και να ακυρωθεί η συμφωνία για το Σκοπιανό.