«Who’s pension needs attention?». «Δηλαδή ποιανού οι συντάξεις θέλουν προσοχή»; Αυτός είναι ο τίτλος του blog που δημοσιεύει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και τάσσεται υπέρ της Ελλάδας για τις περικοπές στις συντάξεις!
Βεβαίως ο τίτλος θα μπορούσε να είναι και ο εξής: «Too little too late, αγαπητέ Γερούν«. Ή «ο ορισμός του εκ του ασφαλούς«. Με λίγα λόγια ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup στηρίζει την Ελλάδα στο αίτημά της να μπει «στοπ» στις περικοπές στις συντάξεις.
Την στηρίζει όμως… τώρα. Έχοντας «παραδώσει» το κουδουνάκι του Eurogroup.
Μιλώντας ως απλός παρατηρητής και πρώην… συν-διαμορφωτής των μνημονιακών επιταγών.
Καταθέτοντας την άποψή του τώρα, που δεν παίρνει -πια- εκείνος τις αποφάσεις.
Από τον τίτλο και μόνο του blog φαίνεται κάτι πολύ σημαντικό που λέει ο Ντάισελμπλουμ. Ότι δηλαδή δεν είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, αυτό που έχει τα περισσότερα προβλήματα. Αλλά της Γερμανίας και άλλων χωρών όπως χαρακτηριστικά τονίζει!
Δίνει «δίκιο στους Έλληνες» για τις περικοπές στις συντάξεις, χαρακτηρίζοντας το μέτρο για τις περικοπές στις συντάξεις δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.
Ένα τρίτο σημείο που έχει την σημασία του είναι και ο… φυσικός θάνατος των συνταξιούχων. Το είχε πει κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις 21.09.2018: «Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ«.
Το είχε πει μέρες νωρίτερα και ο πρωθυπουργός, από την ΔΕΘ προκαλώντας… πανικό στο Twitter.
Το λέει τώρα κι ο Ντάισελμπλουμ: «Μακροπόθεσμα, δεν θα φέρουν (σ.σ. οι περικοπές στις συντάξεις) «μαξιλαράκι» στα ταμεία, αφού οι συνταξιούχοι θα βγουν φυσικά από το σύστημα«!
Ζωή σε μας…
Ο Ντάισελμπλουμ για τις περικοπές στις συντάξεις
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Εurogroup στο κείμενό του, που ανήρτησε και στο Twitter: «Εχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα είναι ήδη ξανά στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή τη φορά είναι για τις συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι είναι αχρείαστες περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, λόγω της υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για περικοπή συντάξεων. Οι δανειστές είναι επικριτικοί. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που προειδοποιεί για ένα “κακό σήμα προς τις αγορές”. Ποιος έχει δίκιο;», αναρωτιέται ο Ντάισελμπλουμ καταγράφοντας το ζήτημα.
Και στην συνέχεια παραδέχεται: «Οι Έλληνες έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα.«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά προκειμένου να γίνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα», αναγνωρίζει ο Ολλανδός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν κλείσει οι «παρακάμψεις» για πρόωρη συνταξιοδότηση, ότι η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης θα πάει στα 76 και πως έχουν καταργηθεί σταδιακά επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ.
Μακροπρόθεσμα (σ.σ. το μέτρο) δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που- καλοδεχούμενος- θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων. Όπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%», γράφει ο Ντάισελμπλουμ… καρφώνοντας και το ΔΝΤ.
Το «κλειδι» σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ δεν είναι οι περικοπές στις συντάξεις
Το κλειδί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η καλύτερη είσπραξη φόρων, με μία ανακάμπτουσα οικονομία. «Ο περαιτέρω χώρος, που αυτή τη χρονιά χρησιμοποιήθηκε για στοχευμένες αυξήσεις σε επιδόματα παιδιού, αυξήσεις σταδιακές, θα επιτρέψει επίσης την πολύ αναγκαία φοροελάφρυνση της πραγματικής οικονομίας», σημειώνει.
Στο blog του ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι παρότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναστρέφουν συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Στην Ολλανδία τίθεται υπό αμφισβήτηση η ηλικία συνταξιοδότησης (66 έτη), στην Ιταλία ήδη έχει συμφωνηθεί να χαμηλώσει, ενώ στη Γερμανία «η κυβέρνηση χειροτερεύει μία ήδη άσχημη κατάσταση».
Αναλύοντας μάλιστα το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία, καταλήγει λέγοντας ότι η κυβερνητική δαπάνη θα «εκραγεί» αν δεν αλλάξει κάτι. «Έτσι, όταν το Eurogroup συζητήσει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να ανακαλύψει ότι υπάρχει πεδίο ευελιξίας, με δεδομένα τα αποτελέσματα στην Ελλάδα έως τώρα. Μπορεί να θέλει να ξοδέψει περισσότερο χρόνο στο συνταξιοδοτικό σύστημα άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας«, καταλήγει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup.
Πηγή: linkedin.com
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi