9 Νοε 2018

Ούτε βήμα πίσω ο Σαλβίνι για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Αποφασισμένος να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην κόντρα με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό δηλώνει ο Ματέο Σαλβίνι..
σε συνέντευξή του στο Politico.

Ο 45χρονος αντιπρόεδρος της λαϊκιστικής κυβέρνησης που πήρε τη Λέγκα από το 4%, όταν ανέλαβε τα ηνία της πριν από πέντε χρόνια, και την οδήγησε στο 17% στις εκλογές του Μαρτίου και στο 34% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις θεωρεί ότι οι προϋπολογισμοί λιτότητας δεν αποδίδουν.
«Οι τελευταίοι πέντε προϋπολογισμοί, που χαιρέτιζαν η Ευρώπη και οι αγορές, αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 300 δισ ευρώ και οδήγησαν την ιταλική οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις για τον επόμενο χρόνο, σε ανάπτυξη μόλις 0,9%», λέει.
Η πιθανότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων από την Κομισιόν, δεν τον τρομάζει. «Έχουμε ήδη πολλά πρόστιμα», τόνισε χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα τα πληρώσει η Ρώμη. Αλλά ούτε θεωρεί πιθανό να κόψει η Κομισιόν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Ιταλία, όπως έχουν προτείνει κάποιοι διπλωμάτες. «Η Ιταλία», λέει, «είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη [της ΕΕ], η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός δύναμη της Ευρώπης, δεν μπορούν να μας μεταχειρίζονται σαν το Λουξεμβούργο».
Οι καλές σχέσεις με τον Αβραμόπουλο

Όσον αφορά, όμως, όλα τα υπόλοιπα αγκάθια στις σχέσεις της κυβέρνησής του με τις Βρυξέλλες ο Σαλβίνι τείνει κλάδο ελαίας. «Όλα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες δεν είναι αρνητικά», επισημαίνει αναφέροντας ως παράδειγμα τη σχέση με τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο: «Έχουμε καλή σχέση, ανταλλάσσουμε μηνύματα, μιλούμε, συνεργαζόμαστε και συζητούμε, θα κάνουμε και μια αποστολή στην Αφρική μαζί».
Κλάδος ελαίας στις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις στη Ρωσία, το Brexit, το μεταναστευτικό και το ευρώ
Αναφορικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία, με την οποία ο Σαλβίνι διατηρεί στενές σχέσεις, λέει ότι τις θεωρεί «αντιπαραγωγικές και άχρηστες». «Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες σχετικά με το πόσο άχρηστες είναι [οι κυρώσεις», είπε, τονίζοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν θα βάλει βέτο στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα αποφασίσουν για ενδεχόμενη παράταση των κυρώσεων.
Ανάλογη στάση τηρεί αναφορικά και με το Brexit, ζητώντας περισσότερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις «επειδή, οι πόλεμοι, οι κυρώσεις… το έχουμε δει, δεν οδηγούν πουθενά». Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται να σπάσει την γραμμή της ΕΕ: «Όχι, δεν θέλω ρήξη, επιθυμώ ενίσχυση των δεσμών», τονίζει.
Αγκάθι στις σχέσεις της ιταλικής κυβέρνησης -Βρυξελλών είναι εδώ και καιρό και το μεταναστευτικό με τον Σαλβίνι να λέει τώρα ότι είναι ανοικτός στην ιδέα δημιουργίας κλειστών κέντρων υποδοχής σε ιταλικό έδαφος, ώστε να μπει ένας φραγμός στις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων εντός της Ευρώπης.
Νερό στο κρασί του βάζει και ως προς το ευρώ -που είχε αποκαλέσει «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» όταν ανέλαβε το τιμόνι της Λέγκα. Αν και εξακολουθεί να το θεωρεί «ένα πείραμα που ήταν λάθος από κοινωνική και οικονομική άποψη», τονίζει ότι «δεν είμαστε στην κυβέρνηση για να φύγουμε [από την ευρωζώνη] ή να την καταστρέψουμε. Εργαζόμαστε μ’ αυτό που έχουμε, μένουμε στην ΕΕ και το σύστημα του κοινού νομίσματος».
Το μήνυμά του στις Βρυξέλλες; «Παρά τα όσα λένε, δεν είμαστε σκιάχτρο. Κατά την άποψή μου, είιμαστε το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας για την Ευρώπη».