Σκληρός ισλαμιστής και μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τη δεκαετία του 1970, ήταν ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος που «εξαφανίστηκε» στις 2 Οκτωβρίου μετά την είσοδό του στο προξενείο της ..
χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Οι αποκαλύψεις για την ισλαμιστική ιδεολογία του Τζαμάλ Κασόγκι έγιναν από το αμερικανικό περιοδικό Spectator.
Στο άρθρο, που υπογράφει ο Τζον Ρ. Μπράντλεϊ, αναφέρεται ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν κάποιος που επί τρεις δεκαετίες συνεργάστηκε στενά με υπηρεσίες πληροφοριών στον αραβικό κόσμο και στη Δύση και εξαιτίας αυτής της εμπειρίας του γνώριζε ότι ήταν μεγάλο ρίσκο να εισέλθει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει ένα πιστοποιητικό διαζυγίου.
Αυτοεξορίστηκε επειδή αποφάσισε να ασκήσει κριτική στον μεταρρυθμιστή πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ και αμέσως έγινε ο «αγαπημένος« των δυτικών σχολιαστών για θέματα Μέσης Ανατολής.
Ήταν συχνά καλεσμένος σε εκπομπές στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε 2 εκ. ακολούθους στο Twitter.
Με όλη αυτή την προβολή, δημιουργείται η εύλογη απορία ποια χώρα θα τολμούσε να τον βλάψει;
Ωστόσο, ο Κασόγκι δεν ήταν κάποιος φιλελεύθερος, προοδευτικός Σαουδάραβας, μια φωνή που αγωνιζόταν για ελευθερία και δημοκρατία, ένας μάρτυρας που πλήρωσε το μέγιστο τίμημα επειδή είπε την αλήθεια.
Τη δεκαετία του 1970 ο Τζαμάλ Κασόγκι έγινε μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στην Αίγυπτο.
Ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν πολιτικός ισλαμιστής μέχρι το τέλος του. Πρόσφατα, σε άρθρο του στη Washington Post, εξυμνούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Ήταν πρόμαχος των «μετριοπαθών ισλαμιστών» της Συρίας, οι οποίοι σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν, είναι τζιχαντιστές λιγότερο φονιάδες από το Ισλαμικό Κράτος, ο στόχος τους όμως είναι κοινός με του ISIS, δηλαδή η ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στη Συρία.
Ο λόγος που εναντιώθηκε στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ήταν επειδή προχωρά σε φιλοδυτικές μεταρρυθμίσεις. Για τον Κασόγκι το κοσμικό κράτος ήταν εχθρός.
Ο Τζαμάλ Κασόγκι είχε πει στην Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, σε περίπτωση που καθυστερούσε να βγει από το προξενείο, να τηλεφωνήσει στον φίλο του και σύμβουλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρώην βουλευτή, Γιασίν Ακτάι και να τον ειδοποιήσει.
Το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας είναι παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ο Γιασίν Ακτάι, ο φίλος του Κασόγκι, έχει τη φήμη διώκτη αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων.
Τη δεκαετία του 1980 ο Τζαμάλ Κασόγκι είχε πλησιάσει φιλικά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.
Αυτή η φιλία συνεχίστηκε και τη δεκαετία του 1990, όταν η Αλ Κάιντα πολεμούσε στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν ενάντια στους Σοβιετικούς.
Την ίδια εποχή ο Τζαμάλ Κασόγκι πληρωνόταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σαουδική Αραβίας για να πείσει τον Μπιν Λάντεν να κάνει ειρήνη με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδική Αραβίας.
Μετά τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου «έκοψε» με τον Μπιν Λάντεν.
Έγινε σύμβουλος του Σαουδάραβα πρέσβη στο Λονδίνο και μετά στην Ουάσιγκτον, πρίγκιπα Τουρκί Αλ Φαϊσάλ, ο οποίος προηγουμένως ήταν ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας από το 1977 έως και τις επιθέσεις τις 11/9.
Ως συνεργάτης του πρίγκιπα Τουρκί, γνώρισε Βρετανούς και Αμερικανούς των υπηρεσιών πληροφοριών.
tribune.gr