Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ που βρίσκεται στην Κύπρο, πλέει προς την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος BARBAROS.
Το Barbaros πλέει ήδη κοντά στην Κύπρο ενώ οι Τούρκοι προετοιμάζονται και εκπαιδεύουν τουλάχιστον 4.000 νέους καταδρομείς.
Επικίνδυνη κλιμάκωση από την Τουρκία που ετοιμάζεται για θερμό επεισόδιο. Καθοδόν προς το σημείο όπου εξέδωσε χθες Navtex η Τουρκία βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.
Η Τουρκία με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλωμένους δέσμευσε την περιοχή έκτασης 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία θα τεθεί σε ισχύ από αύριο 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει την 1η Φεβρουαρίου 2019.
Την ώρα που το προσωπικό των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων μεγαλώνει και χρειάζονται άμεσες τομές και ανανέωση του προσωπικού, οι special forces της γειτονικής χώρας φέρνουν «νέο αίμα» στις τάξεις τους -που μόνο το 2018 σύμφωνα με ανώτατες πηγές που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Άγκυρας- αγγίζουν σχεδόν τις 43.000 χιλιάδες.
Το BARBAROS, βρίσκεται σε περιοχή δυτικά της Κύπρου η οποία βρίσκεται στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση εντυπώσεων από τους Τούρκους. Παρόλα αυτά η ελληνική παρουσία στην περιοχή που θα πλέει το BARBAROS είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, που λέει ότι όλες οι κινήσεις της και παρακολουθούνται και δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Το BARBAROS δεν θα πλησιάσει σε κυπριακά οικόπεδα στα οποία υπάρχουν σκάφη της EXXON. Η Άγκυρα δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τα αμερικανικά συμφέροντα, ειδικά αυτή τη περίοδο.
Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από το ΓΕΕΘΑ, ενώ οι πριν λίγες ώρες, οι Τούρκοι εξέδωσαν νέα NAVTEX κατά την οποία δεσμεύουν Ικαρία, Φούρνους και Πάτμο, ενώ προετοιμάζουν το έδαφος για «θερμό» επεισόδιο.
Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία, με την οποία δεσμεύει για ασκήσεις περιοχή νότια της Ικαρίας από τις 19-23 Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας τις χθεσινές προκλήσεις με αντίστοιχη NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ενώ το Barbaros πλέει ήδη κοντά στην Κύπρο.
Η περιοχή όπου δεσμεύτηκε όχι μόνο καλύπτει το θαλασσοτεμάχιο «4» και μέρος του «5» της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά έχει και μια συμβολική διάσταση καθώς βρίσκεται στο τριπλό σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου και εφάπτεται στα όρια των διεκδικήσεων της Τουρκίας, με βάση την υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
https://www.pentapostagma.gr/2018/10/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF-%CE%B7-%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%86%CF%89%CE%BA%CE%AC%CF%82-%CF%83.html