Αν και ανεπιθύμητος στις περισσότερες χώρες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έχει επισκεφθεί επανειλημμένως την Τουρκία το τελευταίο έτος. Στη φωτογραφία, με τον Ταγίπ Ερντογάν από επίσκεψή του τον Ιούλιο.
Στην τελευταία επίσκεψή του, τον Σεπτέμβριο, προκάλεσε θύελλα οργής στη Βενεζουέλα, καθώς εθεάθη να απολαμβάνει μεγάλες μερίδες κρέατος και ακριβά πούρα σε εστιατόριο πολυτελείας στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που οι πολίτες της χώρας του λιμοκτονούν.
Χρυσός έναντι τροφίμων φαίνεται πως είναι η συμφωνία που έχει συνάψει η Τουρκία με τη Βενεζουέλα και προκαλεί εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, υπονομεύοντας τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον υποψιάζεται πως η Αγκυρα μεταφέρει στο Ιράν τον χρυσό που παίρνει από τη Βενεζουέλα και τον χρησιμοποιεί για εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα, παραβιάζοντας το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, τους πρώτους επτά μήνες του έτους το Καράκας εξήγαγε στην Τουρκία χρυσό αξίας 834 εκατ. δολαρίων που εξορύσσεται σε δύσκολες συνθήκες και υπό την επίβλεψη του στρατού. Tο Reuters παραθέτει, άλλωστε, στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο η Βενεζουέλα εξήγαγε στην Τουρκία 20,15 τόνους χρυσού όταν το ίδιο χρονικό διάστημα του 2017 δεν υπήρχε καμία τέτοια συναλλαγή ανάμεσα στις δύο χώρες. Τον Ιούλιο ο Βίκτορ Κάνο, υπουργός Ορυχείων της Βενεζουέλας, δήλωσε στο Reuters ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας του εξάγει χρυσό στην Τουρκία και όχι στην Ελβετία για να αποφύγει το ενδεχόμενο κυρώσεων. «Φανταστείτε να στέλνουμε τον χρυσό στην Ελβετία και εκείνοι να τον κρατούν εξαιτίας των κυρώσεων», δήλωσε ο ίδιος. Μέχρι στιγμής η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας διατηρεί στα διαθέσιμά της 150 τόνους χρυσού.
Τρόφιμα
Στο μεταξύ, το ίδιο χρονικό διάστημα μεταφέρονταν από την Τουρκία στη Βενεζουέλα τουρκικά προϊόντα, ζυμαρικά, ρύζι και καλαμποκάλευρο. Ο Κάρλος Ρομέρο, που διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας στο Καράκας, δήλωσε στο Bloomberg πως το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει εξελιχθεί σε ένα είδος «διαύλου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας» από την Τουρκία. Η Αγκυρα προσφέρει τρόφιμα και φάρμακα στην κυβέρνηση Μαδούρο, που επιβιώνει, έτσι, πολιτικά και δεν αναγκάζεται να προσφύγει στη βοήθεια της Δύσης ή των Ηνωμένων Εθνών.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μαδούρο πωλούν αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης σε πολύ χαμηλές τιμές και διατηρούν έτσι την πολιτική υποτέλεια των ολοένα και φτωχότερων πολιτών της Βενεζουέλας. Κι ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητος σε πολλές πρωτεύουσες, το τελευταίο έτος έχει επανειλημμένως επισκεφθεί την Τουρκία. Η τελευταία επίσκεψή του τον Σεπτέμβριο μάλιστα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βενεζουέλα, καθώς εθεάθη να απολαμβάνει μεγάλες ποσότητες μοσχαρίσιου κρέατος και ακριβά πούρα στο διάσημο εστιατόριο πολυτελείας Salt Bae της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι πολίτες της χώρας του λιμοκτονούν.
Τον ίδιο καιρό βρισκόταν στο Καράκας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και δήλωσε πως οι επενδυτές της χώρας του βλέπουν να ανοίγουν μεγάλες ευκαιρίες στη Βενεζουέλα.
Συστήνουν κοινοπραξίες
Επιπλέον, Αγκυρα και Καράκας ανακοίνωσαν προσφάτως ότι προχωρούν στη σύσταση κοινοπραξιών για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού και άνθρακα της Βενεζουέλας. Παράλληλα η MUSIAD, μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις επιχειρήσεων της Τουρκίας, άνοιξε γραφεία στο Καράκας και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της χώρας έκτοτε διευρύνθηκε το διμερές εμπόριο. Την εικόνα δύο χωρών που συσφίγγουν διαρκώς τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις ολοκληρώνει με τα δρομολόγιά του ο τουρκικός αερομεταφορέας Turkish Airlines: πραγματοποιεί τρεις φορές την εβδομάδα πτήσεις για Καράκας μέσω Κούβας και σύμφωνα με πηγές του Bloomberg σχεδιάζει να εκτελεί καθημερινό δρομολόγιο. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η Τουρκία επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον απελευθερώνοντας τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον. Η παρατεταμένη κράτησή του εξώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Αγκυρα, καταφέροντας καίριο πλήγμα στην ήδη παραπαίουσα τουρκική οικονομία.
Πηγή: kathimerini