Ενα deal, το δεύτερο σε τιμή …ευκαιρίας, για τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο της Hines και μία …χασούρα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με παράλληλη αποχώρηση από την ελληνική αγορά ..
για την Αrtume, την εταιρεία που συνδέεται με τον επενδυτικό όμιλο της Blackrock και ήθελε να επενδύσει συνολικά κεφάλαια περί τα 300 εκατ. ευρώ στο πολυσυζητημένο ακίνητο Μουζάκη, επί της λεωφόρου Κηφισού για την κατασκευή του εμπορικού πολυχώρου Academy Gardens.
Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Hines, η οποία έκανε πέρυσι την πρώτη της κίνηση στο εγχώριο real estate αγοράζοντας, μαζί με την Ηenderson Park, μέσω πλειστηριασμού, το ολοκαίνουριο σήμερα ξενοδοχείο Grand Hyatt επί της λεωφόρου Συγγρού (πρώην Athens Ledra ιδιοκτησίας στο παρελθόν της οικογένειας Παρασκευαϊδη) φαίνεται ότι είναι αυτή που θα αγοράσει το πολυσυζητημένο ακίνητο της λεωφόρου Κηφισού.
Στόχος των Αμερικανών, οι οποίοι από την πλευρά τους, δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον και την πρόθεσή τους να επενδύσουν σε ακίνητα ευκαιρίας στην Ελλάδα (είτε πρόκειται για το τουριστικό real estate είτε ακόμη και για επαγγελματικά ακίνητα, γραφεία και καταστήματα), είναι να δημιουργήσουν στα 24 συνολικά στρέμματα του ακινήτου ένα εμπορικό πάρκο με τη μορφή big boxes.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η Artume, η οποία είχε αποκτήσει την περασμένη δεκαετία, την περίοδο 2007- 2008, στο peak της εγχώριας αγοράς real estate, τις εκτάσεις των 24 στρεμμάτων που στα πρώην ακίνητα των εργοστασίων Βαγιωνή και Μουζάκη, έχοντας τοποθετήσει μόνο για την αγορά της γής περί τα 70 εκατ. ευρώ. Τώρα, φαίνεται ότι η Artume επιλέγει το δρόμο του …όπου φύγει φύγει από την Ελλάδα, ειδικά αν επαληθευτούν οι πληροφορίες για ένα τίμημα λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ για την πώληση των 24 στρεμμάτων.
Σημειώνεται εδώ ότι με βάση τα όσα είχαν βγεί στην επιφάνεια κατά καιρούς, κατά τη διάρκεια της πολυετούς διαδικασίας των εγκρίσεων για το Academy Gardens, η Artume ως φορέας ανάπτυξης του έργου, η οποία ελέγχεται από το BlackRock Europe Property Fund III, είχε διαθέσει κεφάλαια άνω των 120 εκατ. ευρώ τόσο για το κομμάτι των μελετών, των εγκρίσεων, σε φόρους κ.τ.λ..
Το ιστορικό
Ο σχεδιασμός για το Αcademy Gardens στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος είχε προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, από φορείς και κατοίκους της περιοχής. Εχοντας περάσει κυριολεκτικά δια πυρός και σιδήρου για τις άδειες τις οποίες, εντός του 2018 και μετά από παρατεταμένες δυσκολίες ετών, κατάφερε να εξασφαλίσει, οι επενδυτές …ανέκρουσαν πρύμναν στις αρχές αυτού του φθινοπώρου, υποστηρίζοντας ότι τo υψηλό κόστος χρηματοδότησης που συνεπάγεται ο επενδυτικός προορισμός «Ελλάδα» φρενάρει τη μεγάλη εμπορική επένδυση της Artume.
Οι ίδιοι έκριναν τη δεδομένη στιγμή, ότι είναι πιο συμφέρουσες οι επενδύσεις σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπου επίσης δραστηριοποιούνται. Όμως, εκτός από το υψηλό κόστος χρήματος φαίνεται ότι υπήρξε και μία ακόμη αιτία για το «φρένο» κι αυτή, σύμφωνα με στελέχη της εγχώριας αγοράς real estate που βλέπουν τα πράγματα πιο αντικειμενικά, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι από το 2007 (οπότε κι έγινε η πρώτη αγορά στην έκταση από την Artume) μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό στο εγχώριο λιανεμπόριο, με τις αλυσίδες να εμφανίζονται πλέον πιο διστακτικές για το εν λόγω project σε μία «δύσκολη» περιοχή.
Eπιπλέον, παρά τις δυσκολίες που (επαν)εμφανίζονται κατά καιρούς, φαίνεται ότι βρίσκεται πιο κοντά και η έναρξη της μεγάλης επένδυσης στην έκταση του αεροδρομίου του Ελληνικού από το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development, που περιλαμβάνει στο πρώτο της στάδιο και το μεγάλο εμπορικό κέντρο. Το γεγονός αυτό στρέφει το ενδιαφέρον όλης της αγοράς προς τα νοτιότερα της Αθήνας και -παρεπιπτόντως- δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μία από τις αιτίες (σε συνδυασμό και με τη δυστοκία ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για τις τράπεζες) που καθυστερούν οι εξελίξεις και για το «κουφάρι» του mall του Βωβού στο Βοτανικό, για το οποίο οι τράπεζες πραγματοποιούν επαφές εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια επίσης με τη Hines- (αν και στην προκειμένη περίπτωση το ακίνητο αντιμετωπίζει και πολεοδομικά θέματα).
Από πλευράς πάντως των Αμερικανών, το εγχείρημα για την αξιοποίηση του ακινήτου της λεωφόρου Κηφισού με τη δημιουργία big boxes (κατά τα πρότυπα του εμπορικού πάρκου του αεροδρόμιου του Ελ. Βενιζέλος) φαίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθεί πιο εύκολα, τόσο από πλευράς των εγκρίσεων όσο και της χρηματοδότησης. Κι αυτό, με τα δεδομένα, αφενός ότι το κόστος της επένδυσης είναι πολύ πιο χαμηλό, ενώ δεν τίθεται θέμα ύψους των κτιρίων- ένα ζήτημα που ήταν από τα μεγάλα «αγκάθια” για το έργο των 55.000 τ.μ. του Academy Gardens- παρά μόνο κάλυψης των οικοπέδων.