Βαθιά εξακολουθούν να βάζουν το χέρι στις τσέπες οι Έλληνες όσον αφορά στις τεράστιες συμμετοχές αλλά και τα «φακελάκια» που πρέπει να καταβάλλουν σε γιατρούς, φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την κατάσταση της υγείας στην Ε.Ε, στο 35% βρίσκονταν το 2015 οι πληρωμές των Ελλήνων από την «τσέπη» τους για υπηρεσίες Υγείας.
Οι άμεσες πληρωμές συνιστούσαν το 2015 το 1/3 των συνολικών δαπανών για την υγεία στη χώρα μας, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου 15% που είναι στην Ε.Ε και το τέταρτο υψηλότερο των κρατών- μελών.
Από τις εν λόγω ιδιωτικές δαπάνες, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, σχεδόν το 1/3 αποτελείται από άτυπες πληρωμές που καταβάλλονται κυρίως σε χειρουργούς για να παρακαμφθούν οι λίστες αναμονής και για την εξασφάλιση της θεωρούμενης «καλύτερης φροντίδας» .
Οι συνολικές δαπάνες (δημόσιες και ιδιωτικές) κυμάνθηκαν στο 8, 4% του ΑΕΠ του 2015. Συγκεκριμένα, η κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε από 2.287 ευρώ το 2009 σε 1.650 ευρώ το 2015, μείωση ύψους 28% η οποία κατατάσσει την Ελλάδα αρκετά χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε.
Παρότι παραδοσιακά η δημόσια δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα ποτέ δεν υπερέβη το μέσο όρο της Ε.Ε , η οικονομική κρίση είχε σημαντικό αντίκτυπο καθώς οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ σε σχέση με το 7,2% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε και αντιπροσωπεύουν μόλις το 59% των συνολικών δαπανών για την υγεία.