7 Αυγ 2018

Η αγορά των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κανείς δεν πίστευε ότι θα αναδυθεί

Η στροφή της Κίνας προς το δολάριο αποτέλεσε...
«χρυσό» πόλο έλξης για τους επενδυτές. Σήμερα τροφοδοτεί την υλοποίηση του σχεδίου «Ζώνη και Δρόμος»....



Η Κίνα παραδοσιακά εναντιωνόταν στον υπερμεγέθη ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ. Όμως, σε μια σημαντική αλλαγή στάσης, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο άρχισε πριν από μερικά χρόνια να υιοθετεί το νόμισμα του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της.

Οι κινεζικές εταιρείες και οι τράπεζες -ακόμη και η κυβέρνηση- πούλησαν δολαριακά ομόλογα με ρυθμό-ρεκόρ πέρυσι, και αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί για χρόνια όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Η ύψους μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων αγορά αποτελεί πόλο έλξης για τους οφειλέτες της Κίνας για δύο κυρίως λόγους: Για κάποιους, είναι ένας ευκολότερος χώρος για την άντληση μετρητών σε σχέση με την εγχώρια αγορά, όπου οι ρυθμιστικές αρχές περιορίζουν τη μόχλευση. Για άλλους, τα δολάρια είναι απλούστερα στη χρήση για τη χρηματοδότηση εξαγορών και επενδύσεων στο εξωτερικό.

Το συμπέρασμα: Υπάρχει μια μεγάλη και αυξανόμενη προσφορά τίτλων σε δολάρια που προσφέρουν έκθεση σε κινεζικές εταιρείες για τους επενδυτές που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην «κατάδυση» στο ολοένα και πιο προσιτό εγχώριο χρέος της χώρας σε γουαν.

Η υπεράκτια αγορά ομολόγων προβλέπεται να συνεισφέρει στην πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road Initiative – BRI) του Προέδρου Xi Jinping – ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που προβλέπει την εμβάθυνση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών του Πεκίνου με τις χώρες της Ευρασίας και όχι μόνο.

Οι τραπεζίτες σίγουρα βλέπουν την BRI ως μια βασική πηγή ανάπτυξης των κινεζικών δολαριακών ομολόγων. «Για να αντισταθμιστούν οι κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, η Κίνα θα δεσμευτεί ακόμα περισσότερο υπέρ της BRI, η οποία είναι η κινεζική εκδοχή της παγκοσμιοποίησης», λέει ο Ken Hu, επικεφαλής επενδύσεων για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην Invesco Hong Kong Ltd., η οποία λάνσαρε ένα κεφάλαιο για επενδύσεις στο έργο του επονομαζόμενου και ως «Δρόμου του Μεταξιού». «Εκτιμούμε ότι η αύξηση των εκδόσεων νέων κινεζικών δολαριακών ομολόγων θα σχετίζεται με τη BRI».

Η ειρωνεία της χρήσης δολαρίων για τη χρηματοδότηση ενός έργου παγκοσμιοποίησης που βοηθά στην αντιμετώπιση του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» του Προέδρου Τραμπ είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς έρχεται εννέα χρόνια αφότου η Κίνα άσκησε κριτική στην υπερβολική εξάρτηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος από το δολάριο.

Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο τότε ο Διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Zhou Xiaochuan, είχε προτείνει τη δημιουργία μιας νέας μονάδας ανταλλαγής, «αποσυνδεδεμένης από μεμονωμένα έθνη» και σχεδιασμένης σύμφωνα με κανόνες.

Οι επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είχαν τότε απορρίψει γρήγορα την πρόσκληση του Μαρτίου του 2009, εξασφαλίζοντας ότι η πρόταση δεν θα περνούσε στο ένα και μόνο θεσμικό όργανο που είναι σε θέση να επιβλέψει ένα παγκόσμιο νόμισμα: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. (Ως η χώρα που συνεισφέρει τα περισσότερα χρήματα στο ΔΝΤ, οι ΗΠΑ ουσιαστικά κατέχουν δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις).

Απτόητο, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας επανέλαβε την έκκληση για ένα παγκόσμιο νόμισμα το 2013. Θα ήταν ένα βήμα προς έναν «απο-αμερικανικοποιημένο κόσμο», μακριά από τα δεινά μιας χώρας που στη συνέχεια ενεπλάκη σε μια από τις συνηθισμένες πολιτικές μάχες της σχετικά με το όριο του χρέους της.

Εντωμεταξύ, οι Κινέζοι μεταρρυθμιστές είδαν μια χρυσή ευκαιρία να ανυψώσουν το δικό τους νόμισμα και άσκησαν πίεση για να επιτραπεί στο γουαν να χρησιμοποιείται πιο ελεύθερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσει να «ξεπεράσει» τους αντιπάλους, σύμφωνα με τα λόγια ενός αξιωματούχου το 2009. Στο πλαίσιο της εκστρατείας διεθνοποίησης, η Κίνα δημιούργησε μια αγορά ομολόγων σε γουαν στο Χονγκ Κονγκ, μαζί με μια offshore εκδοχή του νομίσματός της. Όταν μια υποτίμηση του γουαν τον Αύγουστο του 2015 έφερε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, όμως, οι κινεζικές αρχές έβαλαν φρένο στο εν λόγω πρότζεκτ διεθνοποίησης. Οι ολοένα και πιο αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίου για να αποτραπεί η έξοδος των εγχώριων κεφαλαίων ελαχιστοποίησαν το ενδιαφέρον για την υπεράκτια αγορά γουαν.

Η Κίνα πρέπει να δράσει «με προσοχή» ως προς τη διεθνοποίηση του γουαν, λέει ο HuXingdou, οικονομολόγος που υπηρετεί ως εκτελεστικός πρόεδρος του Ιδρύματος Belt and Road, το οποίο έχει συσταθεί για την προώθηση της BRI.

Το καθεστώς διαχειριζόμενου συναλλαγματικού επιτοκίου συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκροής κεφαλαίων και καθιστά επίσης δύσκολη την είσοδο κερδοσκοπικού χρήματος στην Κίνα.

Απ’ την άλλη, οι κινεζικές εταιρείες χρειάζονται πωλήσεις ομολόγων σε δολάρια για να εκμεταλλευτούν καλύτερα τα διεθνή κεφάλαια. «Σε τελική ανάλυση, οι offshore επενδυτές προτιμούν τα δολαριακά ομόλογα» σε σχέση με εκείνα που είναι σε γουαν, λέει ο Hu. «Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη της χρηματοδότησης των δολαριακών ομολόγων θα συνεχιστεί».

Οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων της Κίνας συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του γουαν τα τελευταία χρόνια – γεγονός που ενθάρρυνε τους Κινέζους δανειολήπτες να στρέφονται όλο και περισσότερο στην αγορά ομολόγων σε δολάρια για να αξιοποιήσουν τόσο την ξένη όσο και την κινεζική ζήτηση για επενδύσεις σε δολάρια.

Αν και είναι γνωστά τα επίσημα συναλλαγματικά αποθεματικά της Κίνας, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι οι κινεζικές τράπεζες είναι επίσης γεμάτες με καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα, ύψους περίπου 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο λόγος είναι η εγχώρια ζήτηση για ξένο νόμισμα, καθώς και τα συνεχιζόμενα εμπορικά πλεονάσματα της Κίνας και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία. Επειδή οι εγχώριες τράπεζες έχουν αυτές τις καταθέσεις σε δολάρια, οι κινεζικές αρχές τούς έχουν επιτρέψει να εκδίδουν χρέος σε δολάρια. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν συχνά τα έσοδα για να αγοράσουν χρέος υψηλότερης απόδοσης σε δολάρια που εκδίδουν οι κινεζικές εταιρείες.
Πηγή