14 Οκτ 2018

O «ευέλικτος» στρατηγός που περασε απο ΠΑΣΟΚ,Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ....«έβαλε φωτιά» στο Προσφυγικό..μεγαλο ταλεντο ο στρατηγουλης..απολυτος οσφυοκαμπτης.

Αξιωματικός με θητεία σε κορυφαίες θέσεις, αλλά και διαφορετικά κομματικά στρατόπεδα, ανάλογα με τη συγκυρία, ο αποπεμφθείς Ανδρέας Ηλιόπουλος
O Ανδρέας Ηλιόπουλος, στρατηγός εν αποστρατεία, κατάφερε να γίνει το ..
πρόσωπο της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών με τις καταγγελίες του περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων στο Προσφυγικό και να αποπεμφθεί εν τέλει από τη θέση του διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων συνοδεία μομφών και υπαινιγμών για πολιτικές σκοπιμότητες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη θέση είχε τοποθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ (17 Οκτωβρίου 2017) και συγκεκριμένα επί θητείας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του Γιάννη Μουζάλα. Τον διατήρησε μέχρι την πρόσφατη οριστική ρήξη τους με ανταλλαγή «πυρών» ο νυν υπουργός Δημήτρης Βίτσας, αν και υπήρχαν σύννεφα στις σχέσεις τους εδώ και καιρό. 
Εμπειρος αξιωματικός, καταδρομέας, έχοντας περάσει απ' όλα τα σχολεία της ειδικότητάς του, κατάφερε να ανελιχθεί στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων και να διεκδικήσει ακόμη και τη θέση του αρχηγού ΓΕΣ. Κάποιοι του πιστώνουν ως... προσόν και αυτό της προσαρμοστικότητας στην εναλλαγή της εξουσίας από τα πολιτικά κόμματα και των ηγεσιών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η αλήθεια είναι πως το σπορ αυτό το εξασκούν πολλοί τα τελευταία χρόνια στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά δεν τα καταφέρνουν όλοι. Ισως αυτός να είναι ο λόγος που οι συριζαίοι σήμερα κατηγορούν τον κ. Ηλιόπουλο για πολιτικές σκοπιμότητες, αν και οι ίδιοι τον τοποθέτησαν απευθείας σε μία δημόσια θέση χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός.

Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μάλιστα να κληθεί ο κ. Ηλιόπουλος να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δίνει έναν επιπλέον πολιτικό τόνο στην υπόθεση των καταγγελιών του, όπως άλλωστε και το μέσο που επέλεξε ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων για να καταγγείλει την κακοδιαχείριση και να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα (είναι ταυτισμένο με τη Νέα Δημοκρατία). Κι όμως, επί Νέας Δημοκρατίας, στις κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων του 2009, ο Α. Ηλιόπουλος ως συνταγματάρχης κρίθηκε «διατηρητέος στον αυτό βαθμό», όταν συνταγματάρχες της ίδιας τάξης προήχθησαν στον βαθμό του ταξιάρχου.

Αυτή η εξέλιξη λέγεται πως ενόχλησε σφόδρα τον καταδρομέα, ο οποίος φέρεται ότι ανήκε στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Πίστευε ο Ανδρέας Ηλιόπουλος, με καταγωγή από το Αίγιο, πως διέθετε όλα τα προσόντα να εξελιχθεί στην ιεραρχία και αδικήθηκε με την παραμονή στον βαθμό του συνταγματάρχη, που επί της ουσίας τον έβαζε στον προθάλαμο της αποστρατείας. Με μία «καταδρομική» επιχείρηση, κατάφερε να αλλάξει στρατόπεδο, όπως φάνηκε τουλάχιστον στη συνέχεια, και με το που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009 το ΠΑΣΟΚ προσδέθηκε στο άρμα του. Στις επόμενες κρίσεις, που έγιναν επί υπουργίας στο Αμυνας του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Ηλιόπουλος κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο του «διατηρητέου» συνταγματάρχη και να προαχθεί στον βαθμό του ταξιάρχου, ακολουθώντας την τάξη του.

Ανέλαβε να υπηρετήσει σε κρίσιμες θέσεις, έχοντας την εμπιστοσύνη της ιεραρχίας, και να ανελιχθεί ακόμη περισσότερο (διευθυντής Β΄ Κλάδου του ΓΕΣ, διευθυντής Γ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ κ.ά.). Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. τον βρίσκει αντιστράτηγο και διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμυνας. Αν και η θέση αυτή είναι πολύ κρίσιμη, δεν συνηθίζεται να οδηγεί τον κάτοχό της σε περαιτέρω εξέλιξη. Ο Ανδρέας Ηλιόπουλος τα κατάφερε και τον Μάρτιο του 2015 τοποθετήθηκε α΄ υπαρχηγός του ΓΕΣ, ενώ την επόμενη χρονιά διοικητής της ΑΣΔΕΝ, βάζοντας υποψηφιότητα για αρχηγός. Στις κρίσεις του 2017 το όνομά του έπαιζε για την κορυφή της ιεραρχίας του Στρατού Ξηράς. Η έκπληξη έγινε με τον Αλκιβιάδη Στεφανή, νυν α/ΓΕΣ, και πολλοί αντιστράτηγοι, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Ηλιόπουλος, οδηγήθηκαν στην αποστρατεία.

Ο Δημήτρης Βίτσας, ως αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, γνώριζε τον Ανδρέα Ηλιόπουλο και κάποιες πληροφορίες τον θέλουν να είναι εκείνος που τον πρότεινε στον Γιάννη Μουζάλα για διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων, καθώς ως ΑΣΔΕΝάρχης είχε συμμετοχή στον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων και στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Κατά άλλες πληροφορίες, άλλο ήταν το «πολιτικό κανάλι» που οδήγησε τον κ. Ηλιόπουλο στη συγκεκριμένη θέση και ο κ. Βίτσας ήταν αυτός που τον αποστράτευσε. Οπως και να έχει, πάντως, ο στρατηγός εν αποστρατεία έφτασε επί ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή της ιεραρχίας του ΓΕΣ και πήρε πολιτική θέση που πολλοί θα ήθελαν, με τριετή μάλιστα θητεία και δικαίωμα ανανέωσης.
Πραγματικό σκάνδαλο ή κίνηση στρατηγικής;
Γιατί ο μέχρι πρότινος διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων απασφάλισε; Εντόπισε όντως κακοδιαχείριση και την κατήγγειλε μη θέλοντας να εμπλακεί το όνομά του σε κάτι τέτοιο, ή, όπως υπαινίσσονται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατηγορώντας τον για πολιτικές σκοπιμότητες, θέλησε να κάνει ακόμη μία στροφή, εκτιμώντας ενδεχομένως ότι ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει και η πολιτική κατάσταση θα αλλάξει, για να φορέσει πάλι τη «γαλάζια» φανέλα; Η αλήθεια είναι πως οι Βίτσας και Ηλιόπουλος το τελευταίο διάστημα ήταν στα... μαχαίρια και η σύγκρουσή τους είχε φτάσει στο αποκορύφωμα στα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τις καταγγελίες του δεύτερου, που οδήγησαν και στην αποπομπή του.

Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής συνδέουν τις καταγγελίες του κ. Ηλιόπουλου με αυτές που έχει κάνει και ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Προσφυγικό. Οπως και τα λεγόμενα του πρώτου, τα οποία ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε «ψευδή και αναληθή», έτσι και του δεύτερου έχουν διαψευστεί από την κυβέρνηση με αιχμές σε βάρος των στρατηγών για διασυνδέσεις τους με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικά ο κ. Κωσταράκος έχει ανοίξει μέτωπο με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τον Α/ΓΕΕΘΑ, όταν έχει μάλιστα ευεργετηθεί από τον Πάνο Καμμένο. Ορισμένοι τον εμφανίζουν να διεκδικεί θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και αναρωτιούνται αν έχει επιλέξει τον ίδιο δρόμο και ο Α. Ηλιόπουλος.
δημοκρατια