22 Αυγ 2018

Alpha Bank: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόλυση ΑμεΑ μέσω… εθελουσίας | Πέμπτη 23 Αυγούστου

Συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου με αναπηρία από τη διοίκηση της Alpha Bank διοργανώνουν την Πέμπτη 23 Αυγούστου εργαζόμενοι και μέλη επιτροπής αναπήρων, στις 11 πμ., έξω από τα γραφεία της διοίκησης της τράπεζας (Σταδίου 40).

Αφορμή η απόλυση εργαζομένου με αναπηρία, που όπως καταγγέλλουν, «εξαναγκάστηκε να υπογράψει την απόλυσή του με τη διαδικασία της »εθελούσιας εξόδου»», προκειμένου «να προχωρήσει η αναδιάρθρωση προσωπικού της τράπεζας, για τη στήριξη της κερδοφορίας της». Ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί, το 1992, με τον ειδικό νομό για τις προσλήψεις αναπήρων (Νόμος 1648).

Η διοίκηση της Τράπεζας αρνήθηκε να συναντηθεί με εργαζομένους και με μέλη επιτροπής αναπήρων, που καταγγέλλουν επίσης πως η Alpha Bank «στο νέο οργανόγραμμα-κανονισμό που κυκλοφόρησε, καταργεί την τεχνική υπηρεσία, άρα δεκάδες θέσεις εργαζομένων και μαζί με αυτές, τις μοναδικές που από το νόμο είναι προσδιορισμένες να δουλεύουν ανάπηροι, αυτές των τυφλών τηλεφωνητών». Καταγγέλλουν επίσης και την κυβέρνηση, «που με την κάλυψη της, αλλά και με τα μέτρα που δρομολογεί ενάντια στους ανάπηρους (περικοπές σε θεραπείες, επιδόματα και συντάξεις), δίνει άλλοθι στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας».

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο παράδειγμα απόλυσης ΑμεΑ δεν είναι το μοναδικό, καθώς οι τράπεζες, με πρόσφατα παραδείγματα τις Alpha Bank και Εθνική, εξωθούν σε «εθελούσια» απόλυση εργαζομένους ΑμΕΑ, προκειμένου να γλιτώσουν από τα «βαρίδια» και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, «στην Alpha Bank είναι δεκάδες οι περιπτώσεις των συναδέλφων ΑμΕΑ τους οποίους καλεί η Διοίκηση (ΔΑΔ) προκειμένου να τους κατευθύνει σε υπογραφή της »εθελούσιας» και όταν αυτοί δεν δέχονται τους μετακινεί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία τους, τους τρομοκρατεί, τους αφήνει χωρίς αντικείμενο εργασίας προκειμένου να τους εξωθήσει σε παραίτηση.

»Αντίστοιχα η Εθνική, όπου μέσα στις καλοκαιρινές άδειες, αποφάσισε τη μαζική μετακίνηση συναδέλφων ΑμΕΑ από τα καταστήματα σε μια υπερδιεύθυνση στη Λ. Συγγρού, χωρίς να τους ρωτήσει ή να τους προειδοποιήσει, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η μετακίνησή τους στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους. Γκετοποιεί τους συναδέλφους ΑμΕΑ και κατά τ’ άλλα κορδώνεται για την »κοινωνικό» της πρόσωπο».

Πηγή: ergasia.net